ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ρεύμα για το χαράτσι! ~ ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

χωρίς-ρεύμα-για-το-χαράτσι-αστραψε-κα-399964

Ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη για την αντισυνταγματική σε βάρος του ενέργεια

Το ηλεκτρικό ρεύμα σε κατοικία οικογένειας στην Αλλη Μεριά έκοψε προχθές συνεργείο της ΔΕΗ για τη μη πληρωμή του χαρατσιού, σύμφωνα με τις έντονες διαμαρτυρίες του 58χρονου ιδιοκτήτη. Ο ίδιος δεν πλήρωνε το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ωστόσο, ήταν τυπικός στην εξόφληση του υπόλοιπου ποσού που ανέγραφε ο λογαριασμός. «Αστραψε και βρόντηξε», μεταβαίνοντας στη ΔΕΗ, αλλά κανείς δεν του έδωσε απάντηση, όπως λέει. Μάλιστα, αναγκάστηκε να πληρώσει 22 ευρώ για επανασύνδεση ρεύματος και να δώσει το ποσό των 200 ευρώ για την έναρξη διακανονισμού του χαρατσιού…

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Το περιστατικό συνέβη προχθές το πρωί, όταν συνεργείο της ΔΕΗ κατάφτασε στο σπίτι του στην Αλλη Μεριά, προκειμένου να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τότε ο 58χρονος ενημερώθηκε από τη σύζυγό του για το τι συμβαίνει και κατέφτασε σπίτι του, ζητώντας εξηγήσεις από το συνεργείο της ΔΕΗ, για τους λόγους διακοπής της ηλεκτροδότησης, από τη στιγμή που πληρώνει κανονικά το ποσό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως τόνισε ο 58χρονος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από το συνεργείο της ΔΕΗ δεν του απαντούσαν στις ερωτήσεις του, επισημαίνοντας ότι για οποιοδήποτε διευκρίνιση θα έπρεπε να απευθυνθεί στη ΔΕΗ.

Χωρίς να χάσει χρόνο… ο ίδιος κατευθύνθηκε στη ΔΕΗ, προκειμένου να ρωτήσει γιατί του έκοψαν το ρεύμα, ενώ πλήρωνε κανονικά μέσω μηχανήματος σε τράπεζα του Βόλου, το μέρος του λογαριασμού που αφορούσε στην κατανάλωση ρεύματος, στο Δήμο και στο ΦΠΑ.

Η απάντηση που έλαβε είναι ότι υπάρχει σχετική εντολή και μάλιστα αναγκάστηκε να πληρώσει 22 ευρώ για την επανασύνδεση ρεύματος (η οποία έγινε την ίδια κιόλας μέρα), αλλά και 200 ευρώ για διακανονισμό του χαρατσιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο λογαριασμό τον ξόφλησε πριν 1,5 μήνα, ενώ η προθεσμία αποπληρωμής του νέου λογαριασμού εκπνέει στις 25 Ιουνίου.

Στο Συνήγορο του Πολίτη

Αγανακτισμένος ο 58χρονος, για την άδικη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συνέβη. Μας έκοψαν το ρεύμα, ενώ το είχαμε πληρωμένο και για να γίνει επανασύνδεση έπρεπε να πληρώσουμε 22 ευρώ, καθώς και να προχωρήσουμε σε διακανονισμό του ποσού, που αφορά στο χαράτσι και όχι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι παράνομο αυτό που συνέβη και δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Σύντομα θα προσφύγω στο Συνήγορο του Πολίτη».

Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος για φορολογικές υποχρεώσεις

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντισυνταγματική είναι η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται και στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος.

Ειδικότερα το ΣτΕ κρίνει ότι αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχεται ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο, επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρετήσεως για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας έχει θέσει και ζήτημα παραβίασης όχι μόνο της οικονομικής ελευθερίας αλλά και της συνταγματικής προστασίας της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστηρίζει ότι είναι συνταγματική η διακοπή ρεύματος λόγω του εθνικού συμφέροντος σκοπού της άμεσης αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και επειδή προβλέπεται στη νομοθεσία και σε άλλες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου