ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες στην «Κιβωτό του κόσμου» ~ Ζητούν στέγη για τα παιδιά τους

βολιώτες-στην-κιβωτό-του-κόσμου-ζητ-22022

Αυξάνονται τα αιτήματα για προσωρινή στέγαση άπορων οικογενειών από τη Μαγνησία

Μια μεγάλη αγκαλιά για εκατοντάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, είναι η «Κιβωτός του κόσμου». Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για αναζήτηση στέγης και προσωρινής φιλοξενίας παιδιών, από γονείς που ζουν στην περιοχή μας και αδυνατούν να τους προσφέρουν ακόμη και τα στοιχειώδη. Το παραπάνω φαινόμενο γίνεται εντονότερο λόγω της κρίσης και γι’ αυτό το λόγο το έμψυχο δυναμικό της Κιβωτού βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να προσφέρει χέρι βοήθειας και συμπαράσταση, όπου απαιτείται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Κιβωτός αγκαλιάζει πολύ κόσμο, πατέρες, μητέρες, γονείς, παιδιά, οικογένειες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, δίνοντας στήριγμα και ελπίδα σε δύσκολες εποχές.

Αρκετά από τα αιτήματα που διατυπώνονται, προέρχονται από την περιοχή μας, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν αρκετοί Βολιώτες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών, τα οποία αδυνατούν να τα συντηρήσουν οι γονείς τους, οι οποίοι απευθύνονται σ’ εμάς, ζητώντας τη βοήθεια της «Κιβωτού», προκειμένου να στηριχτούν οικονομικά και να παραμείνουν τα παιδιά τους στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι οικογένειες στηρίζονται σε όλα τα επίπεδα, μέχρις ότου ορθοποδήσουν οικονομικά» όπως αναφέρει ο π. Αντώνιος Παπανικολάου «ψυχή» της «Κιβωτού», μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

To ζητούμενο είναι να παραμείνει ενωμένη η οικογένεια, ενώ η φιλοξενία παιδιού, αντίστοιχα, γίνεται «με Εισαγγελική εντολή, όταν έχει διαπιστωθεί από την Εισαγγελία επικινδυνότητα, οπότε και μας τα παραπέμπει» επισημαίνει ο δημιουργός της συγκεκριμένης δομής. Όπως προσθέτει παράλληλα ο ίδιος «υπάρχουν αρκετές μητέρες που αδυνατούν να προσφέρουν τα αναγκαία στα παιδιά τους και τις συνδράμουμε, επίσης, στηρίζοντάς τες».

Στο μεταξύ, μεγαλώνει διαρκώς η αγκαλιά της «Κιβωτού» και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, έχουν δημιουργηθεί παραρτήματα της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής στη Χίο και την Ηπειρο. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει παράρτημα αλλά «αν μας ζητηθεί, θα το εξετάσουμε. Το μελετάμε ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πρόβλημα», υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο π. Αντώνιος.

Το έργο του δραστήριου κληρικού είναι πλέον γνωστό ανά το πανελλήνιο και δεκάδες οικογένειες από την περιοχή μας είτε ζουν στην Αθήνα είτε στην περιφέρεια, μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα για να τον συναντήσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά του. «Ερχονται άνθρωποι από όλη την επαρχία και μάλιστα αρκετές μητέρες, αλλά και πολλές κακοποιημένες, οι οποίες έχουν ακούσει για μας, ζητούν βοήθεια, προκειμένου να κάνουν μια καινούργια αρχή στην Αθήνα, που είναι μεγαλούπολη, μαζί με τα παιδιά τους. Από την πλευρά μας αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε, να παραμείνουν κοντά στα παιδιά τους και γι’ αυτό στηρίζουμε πάνω από εκατό μικροδιαμερίσματα, προκειμένου να κρατήσουμε τη μάνα στη ζωή του παιδιού» σημειώνει ο π. Αντώνιος.

Φάρος ελπίδας

Κύριο μέλημα των υπευθύνων της Κιβωτού, είναι «να μην απομακρυνθεί το παιδί από το οικογενειακό περιβάλλον και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό η κοινωνική λειτουργός Αγγελική Κορομηλά.

Η αδυναμία στήριξης των παιδιών και η αναζήτηση προσωρινής στέγης για φιλοξενία της οικογένειας, είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο. «Θα λέγαμε ότι είναι ένα νέο φαινόμενο για τις οικογένειες που ζητούν βοήθεια. Εχουν αυξηθεί πλέον οι Ελληνες οι οποίοι ζητούν τη βοήθειά μας γι’ αυτό το λόγο. Πασχίζουμε όμως και κάνουμε τα πάντα, ούτως ώστε το παιδί να μην απομακρυνθεί από την οικογένεια» επισημαίνει η ίδια.

Πολλοί γονείς αδυνατούν να εργαστούν ή έχουν απολέσει την εργασία τους και δεν είναι σε θέση, σε αρκετές περιπτώσεις, να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Είναι άνθρωποι που για διαφόρους λόγους έχουν χάσει το σπίτι τους και μη έχοντας στέγη, απευθύνονται στην Κιβωτό.

Η στήριξη που παρέχεται περιλαμβάνει στέγη, διατροφή, ένδυση, σχολικά, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και οικοσκευή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμβουλευτική για νομικά ζητήματα, ψυχολογική στήριξη και ότι άλλο απαιτείται κατά περίπτωση, για να ορθοποδήσει η οικογένεια.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε σε δύο επίπεδα, στηρίζοντας την οικογένεια, αλλά και το παιδί σε παιδαγωγικά ζητήματα και στα θέματα που αφορούν το σχολείο και την πρόοδό του», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός της κιβωτού.

Κάθε μεσημέρι τα παιδιά τρώνε στο χώρο, υπάρχει πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα προκειμένου να διαβάζουν κάθε μεσημέρι από τις 2.30 έως τις 5 το απόγευμα, με τη βοήθεια εθελοντών, ώστε να οργανώσουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας και να μην φύγουν από το βασικό στόχο, που είναι η προσήλωσή τους στη μάθηση και όχι στα οικογενειακά προβλήματα.

Πολλές οικογένειες, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες από την περιοχή μας βρίσκουν στήριξη στην Κιβωτό, την περίοδο της κρίσης και παράλληλα, όταν είναι εφικτό, εξασφαλίζεται εργασία, προκείμενο μητέρες και γονείς να κινητοποιηθούν επαγγελματικά.

Η δραματική αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια εντείνει, στο μεταξύ, τις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων της Κιβωτού, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα σε όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να συνδράμουν κάθε περίπτωση, χαρίζοντας ελπίδα εκεί όπου περισσεύει η απόγνωση.

Διαρκής προσφορά

Η πολυβραβευμένη «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς.

Η «Κιβωτός του κόσμου», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζηνοδώρου 3 και Καλλικλέους στον Κολωνό, ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.

Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής.

Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών, σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου