ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φοβέρα

φοβέρα-415510

Φοβέρα

Αυστηρά μεν, απόλυτα επιτυχημένα δε, είναι η αλήθεια, τα μέτρα, τα οποία έλαβαν όλες οι συναρμόδιες αρχές και οι φορείς στη σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το δύσκολο διήμερο χθες και προχθές, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παρά τη δυσκολία και τη δεδομένη κρισιμότητα της κατάστασης, γεγονός είναι ότι το επίμαχο τουλάχιστον χρονικό διάστημα δεν ακούστηκε πυροσβεστική σειρήνα. Δεν έχει άδικο επομένως ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Χαρ. Πόζογλου να υπογραμμίζει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι και «ο Αγιος φοβέρα θέλει». Μπορεί να κακοφαίνεται σε ορισμένους, μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αρμόδιες αρχές ξέρουν και στα δύσκολα πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμορφωνόμαστε στις υποδείξεις τους, γιατί αν συμβεί το κακό και αργά θα είναι και ευθύνες θα τους επιρρίπτουν…

Ετοιμότητα

Το κρίσιμο διήμερο με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας πέρασε. Ωστόσο, μαζί του δεν πέρασαν και τα δύσκολα για τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της πόλης και του νομού γενικότερα, καθώς και σήμερα άπαντες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. Πρέπει να σημειωθεί ότι προχθές ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν στο 4 για την ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας, χθες υποχώρησε στο 3 και σήμερα κατεβαίνει ένα επίπεδο ακόμη στο 2. Ο σχεδιασμός, όμως, είναι συγκεκριμένος και τηρείται απαρέγκλιτα, με συνέπεια άπαντες οι αρμόδιοι να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή, ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν όπως πρέπει και μπορούν στο έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο τους.

Απόγνωση

Αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς τους βρίσκονται αγρότες στο Πήλιο, εξαιτίας της επέλασης αγριογούρουνων. Τα ζώα καταστρέφουν καλλιέργειες με προς ανάπτυξη και συγκομιδή, καρπούς μήλων και ροδάκινων, ενώ χτυπούν πλέον και στους ελαιώνες. Στην απόγνωση και την απελπισία τους οι παραγωγοί προκειμένου να σώσουν τη σοδειά τους εφευρίσκουν χίλιους δυο περίεργους τρόπους. Αφήνουν ανοιχτά και στη διαπασών ραδιόφωνα μέρα και νύχτα πάνω στα δέντρα, αλλά και αναμμένους φακούς για να τρομάζουν τα ζώα και να μην πλησιάζουν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα αγριογούρουνα κόβουν πλέον βόλτες μέσα στα χωριά και φτάνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Οι συνέπειες είναι απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς εξαιτίας της κατεστραμμένης σοδειάς τους, αλλά και φόβος από την εμφάνιση των ζώων στα σπίτια. Η κατάσταση δεν δείχνει απλώς, αλλά είναι δύσκολη και πλέον ο λόγος ανήκει στους αρμοδίους, που πρέπει να παρέμβουν…

Μείωση

Η πρώτη έκπληξη ήρθε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πρόσφατα στη Βουλή, όταν στις προγραμματικές του δηλώσεις ανακοίνωνε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον τρέχοντα κιόλας μήνα για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες. Η δεύτερη ήρθε μόλις χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, ο οποίος σε συνέντευξή του και ερωτηθείς σχετικά όχι απλώς δεσμεύτηκε, αλλά ανακοίνωσε στην ουσία ότι έρχεται και νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να μην κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ με έναν νόμο, όπως «έκανε» η προηγούμενη, αλλά τον μειώνει. Το συγκρίσιμο μέγεθος και η ειδοποιός της διαφορά από την απελθούσα είναι πολύ απλά πως κάνει πράξη όλα για όσα δεσμεύτηκε.

Στήριξη

Τρεις ανθρώπους γλίτωσαν από πνιγμό χθες ναυαγοσώστες σε ισάριθμες παραλίες του Πηλίου. Οι κολυμβητές, είτε ένιωσαν αδιαθεσία, είτε παρασύρθηκαν από τα κύματα λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή, στάθηκαν τυχεροί, καθώς δίπλα τους βρίσκονταν άνθρωποι που ξέρουν και μπορούν να δαμάζουν τα κύματα και να σώζουν ζωές αν και όποτε χρειαστεί. Είναι νωπά ακόμα τα τραγικά συμβάντα με τον χαμό τριών κοριτσιών σε πισίνες και κατά συνέπεια οι ναυαγοσώστες πρέπει να στηρίζονται και να ενισχύονται στην αποστολή τους διαθέτοντας, με την ευθύνη των αρμοδίων, τον κατάλληλο εξοπλισμό και στο φινάλε να ακούν και έναν καλό λόγο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου