ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές στο Spotify

σαρωτικές-αλλαγές-στο-spotify-522726

Περίπου 50 εκατ. χρήστες που άκουγαν μέχρι στιγμής δωρεάν μουσική από τη δημοφιλή πλατφόρμα δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις τελευταίες κυκλοφορίες κορυφαίων καλλιτεχνών.

Το Spotify αποφάσισε να αλλάξει τους όρους χρήσης και να «απαγορεύσει» μερικά από τα album, έπειτα από συμφωνία που επήλθε μεταξύ της εταιρείας και μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το Spotify θα αποκλείσει κάποιες από τις καινούργιες κυκλοφορίες κορυφαίων καλλιτεχνών και θα τις περιορίσει μόνο για την premium έκδοση.

Η premium κοστίζει περίπου 15 δολάρια των μήνα και επιτρέπει ακροάσεις χωρίς διαφημίσεις, αλλά και ακροάσεις off-line.

Μπορεί το ποσό να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά το Spotify, εκτός από 50 εκατ. χρήστες που πληρώνουν συνδρομή, έχει και άλλους 50 εκατ. που ακούν δωρεάν μουσική. Η αντίστοιχη υπηρεσία της Apple έχει 20 εκατ. χρήστες, ενώ το Tidal 3 εκατ. χρήστες.

Το Spotify αναμένει, μετά τις αλλαγές αυτές, να έχει κέρδος από τα πνευματικά δικαιώματα που πληρώνει στις εταιρείες, αλλά και τη δυνατότητα να έχει αποκλειστικές κυκλοφορίες από καλλιτέχνες όπως οι Kanye West, Taylor Swift και Beyoncé που δεν έχουν επιτρέψει στις Apple και Tidal να έχουν τις καινούργιες τους κυκλοφορίες.

Από την πλευρά τους, φυσικά, οι δισκογραφικές θεωρούν ότι η δωρεάν πλατφόρμα (η οποία πληρώνει λιγότερα δικαιώματα) χτυπάει τις πωλήσεις δίσκων και δεν δίνει τα απαραίτητα κίνητρα για να αγοράσουν οι χρήστες την premium έκδοση.

efsyn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου