ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η «μάχη» της αποθήκευσης των ψηφιακών δεδομένων

η-μάχη-της-αποθήκευσης-των-ψηφιακών-325536

Η εξέλιξη των εξωτερικών σκληρών δίσκων ήταν θεαματική την τελευταία 10ετία, ακολουθώντας την ξέφρενη πορεία της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι ογκώδεις και πανάκριβοι σκληροί δίσκοι των 60GB, που κόστιζαν 500 και 600 ευρώ δεν συγκρίνονται πλέον με τους λεπτούς και κομψούς που κυκλοφορούν σήμερα κι έχουν χωρητικότητα 2ΤΒ.

Οι σκληροί δίσκοι έχουν γίνει βασικό εργαλείο της καθημερινότητάς, καθώς καθημερινά αποθηκεύονται χιλιάδες δεδομένα από φωτογραφίες και βίντεο, έως κείμενα και εργασιακές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, καθώς σε όλους έχει τύχει να χαλάσει ο σκληρός τους δίσκος επιβάλλεται να «σώσει» τα αρχεία του σε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο, προκειμένου να μην χάσει τα χρήσιμα ψηφιακά δεδομένα. Μάλιστα, υπάρχει και παγκόσμια ημέρα «back up», η 31η Μαρτίου. Εάν δεν το ξέρατε, δεν πειράζει, πάντα είναι μία καλή ημέρα για να σώσει τα αρχεία του.

Ωστόσο, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη έκανε πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν σε ποιο βαθμό ο κόσμος μας εξαρτάται από τους σκληρούς μας δίσκους και πόσο εύθραυστη είναι αυτή η εξάρτηση. Ένας σκληρός δίσκος μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα, από ένα από χτύπημα έως και από μία μεγάλη φυσική καταστροφή.

Υπηρεσίες cloud για την αποθήκευση δεδομένων

Γιατί λοιπόν, τα αρχεία αυτά να μην αποθηκεύονται κάπου, που δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένα σε μία ενδεχόμενη περιορισμένη ζημιά ή καθολική καταστροφή, όπως για παράδειγμα μία υπηρεσία cloud. Σκεφτείτε απλά ότι κάθε φορά που ένας χρήστης κατεβάζει ένα τραγούδι από υπηρεσίες όπως το iTunesκαι το Spotify, κάθε φορά που ανεβάζει και αποθηκεύει κείμενα στο Evernote ή τηGoogle, ή ακόμη όταν κάνει μία ανάρτηση στο Facebook ή το Flickr, τότε αυτός ο χρήστης διαβάζει ψηφιακά δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο σε κάποιο σημείο της Γης.

Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης πλέον δεν νοιάζεται για τη φυσική τοποθεσία ενός αρχείου. Η αποθήκευση γίνεται παντού και τη θεωρεί πλέον δεδομένη.

Στα σπίτια, εκτός από τους πύργους του Η/Υ και τους φορητούς Η/Υ, σκληροί δίσκοι υπάρχουν και σε μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών προϊόντων.

Σκληροί δίσκοι υπάρχουν σε DVR – που θυμίζει το παλιό μας βίντεο και αντιγράφει τηλεοπτικά προγράμματα – υπάρχει σε camcorders, αποθανατίζοντας τα πρώτα βήματα του παιδιού μας, υπάρχει ακόμη και στις παιχνιδοκονσόλες, που μας χαρίζουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και διασκέδασης.

Σκληρό δίσκο έχουν πλέον και οι ραπτομηχανές, που είναι ικανές να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν σχέδια και εφαρμογές.

Ως εκ τούτου, ο αγώνας δρόμου για την αύξηση της χωρητικότητας συνεχίζεται. Οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούν ένα σύστημα κάθετης μαγνητικής καταγραφής (PMR), το οποίο επιτρέπει τα δεδομένα να τοποθετούνται κάθετα στο δίσκο. Ωστόσο, αυτό η διαδικασία αυτή θα φτάσει σε λίγα χρόνια στα όριά της.

Η Seagate ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο να χωρέσει 60 terabye σε έναν μόνο σκληρό δίσκο με μία διαδικασία που αποκαλείται υποβοηθούμενη μαγνητική εγγραφή (HAMR). Η εταιρεία ελπίζει ότι θα πετύχει αυτή τη διαδικασία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αδύνατη.

Οι σκληροί δίσκοι άντεξαν τον ανταγωνισμό μέχρι τώρα και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του κοινού και της αγοράς. Ωστόσο, με την εμφάνιση των υπηρεσιών cloud, φάνηκε το σημείο όπου πλέον οι σκληροί δίσκοι θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Γιατί να κρατάει κάποιος στο σπίτι του ένα ογκώδες αντικείμενο και να μην αποθηκεύσει τα αρχεία του σε πολλαπλές τοποθεσίες ταυτοχρόνως και να τα προστατεύσει από φωτιά, πλημμύρες, ακόμη και τρομοκράτες;

Πρόβλημα στις ΗΠΑ

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ρόδινη, ειδικά στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές μικρές εταιρείες που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ωστόσο διατηρούν πολύ υψηλά τις τιμές και τις ταχύτητες χαμηλές. Έτσι, κάποιος πρέπει να έχει την υπομονή να καταναλώσει αρκετή ώρα μέχρι να αποθηκευτεί διαδικτυακά το αρχείο του ή τελικά να το αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο του σπιτιού του.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ο παράγοντας του κόστους για μία προσωπική cloud λύση, ωστόσο είναι μία πολύ ακριβή επιλογή σε σχέση με έναν καλό σκληρό δίσκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου