ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λέιζερ, drones και δορυφόροι στην υπηρεσία του Mr. Facebook

λέιζερ-drones-και-δορυφόροι-στην-υπηρεσία-τ-94950

“Ταγμένος” στην αποστολή να προσφέρει ίντερνετ σε προβληματικές περιοχές του πλανήτη, στις οποίες για λόγους οικονομίας οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν προθυμοποιούνται να επενδύσουν για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, εμφανίστηκε την Δευτέρα από την Βαρκελώνη ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Μιλώντας από την Παγκόσμια Έκθεση της Κινητής, ο διάσημος επιχειρηματίας εξήγησε ότι το ευρύτερο όραμα του facebook συνεχίζει να είναι η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε εκατομμύρια ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου. “Είναι 2016 και ακόμη 4 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση”, τόνισε.

Ο Ζάκερμπεργκ επανήλθε σε όλες τις γνωστές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρία για αυτό τον σκοπό, όπως για παράδειγμα το «free basics», το οποίο προσφέρει μία μίνιμουμ κι ελαφριά έκδοση του facebook σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Facebook, μέσα σε 1,5 χρόνο το πρόγραμμα free basics επέτρεψε σε 19 εκατ. ανθρώπους να γνωρίσουν το Ιντερνετ.

Επίσης, τόνισε, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο τα internet drones τα οποία θα τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ και θα μπορεί να πετά για μήνες, εκπέμποντας ευρυζωνικό ίντερνετ σε προβληματικές περιοχές. Μάλιστα, σημείωσε ότι το αεροσκάφος θα έχει ανάπτυγμα φτερών όσο ένα Boeing 747, αλλά μόνο το βάρος ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, ενδεχομένως του χρόνου να είναι έτοιμο για υπηρεσία.

Ακόμη, έδωσε έμφαση σε ένα σύστημα μετάδοσης Ιντερνετ, το οποίο θα λειτουργεί με λέιζερ και θα είναι 100 φορές ταχύτερο από τα παραδοσιακά συστήματα επικοινωνιών. «Δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, εάν έχεις ευθεία βολή. Η πιθανότητα είναι σαν να χτυπάς με λέιζερ από την Καλιφόρνια στο άγαλμα της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη» σημείωσε. Οι πρώτες δοκιμές αναμένονται μέσα στο 2016.

Αντίστοιχα, ανέφερε, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής ο πρώτος δορυφόρος του Facebook που θα παρέχει ευρυζωνική σύνδεση στην Αφρική, καλύπτοντας τα κενά των υφιστάμενων παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Παράλληλα, στάθηκε στο πρόγραμμα «open compute», το οποίο υποστηριζόμενο από σέρβερ και data center του facebook, λειτουργεί με ανοιχτό κώδικα, επιτρέποντας την διαλειτουργικότητα με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι όγκοι των δεδομένων και να μειώνονται οι τιμές, παρατήρησε ο Ζάκερμπεργκ.

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία express wi-fi, η οποία επιτρέπει σε τοπικούς επιχειρηματίες να μεταπωλούν την πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε περιοχές όπου δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η ανάπτυξη υποδομών. Το κόστος αυτής της επένδυσης έχει αναληφθεί από το Facebook, τόνισε και συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα συνδέσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αρκετές χώρες.

Ο Ζάκερμπεργκ απέκλεισε το ενδεχόμενο το Facebook να εισέλθει εμπορικά στον κλάδο των επικοινωνιών και παραδέχθηκε ότι όσο μπαίνει και άλλος κόσμος στο Ιντερνετ τόσο το επιχειρηματικό του μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στην διαφήμιση, αποδίδει.

Ο ιδρυτής του Facebook, μάλιστα, άσκησε εμμέσως κριτική στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι οποίοι, όπως είπε, μιλούν για κινητά ευρυζωνικά δίκτυα 5ης γενιάς έως το 2020, την ώρα που 3 δισ. άνθρωποι θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός διαδικτύου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), η οποία εκτίμησε ότι θα αυξηθεί κατά κόρον, δεδομένου ότι το βίντεο αποτελεί πλέον την κυρίαρχη μορφή περιεχομένου που διακινείται στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών. Ήδη, όπως τόνισε ο Ζάκερμπεργκ, οι χρήστες του Facebook έχουν παρακολουθήει πάνω από 1 εκατ. ώρες βίντεο 360 μοιρών, ενώ ο εκσυγχρονισμός των δικτύων προεξοφλεί την εκτίναξη του φαινομένου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως προσωπική πρόκληση την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), με πολλές εφαρμογές που θα μπορούν να σώσουν ζωές. «Ένα από τα πιο φοβερά παραδείγματα είναι να έχεις τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να αναγνωρίζει τον καρκίνο του δέρματος με ποιότητα αντίστοιχη των καλύτερων ιατρών», είπε.

Ο Ζάκερμπεργκ τάχθηκε κατά της ρύθμισης της σχέσης τηλεπικοινωνιακών παρόχων και κατασκευαστών ψηφιακών εφαρμογών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία συμβιωτική σχέση, καθώς οι δεύτεροι τονώνουν την ζήτηση για δεδομένα, κάτι που ωφελεί άμεσα τους πρώτους. «Ο κόσμος δεν πληρώνει το facebook, αλλά τα data», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της Apple, η οποία αρνήθηκε να ανοίξει να «ξεκλειδώσει» το κινητό ενός δράστη τρομοκρατικής επίθεσης σε αίτημα των αμερικανικών αρχών. Ωστόσο, σημείωσε ότι το facebook διαθέτει αυστηρή πολιτικού αποκλεισμού για περιεχόμενο που υποστηρίζει την τρομοκρατία ή το Ισλαμικό Κράτος.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αφήσει την κόρη του να μπει στο Facebook προτού γίνει 13 ετών, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι όροι χρήσης του κοινωνικού δικτύου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου