ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Πετράκος: Ετοιμος για πλήρη θητεία

γιώργος-πετράκος-ετοιμος-για-πλήρη-θη-420691

Ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» για το κλίμα στο ίδρυμα αλλά και τους στόχους του για την ανάπτυξή του

Ετοιμος για πλήρη και δημιουργική θητεία, ΣτΕ… επιτρέποντος, δηλώνει ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο οποίος καλείται να αναλάβει το τιμόνι του ιδρύματος από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά τη συνταξιοδότηση του σημερινού Πρύτανη, Ι. Μεσσήνη, στις 31 Αυγούστου.

Συνέντευξη στην Ελένη Χάνου

Παρά το πρωτοφανές κλίμα έντασης που βιώνει το Θεσσαλικό ΑΕΙ, τους τελευταίους μήνες, ο νέος Πρύτανης, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι θα διατελέσει μια θητεία διαλόγου, συνθέσεων και αναμέτρησης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με την ανάληψη δε των καθηκόντων του, δηλώνει πρόθυμος να συντονίσει ανοιχτό διάλογο στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την κατάρτιση προγράμματος δράσης για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και προκλήσεις. Μία από τις προκλήσεις και η οικονομική βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Πετράκος υπογραμμίζει ότι σε καμία προσπάθεια δεν αναιρείται η υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως καλύπτει μέρος των αναγκών του μέσα από τα έσοδα από τις ερευνητικές του δραστηριότητες.

Κύριε Πετράκο, σίγουρα αυτές οι πρυτανικές εκλογές ήταν θυελλώδεις και χαρακτηρίστηκαν από αντιδράσεις, δικαστικές προσφυγές και καταγγελίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πώς σχολιάζετε τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών;

Είναι γεγονός ότι οι πρυτανικές εκλογές στα Πανεπιστήμια χαρακτηρίζονται συχνά από ένταση. Αυτό έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο παρελθόν, συνέβη και σε άλλα πανεπιστήμια κατά την τρέχουσα περίοδο. Στο δικό μας Πανεπιστήμιο υπάρχουν δύο στοιχεία που δημιούργησαν περισσότερη ένταση από το συνηθισμένο: πρώτον, η προσφυγή του Πρύτανη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προκήρυξης των εκλογών και της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για λήξη της θητείας του με την επικείμενη συνταξιοδότηση του και δεύτερον, η προσφυγή συναδέλφου ο οποίος δεν προκρίθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος να είναι μεταξύ των τριών υποψηφίων οι οποίοι διεκδίκησαν την ψήφο των καθηγητών του Ιδρύματος.

Η άποψή μου είναι ότι το Συμβούλιο ορθώς προκήρυξε τις εκλογές, διαφορετικά το Ιδρυμα δεν θα είχε διοίκηση μετά τη συνταξιοδότηση του Πρύτανη στις 31 Αυγούστου. Η εκλογική διαδικασία έγινε όπως προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος βέβαια δεν ικανοποιεί σημαντική μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Οι όποιες καταγγελίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι εντελώς αστήρικτες και αποτελούν τις συνήθεις υπερβολές που λέγονται όταν χάνεται το μέτρο στις προεκλογικές περιόδους. Το κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί μια θετική διέξοδος στην εσωστρέφεια της τελευταίας περιόδου και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ με μεγάλη σύνεση και προσοχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο ΣτΕ, ενδέχεται να μην σας επιτρέψουν να ολοκληρώσετε τη θητεία σας αν δικαιωθούν οι προσφεύγοντες…

Θεωρώ ότι οι προσφυγές αυτές δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πανεπιστημίου, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει το ΣτΕ. Εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος για μια πλήρη και δημιουργική θητεία, αλλά αυτό θα το κρίνει η απόφαση του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια θητεία διαλόγου, συνθέσεων και αναμέτρησης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο.

Γενικότερα, τους τελευταίους μήνες, ζούμε ένα πρωτοφανές κλίμα έντασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πώς θα αντιμετωπίσετε να ανοιχτά «μέτωπα» που έχετε μπροστά σας;

Τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας είναι τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και όχι οι συνάδελφοι που έχουν άλλη άποψη ή προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων του Ιδρύματος. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου που συνοδεύονται από μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων, η έλλειψη προσωπικού, η τάση εξόδου ή φυγής από το Δημόσιο έμπειρων στελεχών, η έλλειψη καθηγητών, η έλλειψη υποδομών για τη διδασκαλία και την έρευνα, αλλά και η έλλειψη ενός θεσμικού πλαισίου που να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό και να βοηθάει τα Πανεπιστήμια να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις.

Πρόθεσή μου είναι να ασκήσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων, μια διοίκηση η οποία θα είναι εξωστρεφής, διεκδικώντας και προτείνοντας λύσεις τόσο προς τα υπουργεία, όσο και προς τις άλλες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Θα αξιοποιήσω την υφιστάμενη εμπειρία και θα συντονίσω έναν ανοικτό διάλογο στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα ο οποίος θα οδηγήσει σε ένα Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη τετραετία με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν υφιστάμενα προβλήματα και προκλήσεις.

Πώς θα διασφαλίσετε την οικονομική βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή του;

Θα προετοιμαστούμε σωστά, θα τεκμηριώσουμε τις προτάσεις μας και θα διεκδικήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν από όλες τις πιθανές πηγές δημόσιας χρηματοδότησης, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι βασικότεροι μηχανισμοί ανάπτυξης μιας περιφέρειας ή μιας χώρας. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι για το σκοπό αυτό στο νέο ΕΣΠΑ και ήδη το Πανεπιστήμιο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι λογικό να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Για το σκοπό αυτό, το Πανεπιστήμιο έχει ήδη αναπτύξει μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα, υλοποιώντας προγράμματα, πολλά από τα οποία έχουν διεθνή χρηματοδότηση. Με τα έσοδα από τις ερευνητικές του δραστηριότητες το Πανεπιστήμιο ήδη χρηματοδοτεί μέρος των αναγκών του. Στην ίδια κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο θα αναζητήσει πρόσθετους πόρους από δραστηριότητες που αξιοποιούν το επιστημονικό του δυναμικό, τα εργαστήριά του και τη δημιουργικότητα των φοιτητών και των αποφοίτων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι προσπάθειες αυτές, όμως, δεν αναιρούν τη βασική υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει στην πράξη το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Σας προβληματίζει ότι το Π.Θ. δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των διεθνών αξιολογήσεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; Ποιο το όραμά σας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκλεισε πέρυσι τα 25 χρόνια λειτουργίας του, είναι δηλαδή ένα νέο Πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να συγκριθεί λόγω μεγέθους και χρόνου λειτουργίας του με τα μεγάλα και ιστορικά ξένα Πανεπιστήμια που συνήθως συμμετέχουν στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Επίσης, θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε κάτι το οποίο συχνά περνάει απαρατήρητο στις συζητήσεις για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Η ποιότητα ενός Πανεπιστημίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επάρκειά του σε υποδομές και επιστημονικό δυναμικό, δηλαδή από την δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ήταν πάντοτε προβληματική και όταν υπήρχε γινόταν χωρίς να ακολουθεί ένα Εθνικό σχέδιο. Ειδικά το δικό μας Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να έχει σημαντικές ελλείψεις τόσο σε υποδομές, όσο και σε επιστημονικό δυναμικό.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτά τα 25 χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος. Δεκαεφτά Τμήματα, δεκαπέντε χιλιάδες φοιτητές, δεκάδες μεταπτυχιακά προγράμματα και δεκάδες κτίρια πιστοποιούν μια αναμφισβήτητη πρόοδο που είναι ιδιαίτερα ορατή στις τοπικές κοινωνίες που το φιλοξενούν. Η πρόοδος αυτή πιστοποιείται από την εξωτερική αξιολόγηση όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από καθηγητές αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού και αποτυπώνει την υψηλή ποιότητα σπουδών και έρευνας που ως επί το πλείστον συντελείται στο Ίδρυμα.

Στην πανεπιστημιακή κοινότητα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συναίνεση ως προς τους στόχους και το περιεχόμενο των πολιτικών που θα πρέπει να ασκηθούν στην επόμενη περίοδο. Οι στόχοι αφορούν στην ποιότητα των σπουδών που παρέχουμε στη νέα γενιά, την ποιότητα των υποδομών, την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, τη διάθεση πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας και την παραγωγή νέας γνώσης, τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας και τη συμμετοχή στον επιστημονικό διάλογο και στη διαμόρφωση και εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης. Ως Πρύτανης, θα εργαστώ ομαδικά για τη λύση των προβλημάτων και την αξιοποίηση του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου του Πανεπιστημίου προς όφελος των φοιτητών, της επιστήμης και της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου