ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Samsung

h-apple-είναι-ο-μεγαλύτερος-πελάτης-της-samsung-328525

Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Τα ονόματα των δύο εταιρειών έχουν γραφτεί σωστά. Πρόκειται ίσως για τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές, θα μπορούσαμε να πούμε και εχθρούς, στο χώρο της, τεχνολογίας. Τα προϊόντα τους ανταγωνίζονται το ένα το άλλο όχι μόνο στα καταστήματα αλλά και στα δικαστήρια.

Οι δικαστικές άλλωστε διαμάχες μεταξύ Apple και Samsung είναι αμέτρητες και λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και αρκετές ακόμη χώρες.

Παρόλα αυτά η μία εταιρεία στηρίζεται στην άλλη και το αντίθετο. Απ’ όλους τους πελάτες της Samsung, η Apple είναι ο σημαντικότερος. Την ίδια στιγμή, η επιτυχία των iPad και iPod θα ήταν δύσκολη έως και αδύνατη χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της Samsung.

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι όμως. Από τα 109 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ως ετήσια έσοδα η Samsung, το 7.6%, περίπου 8 δισεκατομμύρια δηλαδή οφείλονται αποκλειστικά στην Apple. Όπως ήδη αναφέραμε, είναι μακράν ο σημαντικότερος πελάτης της εταιρείας.

Ταυτόχρονα όμως, η Apple εξαρτάται από τη Samsung για την αγορά πολύ σημαντικών εξαρτημάτων για τις συσκευές της. H εντυπωσιακή οθόνη, για παράδειγμα, του νέου iPad κατασκευάζεται από την Samsung. Δύσκολα η Apple θα βρει άλλον προμηθευτή που να μπορεί να της εξασφαλίσει αυτήν την ποιότητα σε αυτές τις τιμές.

Επιπλέον υπάρχει και το θέμα της παραγωγικότητας. Πέρα από την τεχνογνωσία και τις χαμηλές τιμές, η Samsung μπορεί και παράγει τεράστιες ποσότητες εξαρτημάτων σε ελάχιστο χρόνο. Με δεδομένη τη ζήτηση για τα iPad, αν η Apple απευθυνόταν σε κάποιο άλλο κατασκευαστή, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να διαθέσει τόσες συσκευές στην παγκόσμια αγορά καθώς δεν θα είχε επαρκείς πρώτες ύλες.

Αφού λοιπόν η μία εταιρεία στηρίζεται τόσο πολύ στην άλλη, προς τι ο αλληλοσπαραγμός; Η απληστία ίσως. Ενδεχομένως και το γεγονός ότι η διαμάχες είναι και για τις δύο εταιρείες μια εξαιρετική και συνεχής διαφήμιση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου