ΤΟΠΙΚΑ

Η Θεσσαλία στο επίκεντρο του Πολιτιστικού Τουρισμού

η-θεσσαλία-στο-επίκεντρο-του-πολιτιστ-53220

Στην εκδήλωση Open Days 2014 στις Βρυξέλλες

Η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο του Πολιτιστικού Τουρισμούστην εκδήλωση «Open Days 2014» στις Βρυξέλλες, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην παρουσίαση του διακρατικού έργου της «Χάρτας της Θεσσαλίας», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Charts.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκπροσώπων πανευρωπαϊκών οργανισμών τουρισμού και πολιτισμού καθώς και άλλων αρμοδίων φορέων, η σύμπραξη εταίρων του έργου Charts παρουσίασε τη «Χάρτα για τη συνεισφορά του πολιτισμού και της κληρονομιάς στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση ενταγμένη στην 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων «EuropeanWeekofRegionsandCities – OpenDays 2014».

H συγκεκριμένη Χάρτα είχε παρουσιαστεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του τελικού συνεδρίου του έργου Chartsστις 12 Σεπτεμβρίου 2014, που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά του Δήμου Βόλου υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού. Η «Χάρτα της Θεσσαλίας», όπως θα είναι γνωστή, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχει εγκριθεί επί της αρχής από τους εταίρους του έργου CHARTS, με περαιτέρω διευκρινίσεις και κατάλληλες τροποποιήσεις, βελτιώσεις και προσθήκες.

Σκοπός της «Χάρτας της Θεσσαλίας», όπως δήλωσε ο συντονιστής του έργου Charts Μάνος Βουγιούκας είναι: «να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο, περιεκτικό και ολοκληρωμένο έγγραφο τις βασικές αρχές, τα χαρακτηριστικά, τα πορίσματα, τα συμπεράσματα και τις συστάσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κώστα Χαλέβα η «Χάρτα της Θεσσαλίας» μέσω των αρμόδιων υπουργείων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά να ληφθούν υπόψη στη χάραξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αειφορία του τουρισμού την περίοδο 2014-2020. Επίσης λόγω της σπουδαιότητά της θα αξιοποιηθεί μελλοντικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που υπήρξε ένας από τους εταίρους του προγράμματος, σε εκπαιδευτικά προγράμματα προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου