ΤΟΠΙΚΑ

Μισόλογα για τη ΒΙΣ από το υπουργείο Εργασίας

μισόλογα-για-τη-βισ-από-το-υπουργείο-ερ-469644

«Πόντιος Πιλάτος» το Υπουργείο Εργασίας. Δεν πήρε σαφή θέση για τη μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου στη ΒΙΣ παραπέμποντας στο πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας. «Δεν μας αρκεί αυτό πρέπει η πολιτική ηγεσία να πάρει ξεκάθαρη θέση διότι με μισόλογα ανοίγουν επικίνδυνα οι πόρτες για να αυθαιρετήσουν και άλλες βιομηχανίες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στην τριμερή που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας προήδρευσε ο Υφυπουργός Εργασίας Μ. Κεγκέρογλου. Εκ μέρους του ΕΚΒ παραβρέθηκαν πρόεδρος και γραμματέας Θαν. Παπαδημόπουλος και Δημ. Βασιλείου αντίστοιχα, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και το σωματείο των εργαζομένων της ΒΙΣ ενώ επίσης το παρόν έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.
Το ΕΚΒ και η ΓΣΕΕ υπογράμμισαν ότι το επίδομα γάμου είναι όρος διπλά θεσμοθετημένος από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη νομοθεσία και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί να καταβάλλεται απρόσκοπτα στους εργαζόμενους της ΒΙΣ. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Υφυπουργός Εργασίας ενώ από την πλευρά της η εταιρεία διά του νομικού της συμβούλου επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση της ότι η περικοπή του επιδόματος γάμου αποτελεί νομικός της δικαίωμα, θέση ωστόσο που αντικρούστηκε από τα επιχειρήματα που παρουσίασε η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ όσο και από το ίδιο το πόρισμα του ΣΕΠΕ Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ επέμεινε στη σύσκεψη ότι θα πρέπει το πόρισμα του ΣΕΠΕ να αποτελέσει επίσημη θέση του Υπουργείου Εργασίας και όπως υπογράμμισε αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και με τον πιο επίσημο τρόπο προκειμένου να μην ανοίξει «η όρεξη» και σε άλλες επιχειρήσεις και ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η ΒΙΣ προχωρώντας σε μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%).

Εδώ και δυόμιση μήνες, η διεύθυνση της χαρτοβιομηχανίας ΒΙΣ που εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους μονομερώς και αυθαιρέτως την περικοπή του επιδόματος γάμου 10% , με αποτέλεσμα τότε και μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχιζόμενες καθολικές αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων -3ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας- η εταιρεία συνεχίζει την άκαμπτη στάση της, αρνούμενη να καταβάλλει το επίδομα γάμου.

Παράλληλα η εταιρεία προβαίνει και σε μία σειρά άλλων ενεργειών όπως στην με καθυστέρηση καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους, την πληρωμή του προσωπικού με έναντι και την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας και αδειών άνευ αποδοχών.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, από την πλευρά του, κατά τη συνάντηση, δήλωσε ότι, «κακώς έπραξε η ΒΙΣ ΑΕ και σταμάτησε να χορηγεί το επίδομα γάμου, η εταιρεία πρέπει να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα νομοθεσία». Τόνισε δε ότι «πρέπει να σταματήσει η αποβιομηχάνιση του νομού. Ο Βόλος από βιομηχανική ζώνη έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο εργοστασίων, άρα η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οφείλει να μεριμνήσει, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, μέσω μιας ωφέλιμης εργασιακής ειρήνης και από τις δύο πλευρές και να σταματήσει το κλείσιμο των εργοστασιακών μονάδων στο νομό, που ήδη πλήττεται από την συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου