ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google τιμά τον διάσημο αιγυπτιολόγο Κάρτερ

η-google-τιμά-τον-διάσημο-αιγυπτιολόγο-κάρτ-302942

Τον διάσημο Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1874, τιμά σήμερα η πρώτη σελίδα της Google, με doodle που τον απεικονίζει.

Στο πολύχρωμο γραφικό ο αιγυπτιολόγος, που το 1922 ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών φαίνεται να θαυμάζει μια σειρά από αρχαίους αιγυπτιακούς θησαυρούς.

Η ανακάλυψη του τάφου, της τελευταίας κατοικίας του Φαραώ με πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ανακαλύπτονταν τόσο σπουδαία ευρήματα από τους σύγχρονους αρχαιολόγους. Η ύπαρξη του τάφου ήταν άγνωστη για περισσότερο από 3.000 χρόνια.

Συνολικά βρέθηκαν 5.398 αντικείμενα, από όπλα και άρματα, έως μουσικά, όργανα, ρούχα και καλλυντικά, τα οποία μας πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις για τις συνήθειες των αρχαίων Αιγυπτίων, καθώς καλύπτουν κάθε πτυχή της τότε καθημερινής ζωής.

Ο Κάρτερ ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1874 στο Λονδίνο, αρχικά εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος και εστάλη στην Αίγυπτο από την ηλικία των 17 για να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων, μέχρι που έφτασε στο κατώφλι της μεγάλης ανακάλυψης. Λέγεται μάλιστα, ότι αρχικά έκανε την «είσοδο» στον τάφο με μια σμίλη που του είχε δωρίσει η γιαγιά του για τα 17α γενέθλιά του!

Την ανασκαφή χρηματοδοτούσε ο λόρδος Κάρναρβον. Όταν λοιπόν ο λόρδος ρώτησε τον Κάρτερ: «Μπορείς να δεις τίποτα;», ο αρχαιολόγος απάντησε «Ναι, υπέροχα πράγματα». Λόγια που έμελλε να μείνουν στην ιστορία.

Ο Κάρτερ πέθανε από λέμφωμα το 1939 στην ηλικία των 64, μόλις επτά χρόνια μετά το τέλος της ανασκαφής του και προτού να μπορέσει να δημοσιεύσει τα ευρήματά του πλήρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου