ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουρητήριο για αγελάδες προωθείται ως λύση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

ουρητήριο-για-αγελάδες-προωθείται-ως-570526

Το CowToilet, που λειτουργεί ως ουρητήριο για τις αγελάδες, επιτρέπει τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την εντατική κτηνοτροφία

Καινοτόμο προϊόν, που επιτρέπει τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την εντατική κτηνοτροφία, εισήχθη στην Ολλανδία. Το CowToilet, που, όπως φανερώνει και το όνομά του, λειτουργεί ως ουρητήριο για τις αγελάδες.

Η αρχή λειτουργίας της συσκευής είναι απλή: το CowToilet βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί, στο ύψος των οπισθίων του ζώου αγελάδας, πίσω από το παχνί της. Αφού φάει η αγελάδα, ένα ρομπότ διεγείρει ένα νεύρο κάτω από τους μαστούς της, προκαλώντας της την ανάγκη να ουρήσει.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που δημιούργησε το προϊόν, καθώς και ακόμη πολλές πρωτοποριακές συσκευές για τον αγροτικό τομέα, Χενκ Χάνσκαμπ, δήλωσε πως με το CowTioilet, το πρόβλημα των εκπομπών αερίων από την εντατική κτηνοτροφία «αντιμετωπίζεται απευθείας στην πηγή του».

Ακόμη, ένας κτηνίατρος που παρακολούθησε τις δοκιμές της συσκευής δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο: «Οι στάβλοι θα γίνουν πιο καθαροί και το έδαφος θα παραμένει στεγνό. Λιγότερη υγρασία στο έδαφος σημαίνει και καλύτερη υγεία για τις οπλές των ζώων».

Το «ουρητήριο» έλαβε στα μέσα Μαρτίου ένα τοπικό βραβείο καινοτομίας και πολλοί επιστήμονες και πανεπιστημιακοί χαιρέτισαν την ιδέα. Αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου