ΤΟΠΙΚΑ

Η ανομβρία εκμηδενίζει την αγροτική παραγωγή

η-ανομβρία-εκμηδενίζει-την-αγροτική-π-851206

Οι αλλοπρόσαλλες αλλαγές του καιρού τις τελευταίες εβδομάδες θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στη φυτική παραγωγή της περιοχής μας , με τα αποτελέσματά τους να γίνονται πολύ πιο ορατά το καλοκαίρι, καθώς διαγράφεται μεγάλος κίνδυνος, λόγω της παρατεινόμενης ανομβρίας και της έλλειψης χιονοπτώσεων να παρατηρηθούν πολλά προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, τόσο στα νερά άρδευσης , όσο και στα νερά ύδρευσης .

Όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου, γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θανάσης Κουντουράς, λόγω της παρατεινόμενης ανομβρίας , διαγράφονται οι παρακάτω κίνδυνοι:

Στις αμυγδαλιές, που σημειωτέον στη Μαγνησία καλλιεργούνται στην περιοχή των Καναλίων και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου και στα οπωροφόρα πρώιμης ανθοφορίας(δαμασκηνιές-βερικοκιές- ροδακινιές κλπ ) που στην περιοχή μας καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή των Κάτω και Άνω Λεχωνίων, διαγράφεται ο κίνδυνος να …ξεγελαστούν τα φυτά, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα “μάτια” με αποτέλεσμα να απειλούνται με “κάψιμο” όχι από παρά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχος κίνδυνος , όπως εξηγεί ο κ. Κουντουράς, υπάρχει και για τα οπωροφόρα μεσο-πρώιμης ανθοφορίας (αχλάδια -κυδώνια κλπ) που στην περιοχή μας που καλλιεργούνται στα Άνω και Κάτω Λεχώνια και στην Αγριά, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα οπωροφόρα πρώιμης ανθοφορίας

Στα οπωροφόρα όψιμης ανθοφορίας ( κεράσια – μήλα) οι μεταβολές του καιρού έχουν επίσης επιπτώσεις αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα υπόλοιπα οπωροφόρα.

Τα ελαιόδεντρα

Οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων εβδομάδων έχουν επιπτώσεις και στη μονοκαλλιέργεια

της Μαγνησίας, την ελιά. Ειδικότερα, όπως λέει ο κ Κουντουράς, την περίοδο αυτή είναι εντονότερη η κυκλοφορία των χυμών στα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα οι βλαστοί και οι λεπτοί βραχίονες των δέντρων να είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον επειδή τα καρποφόρα "μάτια" δεν έχουν πάρει αρκετές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών(ψύχους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μικρή ανθοφορία και κατ΄ επέκταση μικρή παραγωγή).

Για την άμβλυνση των παραπάνω συνεπειών συνιστάται ο ψεκασμός όλων των δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα σε σχετικά υψηλές δοσολογίες (οξυχλωριούχος χαλκός και κυρίως υδροξείδιο του χαλκού).

Κίνδυνος

για τα σιτηρά

Στα σιτηρά όψιμης σποράς διαγράφεται λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών κίνδυνος ολικής καταστροφής τους, ενώ μικρότερος κίνδυνος διαγράφεται για τα σιτηρά πρώιμης σποράς. Ο κ. Κουντουράς σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν ενδείκνυται το πότισμα στα χωράφια γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε ζημιές τις πρωινές χαμηλές θερμοκρασίες και την πάχνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου