ΤΟΠΙΚΑ

Τα Greeklish δεν απειλούν την ελληνική γλώσσα

τα-greeklish-δεν-απειλούν-την-ελληνική-γλώσσα-248437

Η οικονομική και κοινωνική κρίση φαίνεται να απειλούν την ελληνική γλώσσα. Γεννούν συναισθήματα αδιαφορίας στους νέους, που βλέποντας το μέλλον τους αβέβαιο, αποστερούνται της δίψας για μάθηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Σύμφωνα με τη φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Σοφία Κανταράκη, από μελέτη που έχει κάνει τα τελευταία τέσσερα σχολεία, οπότε και με πρωτοβουλία του σχολείου διεξάγεται Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας, το πρόβλημα δεν είναι στενά γλωσσικό, αλλά κοινωνικό. «Τα τεκταινόμενα στην κοινωνία είναι αυτά που κάθε φορά καθορίζουν τις σχέσεις των νέων με τη γνώση. Κι αυτό που παρατηρούμε είναι ότι στους νέους δεν δίνονται υπό τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης, τα κίνητρα για μάθηση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανταράκη.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα Greeklish που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι νέοι δεν συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα. «Η γλώσσα μας έχει δείξει σημάδια αντοχής και εκφραστικότητας, έστω κι αν έχει δανειστεί λέξεις από άλλες γλώσσες. Η συγκεκριμένη ιδιομορφία της γραφής ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες δείχνει απλώς ότι εξυπηρετεί τους νέους στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής τους», παρατηρεί η κ. Κανταράκη.

Φέτος, στο 3ο Γυμνάσιο, ο διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας, πήρε διασχολική χαρακτήρα.

Συμμετείχαν περίπου 40 -50 μαθητές της β’ τάξης από κάθε ένα από τα εννέα γυμνάσια που εκτός από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, αποφάσισαν να τεστάρουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, το Γυμνάσιο Αλοννήσου, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, το Γυμνάσιο Γαλάτιστας Χαλκιδικής, το Γυμνάσιο Ιτέας, το Γυμνάσιο Κεφάλου Κω, το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και το Γυμνάσιο Σκιάθου.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε χθες το μεσημέρι. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές συνδέθηκαν μέσω skype μεταξύ τους και συνομίλησαν και αμέσως μετά ακολούθησε η γραπτή δοκιμασία, με στόχο την προσέγγιση της γλώσσας των νέων.

Στη διεξαγωγή του διαγωνισμού πολύτιμη ήταν η συμβολή της επιτροπής που αποτελούνταν από τη φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου, Σοφία Κανταράκη και τους Γ. Κοντομήτρο – σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων, Γιώργο Γιώτη – φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Παναγιώτα Αγλαΐα Μπαλτά – φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Βόλου και Νίκη Ρηγάκη – κοινωνιολόγο και Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου