ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η «αθόρυβη» επανάσταση

η-αθόρυβη-επανάσταση-341164

Φθηνά κομπιούτερ για να αποκτήσει όλος ο κόσμος πρόσβαση στη νέα εποχή

Σχεδόν κάθε μήνα κυκλοφορούν δεκάδες κορυφαίοι επιτραπέζιοι και φορητοί κομπιούτερ, με προδιαγραφές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες οποιουδήποτε απαιτητικού προγράμματος και χρήστη. Ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διάδοση των υπολογιστών, και επομένως για να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα, χρειάζονται επίσης είτε φθηνότεροι υπολογιστές είτε κομπιούτερ με μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση. Και, σύμφωνα με ειδικούς από έγκυρα περιοδικά πληροφορικής όπως το PC World, δύο νέα μηχανήματα που ξεκίνησαν να διατίθενται στις αρχές του μήνα υπηρετούν αυτό το όραμα, σηματοδοτώντας μία «αθόρυβη επανάσταση» στην παγκόσμια εξάπλωση της πληροφορικής.

Αν και το όνομα του πρώτου μηχανήματος είναι Raspberry Pi, στην πραγματικότητα έγινε γνωστό ως «ο υπολογιστής των 35 δολαρίων» (περίπου 26 ευρώ), αφού το σήμα κατατεθέν του είναι η χαμηλή τιμή του. Στόχος των κατασκευαστών του, δηλαδή του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Raspberry Pi Foundation, ήταν να αναπτύξουν ένα οικονομικά προσιτό υπολογιστή, για μαθητές και οικογένειες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Το κομπιούτερ βασίζεται στο ανοικτό λειτουργικό σύστημα Linux και δεν υπερβαίνει σε μέγεθος μια πιστωτική κάρτα. Διαθέτει επεξεργαστή 700 MHz, μνήμη RAM 256 MB, δύο θύρες USB και θύρα Ethernet για να δίνει πρόσβαση στο Ιντερνετ. Μπορεί να συνδεθεί ακόμη και σε τηλεόραση ώστε, μέσω ενός πληκτρολογίου, να συντάσσει κανείς κείμενα, να παίζει βιντεοπαιχνίδια ή να αναπαράγει βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Η ζήτηση για την αρχική παρτίδα από 10.000 Raspberry Pi, την πρώτη ημέρα online παραγγελιών, ήταν τόσο μεγάλη που οι συσκευές πουλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας, ενώ γρήγορα κατέρρευσαν τα σάιτ των αγγλικών εταιρειών RS Components και Premier Farnell στα οποία γίνονταν οι παραγγελίες – σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια χρήστες θέλησαν να αγοράσουν το μηχάνημα. Το ίδρυμα υποσχέθηκε ότι σύντομα τα 10.000 μηχανήματα θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στις επόμενες παρτίδες, οι οποίες πάντως αναμένονται μετά τον Μάιο, θα συμπεριλάβει και μία ακόμη πιο οικονομική παραλλαγή του υπολογιστή, στα 25 δολάρια. Παρόλο που θα έχει τον ίδιο επεξεργαστή και θα χρησιμοποιεί πάλι μία κάρτα μνήμης SD ως σκληρό δίσκο, το μοντέλο αυτό δεν θα διαθέτει θύρα Ethernet – επιτρέποντας ωστόσο τη σύνδεση στο Διαδίκτυο με οποιοδήποτε ασύρματο ή ενσύρματο αντάπτορα που υπάρχει στο εμπόριο.

Από την άλλη, ο «υπολογιστής τσέπης» Cotton Candy της νορβηγικής εταιρείας FXI Technologies, που μοιάζει με ένα USB στικ, δεν είναι τόσο φθηνός, αφού κοστίζει 190 ευρώ χωρίς τα έξοδα μεταφοράς. Ωστόσο, εκτός από το ότι μπορεί κι αυτός να χρησιμοποιηθεί σαν ένας πλήρης αυτόνομος υπολογιστής, αν συνδεθεί με οθόνη και πληκτρολόγιο, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί επίσης να «ξαναδώσει» ζωή σε οποιοδήποτε παλιό φορητό ή επιτραπέζιο κομπιούτερ. Πώς γίνεται αυτό; Οταν τοποθετηθεί στη θύρα USB του κομπιούτερ, το Cotton Candy γίνεται η «καρδιά» του παλιού υπολογιστή, «τρέχοντας» στην οθόνη το δικό του λειτουργικό σύστημα – η FXI εγκαθιστά γι’ αυτό τον σκοπό στο Cotton Candy είτε το Ubuntu, μία παραλλαγή του Linux, είτε το Android Ice Cream Sandwich, την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Google για smartphone και tablet PC. Οπως και ο Raspberry Pi, έτσι και ο Cotton Candy χρησιμοποιεί εξαρτήματα τα οποία κανονικά προορίζονται για «έξυπνα» κινητά, αν και η FXI επέλεξε εξαρτήματα που του εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις. Ετσι, το «κομπιούτερ τσέπης» είναι εξοπλισμένο με διπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1,2 GHz, μνήμη RAM 1GB, ενώ μπορεί να συνδέεται ενσύρματα και ασύρματα στο Ιντερνετ, χάρις στον ενσωματωμένο δέκτη Wi-Fi και τη θύρα Ethernet.

Επίσης, δέχεται κάρτες microSD χωρητικότητας έως και 64 GB, ενώ η θύρα micro USB που διαθέτει, επιτρέπει την προσθήκη άλλων περιφερειακών. Η εταιρεία δέχεται ήδη προπαραγγελίες στο σάιτ της, υποστηρίζοντας ότι μέσα στον επόμενο μήνα η συσκευή θα πωλείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο πρωτοπόρος

Πρωτεργάτης στην κατασκευή οικονομικών υπολογιστών για την εξοικείωση με την τεχνολογία θεωρείται ο Νικόλας Νεγκρεπόντε του ΜΙΤ και η πρωτοβουλία «One Laptop per Child» (OLPC), την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 2008 με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση ενός λάπτοπ με κόστος μικρότερο από 100 δολάρια.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο η OLPC παρουσίασε τον διάδοχο του «λάπτοπ των 100 δολαρίων», το tablet PC με την επωνυμία OLPC XO 3.0.

Το tablet διαθέτει οθόνη αφής 8 ιντσών, επεξεργαστή Marvell PXA618 χρονισμένο στο 1GHz και μνήμη RAM 512 MB, ενώ έχει προεγκατεστημένο τόσο το λειτουργικό Android Honeycomb της Google όσο και την παραλλαγή του Linux που έχει αναπτύξει η OLPC ειδικά για τα μοντέλα της.

Με την μπαταρία του να έχει αυτονομία 8 ωρών, σε περιοχές χωρίς ρεύμα ο «υπολογιστής-ταμπλέτα» μπορεί να φορτισθεί μέσω χειροκίνητης μανιβέλας, αλλά και από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που υπάρχουν στο προστατευτικό του κάλυμμα.

Θα κυκλοφορήσει με δύο διαφορετικούς τύπους οθόνης, είτε τεχνολογίας LCD είτε με βάση την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία Pixel Qi – στη δεύτερη περίπτωση, το μόνιτορ μπορεί να λειτουργεί και χωρίς οπίσθιο φωτισμό, ώστε να είναι ευανάγνωστο και σε εξωτερικούς χώρους. Πάντως, στη φθηνότερη εκδοχή του, η τιμή του OLPC XO 3.0 δεν θα ξεπερνά πάλι τα 100 δολάρια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου