ΤΟΠΙΚΑ

Η προτομή του Ν. Γούναρη στη Ζαγορά

η-προτομή-του-ν-γούναρη-στη-ζαγορά-159450

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αλησμόνητου μεγάλου Ελληνα τραγουδιστή Νίκου Γούναρη, πραγματοποιήθηκαν προχθές στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς. Η προτομή είναι ακόμη μια χορηγία του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, του προ-προέδρου του Ροταριανού Ομίλου Βόλου και μεγάλου δωρητή κ. Χαράλαμπου Τσιμά.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τραγουδιστή Νίκου Γούναρη, επιδόθηκαν τιμητικές και αναμνηστικές πλακέτες στον πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου κ. Κυριαζή Αλεξανδρίδη, τον ροταριανό – δωρητή της προτομής κ. Χαράλαμπου Τσιμά και στον υιό του αείμνηστου Νίκου Γούναρη κ. Κωνσταντίνο Γούναρη. Την προτομή κατασκεύασε ο γλύπτης κ. Αναστάσιος Κρατίδης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων ακούστηκαν τραγούδια και συνθέσεις του Νίκου Γούναρη, τα οποία ερμήνευσαν οι εξής: Αντώνης Βαΐτσης, Αντώνης Ζαχαρίου, Νίκος Νεύρος, Θωμάς Σκοτίδας, Δημήτρης Πετρής, Νίκος Νεύρος, Αντώνης Ζαχαρίου και Δημήτρης Τιφλύτης.

«Στόχος μας ήταν να τιμήσουμε τον μεγάλο αξέχαστο Ζαγοριανό τραγουδιστή και συνθέτη Νίκο Γούναρη και γι’ αυτό ευχαριστήσουμε το μεγάλο δωρητή τον κ. Χαράλαμπο Τσιμά για αυτή την πράξη. Για μας είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε τα άτομα του τόπου μας. Η προτομή του Νίκου Γούναρη θα βρίσκεται πλέον στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς», δήλωσε ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή, Νίκος Γούναρης, γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου (κατ’ άλλους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας) το 1915 και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, αυτό που πολλοί Ελληνες αποκαλούν «Ευρωπαϊκό».

Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει επιτέλους Ευρώπη, μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Οσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του ’60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.

Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ενα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Αρχισαν τα όργανα». Πέθανε στις 5 Μαΐου του 1965, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου