ΤΟΠΙΚΑ

Πίτες από τον Πτελεό στην Ευρώπη

πίτες-από-τον-πτελεό-στην-ευρώπη-155285

Σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση των εξαγωγών αναπτύσσουν τα μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού η «Φτελιά», με εφόδιο και γευστικό σύμμαχο τις υπέροχες μαρμελάδες και τις παραδοσιακές πίτες που παρασκευάζουν με σπιτική φροντίδα. Οι 23 χρυσοχέρες γυναίκες του Συνεταιρισμού, εξάγουν ήδη μαρμελάδες στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ παράλληλα φιλοδοξούν να στείλουν χορτόπιτες και τυρόπιτες στο εξωτερικό, με τη δική τους σφραγίδα.

Παράλληλα έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, προκειμένου ο παραπάνω Συνεταιρισμός να συμμετάσχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα εξαγωγής τοπικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία θα βασίζονται στο περίφημο Θεσσαλικό γάλα. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αλεξάνδρα Αθανασίου «βρίσκονται σε αρχικό στάδιο οι συζητήσεις μας με το Πανεπιστήμιο αλλά στόχος μας είναι να συνεργαστούμε και να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, προκειμένου να εξάγουμε δύο παραδοσιακές γεύσεις που βασίζονται στο ντόπιο γάλα, την τυρόπιτα και τη γαλατόπιτα».

Οι δραστήριες γυναίκες δουλεύουν καθημερινά, σε δύο βάρδιες, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ποσότητες των παραγγελιών, που προέρχονται από διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού διατίθενται σε δεκάδες σημεία πώλησης στον Αλμυρό, το Βόλο, τη Λάρισα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Αθανασίου «όλες οι ποσότητες των προϊόντων που παράγουμε, απορροφούνται από την Ελληνική αγορά».

Το σημαντικότερο αίτημα του Συνεταιρισμού είναι να παραμείνει ο χαρακτηρισμός του ως αγροτικός «διότι είμαστε όλες αγρότισσες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, το λάδι, τα φρούτα, τα χόρτα, τα λαχανικά, προέρχονται κατά βάση από τα κτήματά μας» όπως τονίζει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, για να προσθέσει ότι «παρασκευάζουμε επίσης αρωματικά λάδια με βότανα και αρωματικά της περιοχής μας, παραδοσιακό τραχανά, μεγάλη ποικιλία από κουλουράκια και πολλά ακόμη, αναλαμβάνοντας παράλληλα το κέτερινγκ διαφόρων εκδηλώσεων, γάμων και βαπτίσεων».

Ο δραστήριος Συνεταιρισμός αναπτύσσει βήματα προόδου, αποδεικνύοντας 14 χρόνια μετά, ότι η ισχύς εν τη ενώσει, είναι πολύ πιο δυνατή από την κρίση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου