ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O πλανήτης στενάζει υπό το βάρος της παχύσαρκης ανθρωπότητας

o-πλανήτης-στενάζει-υπό-το-βάρος-της-παχ-263051

Η παχυσαρκία δεν επιβαρύνει μόνο την υγεία αλλά και τον πλανήτη, αποκαλύπτει μια πρωτότυπη μελέτη στη Βρετανία, η οποία υπολογίζει ότι συνολική βιομάζα του ανθρώπινου πληθυσμού φτάνει σήμερα τους 287 εκατομμύρια τόνους.

Αν όμως όλες οι χώρες του κόσμου παρουσίαζαν τα ίδια ποσοστά παχυσαρκίας με τις ΗΠΑ, το επιπλέον βάρος θα αντιστοιχούσε σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον ανθρώπους μέσου βάρους.

Σε αυτή την περίπτωση, τα τρόφιμα δεν θα επαρκούσαν για όλους.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ, καθώς και της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

Από τους 287 εκατομμύρια τόνους που ζυγίζει το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού, οι 15 εκατομμύρια τόνοι οφείλονται στην παχυσαρκία (όπως αυτή ορίζεται με βάση το δείκτη μάζας σώματος), αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMC Public Health.

Η Βόρειος Αμερική φιλοξενεί σήμερα μόλις στο 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχεί όμως στο 34% του συνολικού βάρους της ανθρωπότητας. Από το συνολικό βάρος των κατοίκων των ΗΠΑ και του Καναδά, περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνοι οφείλονται στην παχυσαρκία -και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 56 εκατομμύρια άτομα μέσου βάρους.

Στο άλλο άκρο, η Ασία φιλοξενεί το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο μόνο το 13% της μάζας του πληθυσμού οφείλεται στην παχυσαρκία.

Η διαφορά στο μέσο βάρος σώματος είναι τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε τόνος βιομάζας αντιστοιχεί σε 12 ενήλικες στη Βόρειο Αμερική αλλά σε 17 ενήλικες στην Ασία.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, αν όλες οι χώρες του κόσμου παρουσίαζαν το ίδιο ποσοστό παχυσαρκίας με τις ΗΠΑ (36%), η αύξηση του βάρους του παγκόσμιου πληθυσμού θα έφτανε τους 58 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με 935 εκατομμύρια ανθρώπους μέσου βάρους, και θα αύξανε την κατανάλωση τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 481%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου