ΤΟΠΙΚΑ

Ασφάλιζε 53 εργαζόμενους χωρίς έργο Θεσσαλονικιός εργολάβος στη Νέα Ιωνία

ασφάλιζε-53-εργαζόμενους-χωρίς-έργο-θεσ-184556

Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης υποστηρίζει το ΙΚΑ

Ούτε δέκα ούτε είκοσι ούτε τριάντα αλλά 53 (!) εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων σε ένα έργο δύο πολυκατοικιών στη Νέα Ιωνία, που όμως είχε ολοκληρωθεί, δήλωνε Θεσσαλονικιός εργολάβος στο ΙΚΑ Βόλου.

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, αφού πριν τρεις μήνες ολοκληρώθηκε ο φάκελος της υπόθεσης από το ΙΚΑ και σήμερα βρίσκεται στην Ανάκριση. Στον έλεγχο του Τμήματος Οικοδομών εξάλλου δεν προέκυψε αντικείμενο εργασίας το έτος 2009 – 2010.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Τμήμα Οικοδομών έκανε επιτόπιο έλεγχο καθώς υπήρχε ανεξόφλητη οφειλή ύψους 14 – 15.000, ευρώ όταν έκπληκτοι οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας το επίμαχο έτος. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο εργολάβος, ενώ φαινόταν να έχει ασφαλίσει τους εργαζόμενους, ωστόσο δεν προσερχόταν στα γραφεία του ΙΚΑ για να πληρώσει.

Το ΙΚΑ Βόλου προχώρησε σε διαγραφή των μερών ασφάλισης, αν και αναμένει τα δικαιολογητικά όσων εργαζομένων θέλουν να αποδείξουν ότι εργάζονταν.

Με εξαίρεση την προαναφερόμενη περίπτωση, οι υποθέσεις εικονικής ασφάλισης εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι μεμονωμένες. Το Τμήμα Οικοδομών ενδεικτικά έλαβε πέντε επιστολές από τον ΟΑΕΔ Βόλου και Αλμυρού για να εξεταστούν τα ένσημα ισάριθμων εργαζομένων επειδή ήταν οριακά.

Για όλες τις περιπτώσεις το Τμήμα Οικοδομών ήταν υποχρεωμένο να κάνει επιτόπιους ελέγχους, να λάβει καταθέσεις και να αποφασίσει εάν επρόκειτο για εικονική ή πραγματική ασφάλιση. Όταν προκύπτει εικονική ασφάλιση προχωρεί σε ακύρωση των ημερών ασφάλισης.

Το Τμήμα Εσόδων αντίστοιχα το 2014 ερεύνησε δέκα υποθέσεις ασφάλισης που αφορούν σε αναγνώριση στρατού και προαιρετική ασφάλιση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένοι επιδιώκουν να δηλώνουν εργασία με χαμηλές αποδοχές με σκοπό να ρίξουν το κόστος αναγνώρισης του στρατού το οποίο μπορεί να φτάνει και να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ όταν οι αποδοχές από την τελευταία εργασία είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Σχετικά με την προαιρετική ασφάλιση, αυτή αφορά κατά κύριο λόγο -όπως προκύπτει από τις αιτήσεις- σε γυναίκες οι οποίες επιδιώκουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σε όλες τις υποθέσεις πάντως υπάρχουν τα απαραίτητα τυπικά δικαιολογητικά. Η έκβασή τους θα κριθεί στα Δικαστήρια μετά από τις εντάσεις των δικαιούχων, καθώς το ΙΚΑ εκτιμά ότι δεν είχαν πραγματικό αντικείμενο εργασίας.

Επιπλέον το Τμήμα Εσόδων ερεύνησε δεκαπέντε υποθέσεις μετά από επιστολή του ΟΑΕΔ προκειμένου να εξεταστεί το δικαίωμα για χορήγηση ταμείου ανεργίας. Και στις δεκαπέντε υποθέσεις προέκυψε ότι οι ασφαλισμένοι είχαν τα τυπικά δικαιολογητικά. Γι’ αυτό και το ΙΚΑ δεν προχώρησε σε ακύρωση των μερών ασφάλισης.

Η εικονική ασφάλιση υπήρχε πάντα σαν φαινόμενο. Σήμερα προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού πολλοί είναι οι πολίτες που για λίγα ένσημα δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ και οι προϋποθέσεις του ΟΑΕΔ για το πολυπόθητο επίδομα ανεργίας γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές. Σε επίπεδο Μαγνησίας ευτυχώς δεν υπάρχουν φαινόμενα εικονικών ασφαλίσεων από μαϊμού επιχειρήσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου