ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple «κλειδώνει» τη βιντεοσκόπηση με τα κινητά

η-apple-κλειδώνει-τη-βιντεοσκόπηση-με-τα-822869

ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Στα τέλη Μαΐου η Αντέλ διέκοψε για λίγα λεπτά συναυλία της στη Βερόνα της Ιταλίας, επειδή κάποιοι θεατές βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους την παράσταση. Ενοχλημένη αλλά με ευγενικό τρόπο υπαινίχθηκε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας πως η ζωή είναι πιο αληθινή από το βίντεο, αλλά και ότι ως ενέργεια είναι άδικη όταν υπάρχουν πολλοί που δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο και θα ήθελαν να ζήσουν την εμπειρία και όχι να τραβούν βίντεο. Δεν θα μάθουμε αν την ίδια στιγμή η διεθνούς φήμης βρετανίδα ερμηνεύτρια έκανε ευχή, όμως η Apple ανακοίνωσε χθες ότι δημιούργησε εφαρμογή για τις συσκευές της που θα μπλοκάρουν τη φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η εταιρεία ανάπτυξε την ευρεσιτεχνία «Συστήματα και μέθοδοι λήψης υπέρυθρων δεδομένων με κάμερα σχεδιασμένη να ανιχνεύει εικόνες με ορατό φώς», εγκεκριμένη από την υπηρεσία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ, η οποία θα μπορεί να αποτρέπει θεατές από το να τραβούν βίντεο ή φωτογραφίες συναυλιών με τα κινητά ή τις ταμπλέτες τους.
Σύμφωνα με την αμερικανική φίρμα υψηλής τεχνολογίας, «ένας πομπός που μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές όπου η εικόνα ή καταγραφή βίντεο απαγορεύεται, θα εκπέμπει υπέρυθρα σήματα με κωδικοποιημένα δεδομένα για να απενεργοποιούν τις επίμαχες λειτουργίες των κινητών συσκευών». Το μπλοκάρισμα θα είναι προσωρινό – το πιθανότερο να διαρκεί όσο και η συναυλία ή άλλο καλλιτεχνικό δρώμενο προϊόν πνευματικού έργου (π.χ. μια κινηματογραφική ταινία ή όπερα), αναφέρει η «Guardian».
Η πατέντα, που αφορά και τη μουσική (συναυλίας) ως πνευματικού προϊόντος, θα μπορεί να απενεργοποιεί και τη λειτουργία ηχογράφησης όπως και τη βιντεοσκόπηση σε κινηματογραφικές αίθουσες.
Η βιντεοσκόπηση συναυλιών είναι ενοχλητική συνήθεια για τους μουσικούς και για έναν ακόμη – σοβαρό – λόγο: πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν ακυκλοφόρητα τραγούδια τους, αλλά δεν θέλουν να τα δουν «ανεβασμένα» στο YouTube πριν από την επίσημη παρουσίασή τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τα Νέα
Χρήστος ΝΕ Ιερείδης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου