ΤΟΠΙΚΑ

Ο Γ. Πετράκος νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ο-γ-πετράκος-νέος-πρύτανης-στο-πανεπισ-426283

Στις 16 Οκτωβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή του Βύρωνα Κοτζαμάνη που ζήτησε αναστολή των εκλογών

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Πετράκος, αναδείχθηκε χθες νέος Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι εκλογές διεξήχθησαν τελικώς στο τοπικό ΑΕΙ, αν και στη σκιά καταγγελιών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά και δικαστικών προσφυγών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγε ο καθηγητής, Βύρων Κοτζαμάνης, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και ζητώντας την αναστολή των πρυτανικών εκλογών, αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να παραπέμψει την αίτηση σε ανώτερο όργανό του και να εξεταστεί στις 16 Οκτωβρίου, μαζί με την προσφυγή κατά της διενέργειας πρυτανικών εκλογών, που είχε καταθέσει ο Πρύτανης, Ι. Μεσσήνης, διεκδικώντας να ολοκληρώσει τη θητεία του στο «τιμόνι» του ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι με τη δικαστική του προσφυγή ο κ. Κοτζαμάνης επαναλάμβανε τα περί συνδιαλλαγής μεταξύ συγκεκριμένου υποψηφίου και μέλους του Συμβουλίου του Ιδρύματος, όργανο που πρόκρινε τους τρεις από τους επτά υποψηφίους για τη θέση του Πρύτανη. Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο κ. Κοτζαμάνης, υποστηρίζει ότι καμία υποψηφιότητα από τους τρεις που προκρίθηκαν δεν συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων των μελών του Συμβουλίου, ενώ θέτει θέμα εξαίρεσης ενός μέλους του Συμβουλίου από τη διαδικασία επιλογής, δεδομένου ότι έχει συγγενική σχέση -είναι κουμπάροι- με υποψήφιο για τη θέση του Πρύτανη, που πέρασε στην τελική τριάδα.

Επισημαίνει δε, ότι δύο από τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι και θα έπρεπε να παραιτηθούν.

Ωστόσο το ΣτΕ αποφάσισε να απορρίψει τα ασφαλιστικά και να μεταθέσει την εξέταση της υπόθεσης στις 16 Οκτωβρίου, οπότε και θα κριθεί και η προσφυγή του κ. Μεσσήνη.

Μικρή συμμετοχή

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε χθες το μεσημέρι και ενώ οι ηλεκτρονικές κάλπες για τις πρυτανικές εκλογές, είχαν ανοίξει και η διαδικασία διεξαγόταν κανονικά. Η ψηφοφορία έγινε μέσω ηλεκτρονικών συνδέσμων που οι ακαδημαϊκοί παρέλαβαν με e-mail ήδη από την Τρίτη, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο, «το κλίμα που διαμορφώθηκε στον απόηχο των καταγγελιών, των δικαστικών προσφυγών και των ερμηνειών που έδωσαν πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές», σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Μιχ. Ζουμπουλάκη, φαίνεται ότι κόστισαν στην ενότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δύο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αποτελέσματος της κάλπης: η μικρή συμμετοχή και τα πολλά λευκά. Συγκεκριμένα από το σύνολο των 450 καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων και λεκτόρων, που επρόκειτο να ψηφίσουν, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν μόλις οι 279, ποσοστό συμμετοχής που δεν ξεπέρασε το 62%. Αρκετά ήταν επίσης και τα λευκά που κατέληξαν στην ηλεκτρονική κάλπη και που ανέρχονται στα 33 (ποσοστό 12%).

Από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων, το 45% των ψήφων (128 ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια) καταμετρήθηκαν υπέρ του καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γ. Πετράκου, 77 ψήφους (ποσοστό 27%), απέσπασε ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, Ζήσης Μαμούρης και 41 ψήφους (ποσοστό 15%) ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ, Ι. Κουτεντάκης.

Ασχημο κλίμα

Ο νέος Πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος, καλείται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από το σημερινό Πρύτανη, Ι. Μεσσήνη, ο οποίος συνταξιοδοτείται από τη θέση του καθηγητή στις 31 Αυγούστου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το πανεπιστήμιο οδηγήθηκε σε πρόωρες πρυτανικές εκλογές.

Ωστόσο ο κ. Πετράκος, φέρνει ότι παίρνει το τιμόνι του Π.Θ. στα χέρια του, ενώ το κλίμα στο ίδρυμα δεν είναι ομαλό, αντιθέτως μάλιστα χαρακτηρίζεται από οξύνσεις. Επιπλέον, είναι σε εκκρεμότητα δύο δικαστικές προσφυγές από τον κ. Μεσσήνη και τον κ. Κοτζαμάνη, που αν δικαιωθούν από το ΣτΕ που συνεδριάζει στις 16 Οκτωβρίου, ενάμιση μήνα αφότου αναλάβει καθήκοντα ο νέος Πρύτανης, ενδέχεται οι πρυτανικές εκλογές να θεωρηθούν ως μη γενόμενες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου