ΤΟΠΙΚΑ

Στερούν από άνεργο την ασφάλιση

στερούν-από-άνεργο-την-ασφάλιση-292894

Στο Συνήγορο του Πολίτη πρώην ελεύθερος επαγγελματίας από τα Λεχώνια

Στην παράλογη και ατέρμονη γραφειοκρατία του δημοσίου «μπλέχτηκε» πρώην ελεύθερος επαγγελματίας και πλέον άνεργος οικογενειάρχης, στην προσπάθειά του να αφήσει με υγειονομική κάλυψη τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για το μεροκάματο. Στην κορυφή της περιπέτειας που του επιφύλασσαν οι υπηρεσίες βρέθηκε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο ζήτησε την αποπληρωμή οφειλών της συνδρομής για να δώσει το χαρτί ότι η επιχείρησή του έκλεισε. Η άρνηση του Επιμελητηρίου να παράσχει τη βεβαίωση κλεισίματος της επιχείρησης, στερεί την υγειονομική κάλυψη που θα μπορούσε να έχει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

«Από την περασμένη Δευτέρα τρέχω από γραφείο σε γραφείο. Ο ένας με στέλνει στον επόμενο. Εζησα το θέατρο του παραλόγου ανάμεσα σε υπηρεσίες. Σκέφτηκα προς στιγμή αυτό που ακούμε με μεγάλη συχνότητα από πολίτες σε απόγνωση, σε παρόμοιες περιπτώσεις: «να μπω σε κανένα γραφείο και να τα σπάσω;». Είναι απίστευτα όσα συμβαίνουν», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Το βιβλιάριο υγείας, το οποίο δικαιούται από το ΙΚΑ, θα το στερηθεί, καθώς το Επιμελητήριο του ζητά να πληρώσει 180 ευρώ, ποσό που οφείλει για συνδρομή τριετίας. Σε διαφορετική περίπτωση το βιβλιάριο θα μείνει στην «ομηρία» του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Διατήρησε την ψυχραιμία του, όμως, και έπραξε αυτό που έπρεπε. Τους συμπεριέλαβε όλους σε αναφορά με αποδέκτη το Συνήγορο του Πολίτη, ευελπιστώντας ότι η ανεξάρτητη αρχή θα σκύψει με ενδιαφέρον απέναντι στο πρόβλημα του ίδιου και εκατοντάδων άλλων ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο Γ.Α., κάτοικος Λεχωνίων διατηρούσε από το 1986 συνεργείο αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η δουλειά έπεσε έξω, τα χρέη με δυσκολία πληρώνονταν και τα έσοδα μηδένιζαν. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, κλείνοντας το συνεργείο του μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, το περασμένο καλοκαίρι. Βρήκε μια δουλειά στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε. Αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία για το εξωτερικό τον περασμένο Δεκέμβριο βρήκε για σύντομο χρονικό διάστημα εργασία στο σε εταιρία διανομής προϊόντων στο Βόλο. Όλα και όλα 600 ευρώ για την οικογένειά του, αλλά εξασφάλισε 50 ένσημα που του δίνουν τη δυνατότητα να έχει βιβλιάριο υγείας για 12 μήνες.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση και σε ανάγκη να αφήσει και πάλι την οικογένειά του για εργασία στο εξωτερικό, ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας τις διαδικασίες για να βγάλει το βιβλιάριο υγείας που δικαιούται. Ομως, μάταια…

Η αναφορά

Οσα αντιμετώπισε περιγράφει στην αναφορά του προς τον Συνήγορο του Πολίτη:

«Κύριοι,

Αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα από το ΙΚΑ τον ΟΑΕΕ και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Εχω εργαστεί σε ιδιωτική επιχείρηση από τις 20 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 και όταν ζήτησα από το ΙΚΑ Βόλου να μου βγάλει βιβλιάριο Υγείας, μου ζήτησαν να ξεγραφτώ από τον ΟΑΕΕ Βόλου που ήμουν ασφαλισμένος ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο ΟΑΕΕ (παρότι έχω χρέος που αδυνατώ να πληρώσω) μου ζήτησε μόνο να ξεγραφτώ από Εφορία και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Το πρόβλημα προέκυψε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας που μου ζητά να ξεπληρώσω το χρέος που του έχω για να με διαγράψει.

Ομως βρίσκομαι σε οικτρή οικονομική κατάσταση, καθότι έχω ήδη απολυθεί και από αυτή την δουλειά που είχα για δυόμιση μήνες.

Έχω οικογένεια με μικρό παιδί και δεν είναι δυνατόν να μου στερούν την Ασφάλιση την στιγμή που είναι πληρωμένη.

Παρακαλώ να βοηθήσετε σε αυτό το θέμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου