ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αφρική: «Έξυπνες» χειροκίνητες αντλίες υπόσχονται καθαρό νερό

αφρική-έξυπνες-χειροκίνητες-αντλί-269276

Αγροτικές κοινότητες στην Αφρική πιθανόν να έχουν σύντομα το πλεονέκτημα αναβαθμισμένων προμηθειών νερού χάρη στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.

Βρετανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει πομπούς δεδομένων, μέσω των οποίων γραπτό μήνυμα ενημερώνει αν οι συσκευές έχουν σπάσει.

Οι «έξυπνες» χειροκίνητες αντλίες πρόκειται σύντομα να εφαρμοστούν πιλοτικά σε 70 χωριά της Κένυας. Λεπτομέρειες της νέας προσέγγισης έχουν δημοσιευθεί στην Journal of Hydroinformatics.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής εξαρτώνται από τις χειροκίνητες αντλίες για τον ανεφοδιασμό με νερό. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι γύρω στο 30% αυτών σπάνε πολύ εύκολα.

Λόγω του ότι είναι συχνά τοποθετημένες σε απομακρυσμένες περιοχές, η επισκευή τους μπορεί να πάρει και ένα μήνα.

Όμως μία από τις μεγάλες αλλαγές στην Αφρική τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει η επέκταση του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. Υπολογίζεται ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην υποσαχάρια περιοχή έχουν πρόσβαση στα εν λόγω δίκτυα, παρά σε αναβαθμισμένες ποιοτικά προμήθειες νερού. Ερευνητές από το Oxford University είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την διαθεσιμότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να ενημερώσουν μόλις οι χειροκίνητες αντλίες σταματήσουν να λειτουργούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου