ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δωρεάν εφαρμογή σου βρίσκει το πιο κοντινό βενζινάδικο και τα φθηνότερα καύσιμα

δωρεάν-εφαρμογή-σου-βρίσκει-το-πιο-κον-758648

Η έξυπνη επιλογή πρατηρίου μπορεί να εξοικονομήσει στον μέσο καταναλωτή ως και μερικές εκατοντάδες ευρώ, σε ετήσια βάση.

Ένα εργαλείο που συμβάλλει σε αυτό είναι το fuelGR, μια ελληνική δωρεάν εφαρμογή για κινητό (Android, iPhone) ή Η/Υ (browser), που παρέχει ενημέρωση για βενζινάδικα και τιμές καυσίμων.

Το fuelGR φτιάχτηκε και υποστηρίζεται από τον Φώτη Κόκκορα, λέκτορα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον Δημήτρη Ντέμο, απόφοιτο του ίδιου τμήματος.

Τα δεδομένα πρατηρίων και τιμών, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκορας, αντλούνται από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου οι πρατηριούχοι υποχρεούνται από το νόμο να παρέχουν στοιχεία.

Ο συγχρονισμός των τιμών μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών και του fuelGR server γίνεται περίπου κάθε 15 λεπτά, ενώ η ομάδα ανάπτυξης φροντίζει για τον ακριβή εντοπισμό των βενζινάδικων στο χάρτη και τον εμπλουτισμό των δεδομένων με επιπλέον στοιχεία (τηλέφωνο, κτλ).

Οι εφαρμογές διατίθενται δωρεάν, είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, ακριβείς στις πληροφορίες που παρέχουν και δεν περιέχουν άσχετες ενοχλητικές διαφημίσεις.

Ιδιαίτερα χρήσιμη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ύπαρξη τριών δεικτών αξιολόγησης των βενζινάδικων από τους χρήστες, που καταγράφουν την εμπειρία των καταναλωτών στη συναλλαγή τους με δεδομένο πρατήριο.

Με πάνω από 15 χιλιάδες αξιολογήσεις πρατηρίων από χρήστες της εφαρμογής, οι καταναλωτές έχουν ένα σημαντικό βοήθημα στον αγώνα εύρεσης φτηνών αλλά ταυτόχρονα ποιοτικών καυσίμων και πρατηρίων.

Πώς όμως λειτουργεί

Το fuelGR εντοπίζει τη θέση του χρήστη μέσω GPS και τον ενημερώνει για τα βενζινάδικα στη γύρω του περιοχή και τις τιμές τους.
Υποστηρίζει όλους τους τύπους καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο απλά και ενισχυμένα, υγραέριο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) και παρέχει πολλαπλά φίλτρα για εξατομίκευση της πληροφορίας (εταιρίες, τύποι καυσίμων, κτλ), πολλαπλούς τρόπους προβολής (χάρτη, λίστα), καθώς και δυνατότητα ορισμού αγαπημένων και αξιολόγησης των πρατηρίων.

Με πάνω από 70 χιλιάδες συστηματικούς χρήστες, το fuelGR αποτελεί σύμφωνα με τις αξιολογήσεις τους στα Google Play Store και Apple App Store την κορυφαία εφαρμογή του είδους σε δυνατότητες, ευχρηστία και ποιότητα δεδομένων. Εκτός από τους απλούς πολίτες-καταναλωτές, η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί από εταιρίες και επαγγελματίες του κλάδου για παρακολούθηση τιμών του ανταγωνισμού, αλλά και από εταιρίες υποστήριξης πρατηρίων (πχ για εντοπισμό των πρατηρίων στο χάρτη).

Το fuelGR είναι ένα ωραίο παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει πίσω από τα λεγόμενα ανοιχτά δεδομένα (open data) που η επιστημονική κοινότητα ζητά από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα προς χρήση.

Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκορας, πέρα από την ενημέρωση των καταναλωτών καυσίμων, η εφαρμογή αποτελεί και ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να δημιουργηθεί με τις γνώσεις που παρέχονται σε προπτυχιακό επίπεδο στα Ελληνικά ΑΕΙ, ενώ η σχετική τεχνογνωσία μεταφέρεται από τον ίδιο στα μαθήματα που διδάσκει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η εφαρμογή fuelGR είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Play Store της Google και στο App Store της Apple, ενώ η web έκδοση και περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στη διεύθυνση fuelgr.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου