ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βλαστικά κύτταρα επιζούν στο σώμα ακόμα και 17 μέρες μετά θάνατον

βλαστικά-κύτταρα-επιζούν-στο-σώμα-ακό-268426

Ορισμένα από τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να επιζήσουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το θάνατο, αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur στη Γαλλία, η οποία ίσως βοηθήσει στην τελειοποίηση των μεθόδων για συντήρηση των πολύτιμων κυττάρων.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βλαστικά κύτταρα των σκελετικών μυών επιζούν μετά θάνατον για 17 ημέρες στους ανθρώπους και για 16 ημέρες στα ποντίκια, πολύ πέρα από το όριο της μίας ή δύο ημερών που πιστεύαμε ως σήμερα» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications, η απότομη πτώση των επιπέδων οξυγόνου μετά το θάνατο στέλνει μήνυμα στα βλαστικά κύτταρα να περάσουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από πτώματα που διατηρούνταν σε ψυγείο και διαπίστωσαν ότι τα «κοιμισμένα» κύτταρα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν βιώσιμο, λειτουργικό ιστό -στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκελετικούς μυς.

«Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση μιας νέας πηγής [βλαστοκυττάρων] και, το σημαντικότερο, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διατήρησης» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Βιώσιμα βλαστικά κύτταρα απομονώθηκαν μετά θάνατον και από το μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Η διαφορά όμως ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση τα βλαστοκύτταρα επιζούν για τέσσερις μόνο μέρες.

Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση βλαστοκυττάρων από και από πτωματικούς δότες.

Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ασθενείς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου