ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέος κώδικας συμπεριφοράς για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

νέος-κώδικας-συμπεριφοράς-για-τη-ρητο-840153

Έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στην Ευρώπη παρουσίασαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft («επιχειρήσεις τεχνολογίας
πληροφοριών»).

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα παρέχουν τη δυνατότητα στη ρητορική μίσους να εξαπλώνεται παράνομα σαν ιός στο διαδίκτυο.

«Οι απεχθείς συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο Twitter και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά αυτό το ζήτημα μαζί με τους συνεργάτες μας από τον κλάδο και την κοινωνία των πολιτών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ελεύθερη ροή των tweets. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της συμπεριφοράς που υποδαυλίζει τη βία και το μίσος», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Πολιτικής του Twitter για την Ευρώπη Κάρεν Γουάιτ. Η Μόνικα Μπίκερτ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης παγκόσμιας πολιτικής στο Facebook, δήλωσε από την πλευρά της πως «μαζί με μια παγκόσμια κοινότητα 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εργαζόμαστε σκληρά για να εξισορροπήσουμε την παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να εκφράζουν τις απόψεις τους, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι παρέχουμε ένα περιβάλλον σεβασμού».

Με την υπογραφή του εν λόγω κώδικα συμπεριφοράς, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται η συνεχιζόμενη ανάπτυξη εσωτερικών διαδικασιών και κατάρτισης του προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται ότι εξετάζουν την πλειονότητα των έγκυρων ειδοποιήσεων για την απόσυρση ρητορικής μίσους σε λιγότερο από 24 ώρες και, εφόσον απαιτείται, αποσύρουν το εν λόγω περιεχόμενο ή απενεργοποιούν την πρόσβαση σ’ αυτό. Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών θα προσπαθήσουν επίσης να ενισχύσουν την υφιστάμενη συνεργασία τους με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που θα συμβάλουν στη σήμανση περιεχομένου το οποίο προωθεί την υποκίνηση σε πράξεις βίας και μίσους. Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζουν επίσης να συνεχίσουν το έργο τους για τον εντοπισμό και την προώθηση ανεξάρτητων εναλλακτικών αφηγημάτων, νέων ιδεών και πρωτοβουλιών, καθώς και για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη.

Η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, χαιρέτισε τη δέσμευση διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών να εξετάζουν την πλειονότητα των έγκυρων ειδοποιήσεων για την απόσυρση ρητορικής μίσους σε λιγότερο από 24 ώρες και, εφόσον απαιτείται, να αποσύρουν το εν λόγω περιεχόμενο ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σ’ αυτό. «Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μάς υπενθύμισαν την επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές ομάδες για τη ριζοσπαστικοποίηση νέων και οι ρατσιστές για την εξάπλωση βίας και μίσους. Με τη συμφωνία αυτή κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου για να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους νόμους», δήλωσε σχετικά η ίδια.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου