ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

WSJ: Ολιγοπώλιο στα e-books κατηγορείται ότι προσπάθησε να στήσει η Apple

wsj-ολιγοπώλιο-στα-e-books-κατηγορείται-ότι-πρ-350132

Μεγαλύτερη… μπουκιά από αυτή που της αναλογεί προσπάθησε να δαγκώσει η Apple, που κατηγορείται για ολιγοπωλιακές προθέσεις.

Την πρόθεσή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών να υποβάλει μηνύσεις κατά της Apple και πέντε μεγάλων εκδοτικών οίκων δημοσιοποίησε σήμερα η έγκυρη εφημερίδα Wall Street Journal. Οι έξι εταιρίες θεωρούνται υπεύθυνες για προσπάθεια σύστασης ολιγοπωλίου με απώτερο σκοπό τον έλεγχο τιμολόγησης των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books) σε βάρος των καταναλωτών.

Οι πέντε εκδοτικοί οίκοι που είναι αναμειγμένοι στην υπόθεση είναι οι Simon & Schuster, Hachette Book Group, Penguin Group, Macmillan και HarperCollins Publishers.

Στο επίκεντρο των αναμενόμενων μηνύσεων θα είναι η υποτιθέμενη προσπάθεια της Apple να συνεργαστεί με τους προαναφερθέντες εκδοτικούς οίκους προκειμένου να εκτοπίσουν την επικρατούσα Amazon από την σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά των e-books. Η Amazon έχει εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην εν λόγω αγορά λόγω της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής της, με την οποία ζημιωνόταν επί των βιβλίων προσφέροντας ακόμα και καινούργιες εκδόσεις έναντι μόλις 9,99 δολαρίων σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να προωθήσει το ηλεκτρονικό αναγνωστήριό της Kindle. Πρόσφατα μάλιστα, η Amazon παρήγαγε το Kindle Fire, μια ταμπλέτα ανταγωνιστική για το iPad της Apple.

Οι χαμηλές τιμές της Amazon φέρεται πως θορύβησαν τους ιθύνοντες των εκδοτικών οίκων, που ανησύχησαν ότι οι καταναλωτές θα συνήθιζαν τα φθηνά ηλεκτρονικά βιβλία, περαιτέρω μειώνοντας τις ήδη φθίνουσες πωλήσεις φυσικών βιβλίων και περιορίζοντας τη μελλοντική κερδοφορία των ηλεκτρονικών. Στην περίπτωση αυτή θα «καταδικάζονταν» στο άδοξο τέλος που επεφύλαξε η Apple για τις δισκογραφικές εταιρίες διαθέτοντας μεμονωμένα τραγούδια για μόλις 0,99 δολάρια μέσω της υπηρεσίας iTunes.

Κατά το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού εμφανίζεται η Apple, η οποία αναζητούσε τρόπο να μειώσει το μερίδιο αγοράς της Amazon. Σύμφωνα με τη βιογραφία του Στιβ Τζομπς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple πρότεινε στους εκδοτικούς οίκους να φτιάξουν ένα σύστημα όπου οι εκδότες, ως χονδρέμποροι, θα όριζαν την τιμή κάθε ηλεκτρονικού βιβλίου και θα χρησιμοποιούσαν την Apple ως προτιμώμενο λιανέμπορο, υποσχόμενοι ότι δεν θα προσέφεραν τα βιβλία φθηνότερα σε οποιονδήποτε άλλον. Η Apple θα έπαιρνε προμήθεια 30% επί των πωλήσεων, κόστος που θα μετακυλιόταν στους καταναλωτές.

Με τον τρόπο αυτό οι εκδότες θα μπορούσαν να υποχρεώσουν «φθηνούς» πωλητές, όπως η Amazon, να αυξήσουν τις τιμές τους, διότι εναλλακτικά θα τους απέκλειαν από τη χονδρική αγορά e-books. Στον αντίποδα, η Apple θα αποκτούσε τα βιβλία στη χαμηλότερη τιμή πρωτογενώς και συνεπώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Amazon ως φθηνότερος – και μεγαλύτερος – λιανέμπορος, αυξάνοντας την κερδοφορία της προμήθειάς της. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες και αποτελούν απειλή για την ελεύθερη αγορά.

Έως τώρα, οι πέντε εκδοτικοί οίκοι και η Apple αρνούνται τις κατηγορίες, πολλοί από τους εκδότες όμως φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ώστε να πετύχουν εξωδικαστικό συμβιβασμό και να αποφύγουν μια ζημιογόνα δικαστική μάχη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει δική της, ανεξάρτητη έρευνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου