ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο (Pics+Vid)

έρχεται-το-πρώτο-ηλεκτρικό-φορτηγό-πλ-465123

Η νορβηγική εταιρεία Yara σε συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρία τεχνολογίας Kongsberg κατασκευάζουν το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το πλοίο ονομάζεται Yara Birkeland, και θα μεταφέρει χημικά και λιπάσματα από το εργοστάσιο παραγωγής της νορβηγικής εταιρείας Yara, στο Prosgrunn, στις κοντινές πόλεις Brevik και Larvik.

Αρχικά θα λειτουργεί με πλήρωμα έως ότου μεταφερθεί σε τηλεχειριζόμενη λειτουργία το 2019, και πλήρως αυτόνομο έλεγχο μέχρι το 2020.

Το άμεσο όφελος της νέας τεχνολογίας θα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οξυδείων του αζώτου στην ατμόσφαιρα, καθώς η εταιρεία μετατοπίζει τη μεταφορά προϊόντων από την οδική, η οποία απαιτούσε προηγουμένως ταξίδια 40.000 φορτηγών αυτοκινήτων ετησίως, στη θαλάσσια οδό.

autonomous2

«Με αυτό το νέο αυτόνομο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μεταφέρουμε τα προϊόντα μέσω θαλάσσης μειώνοντας έτσι την ηχορύπανση, βελτιώνοντας την ασφάλεια των τοπικών δρόμων και μειώνοντας τις εκπομπές NOx και CO2», ανέφερε ο Svein Tore Holsether, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της YARA .

autonomous3

Πάντως, για την αυτόνομη λειτουργία υπάρχουν ακόμα πολλά ρεαλιστικά και ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι να διασχίζουν τις θάλασσες, πλήρως, ρομποτικά πλοία.

Η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κατασκευών και πειραμάτων προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας το 2016 νόμο που ορίζει το φιόρδ του Trondheim, ως την πρώτη περιοχή δοκιμών στον κόσμο ειδικά για αυτόνομα πλοία.

CNN Greece

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου