ΤΟΠΙΚΑ

Παγασητικός σε ευαίσθητη ισορροπία

παγασητικός-σε-ευαίσθητη-ισορροπία-261547

Επιστρέφει τον Ιούνιο για μέτρηση των ιχθυαποθεμάτων του Παγασητικού, ερευνητικό κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε ευαίσθητη ισορροπία φαίνεται ότι βρίσκεται ο Παγασητικός Κόλπος. Βενθικό οικοσύστημα και ιχθυαποθέματα παρουσιάζουν αρκετά καλή βιολογική εικόνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που όμως συστήνουν συνεχή εγρήγορση για την προστασία του ευαίσθητου Κόλπου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες και υπεραλίευση, φαίνεται να απειλούν τη ζωή στον Παγασητικό Κόλπο. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», διαμηνύει ο υποψήφιος διδάκτορας μέλος του Εργαστηρίου Βενθικής Οικολογίας του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξιος Λόλας.

«Υγιής» ο βυθός

Σε αρκετά καλή κατάσταση είναι σύμφωνα με τον κ. Λόλα, ο βυθός του Παγασητικού ειδικά στα παράλια. Η λασπώδης σύστασή του αποτελεί το «σπίτι» για οργανισμούς όπως μικρά σκουλήκια, γαρίδες και καβουράκια.

Μάλιστα η σύσταση του βυθού του Παγασητικού Κόλπου, φαίνεται να αποτελεί ιδανικό μέρος για τις καραβίδες, που ζουν σε βαθειά νερά και σκάβουν «λαγούμια» για φωλιές.

«Ο βυθός του Παγασητικού είναι ιδανικό μέρος για τις καραβίδες», παρατηρεί ο κ. Λόλας.

Μάλιστα σε μετρήσεις που γίνονται κατά περιόδους, διαπιστώνεται -μέσω των οργανισμών που μελετώνται και που παρουσιάζουν φυσιολογικό κύκλο ζωής- ότι η ρύπανση του Κόλπου δεν είναι έντονη.

«Οι δείκτες που χρησιμοποιούμε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία καταδεικνύουν ότι η βενθική εικόνα του Παγασητικού είναι από καλή έως πολύ καλή οικολογικά. Υπάρχει βεβαίως μια οργανική επιβάρυνση από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού, τα οποία όμως αποτελούν την τροφή βιολογικών οργανισμών, οι πληθυσμοί των οποίων δεν είναι μεγάλοι για να «μαρτυρούν» ρύπανση», εξηγεί ο κ. Λόλας.

Σε αντίθεση μάλιστα με τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της διακοπής του ψαρέματος με τράτα, ο βυθός του Παγασητικού τείνει να «τσιμεντοποιηθεί», ο κ. Λόλας επισημαίνει ότι το «όργωμα» με τράτα, καταστρέφει την οικολογία του βυθού από τη στιγμή που καταστρέφει το «σπίτι» των οργανισμών που ζουν και αναπτύσσονται εκεί.

Επαρκή τα ιχθυαποθέματα

Σε επάρκεια φαίνεται να βρίσκονται και τα ιχθυαποθέματα. «Οι πληθυσμοί λυθρινιών και μπακαλιάρων είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Γενικώς τα ιχθυαποθέματα διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα, μετά την απαγόρευση του ψαρέματος με τράτες», σημειώνει ο κ. Λόλας.

Υπάρχει όμως το πρόβλημα της υπεραλίευσης. Την ίδια ώρα που ο Παγασητικός εμφανίζεται το ιδανικό «σπίτι» για τις καραβίδες, ο πληθυσμός τους φαίνεται να απειλείται λόγω της υπεραλίευσης.

«Ο πληθυσμός των καραβίδων έχει μειωθεί σημαντικά», σημειώνει ο κ. Λόλας, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου προς τους ψαράδες για τις ποσότητες και το μέγεθος των ψαριών που αλιεύουν.

Νέες μετρήσεις

Τον Ιούνιο το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας του Τμήματος Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόκειται να «μπει» για μία ακόμη φορά στον Παγασητικό Κόλπο για να μελετήσει την κατάσταση του βυθού και να μετρήσει τα ιχθυαποθέματα.

Η καλή κατάσταση του Παγασητικού Κόλπου, δεν εφησυχάζει τους επιστήμονες. Υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα δεν έχει απομακρυνθεί. Αντιθέτως το οικοσύστημα βαδίζει σε λεπτές ισορροπίες, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατρέψουν περιστατικά ρύπανσης του Κόλπου αλλά η υπεραλίευση.

«Δεν θα πρέπει να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα… Πρέπει να φροντίσουμε να μην το χύσουμε», υποστήριξε μιλώντας μεταφορικά ο κ. Λόλας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου