ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ορθώνει «τείχη» η Facebook

ορθώνει-τείχη-η-facebook-334863

Η εταιρία Facebook αγόρασε 750 πατέντες λογισμικού από την IBM, στο πλαίσιο μίας συνεχιζόμενης προσπάθειας να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο πατέντων της ως άμυνα κατά πιθανών μηνύσεων.

Η αγοραπωλησία αφορά πατέντες σχετικές με ποικίλες τεχνολογίες, από μηχανές αναζήτησης μέχρι ημιαγωγούς, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που διέρρευσε πληροφορίες για τη συμφωνία στο πρακτορείο Bloomberg. Το κόστος της αγοράς παραμένει άγνωστο.

Η Facebook είναι ο πάροχος της δημοφιλέστερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, του ομώνυμου Facebook, που αριθμεί περίπου 850 εκατομμύρια μέλη. Κατά τους τελευταίους μήνες, η εταιρία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ενώ θα προηγηθεί μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές για αγορά μετοχών. Η μετοχοποίηση της Facebook αναμένεται να αποτιμήσει την εταιρία στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά πατέντων από μέρους της Facebook αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν τη συνδέσουμε με την μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρίας. Πριν από δύο εβδομάδες, η εταιρία Yahoo μήνυσε τη Facebook, κατηγορώντας την για παράνομη χρήση 10 πατέντων της. Ανάμεσα σε εταιρίες τεχνολογίας, οι μηνύσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων αποτελούν πλέον πολύ συχνό φαινόμενο και συνηθέστερη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αντιμήνυση, προκειμένου η διαφορά να επιλυθεί εξωδικαστικά.

Το πρόβλημα της Facebook είναι ότι κατέχει μόλις 56 πατέντες και 503 εφαρμογές, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, η αντίδικη Yahoo κατέχει περισσότερες από 3.300 πατέντες, καθιστώντας την πολιτική της αντιμήνυσης μάλλον ανούσια.

Η σύγκρουση με τη Yahoo άλλωστε δεν είναι η μοναδική νομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Facebook. Σύμφωνα με την υπηρεσία LegalMetric.com, η εταιρία δέχτηκε 22 μηνύσεις κατά το 2011, αριθμός που την κατέταξε στην 28η θέση παγκοσμίως στη λίστα «πολυμηνυμένων» επιχειρήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά 750 πατέντων από την IBM αποτελεί μία σημαντική στρατηγική κίνηση, καθώς βελτιώνει άμεσα τη θέση της Facebook, που φιλοδοξεί να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι σε τυχόν μελλοντικές μηνύσεις

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου