ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εργασιακά μετέωρες

εργασιακά-μετέωρες-368324

Εργασιακά μετέωρες

Όσο θα υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν μια ώρα την ημέρα και λαμβάνουν μηνιαίο μισθό της τάξης των 80 ευρώ (!), δεν θα μπορεί να σταθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας και την υποτιθέμενη μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας. Οι καθαρίστριες των σχολείων, που παλεύουν από πέρυσι για την εφαρμογή τροπολογίας, η οποία θα τους δίνει το δικαίωμα να εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, αποτελούν κραυγαλέα περίπτωση των συνεχιζόμενων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν κυριαρχήσει πλήρως τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται και από το ύψος του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο σε ό,τι αφορά στις καθαρίστριες των σχολείων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των δήμων, υπάρχει η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής της επίμαχης τροπολογίας, να αποκατασταθούν εργασιακά. Οι γυναίκες αυτές δουλεύουν ίσως και περισσότερα από 15 χρόνια με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους και κρατούν καθαρά τα σχολεία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πράξουν το αυτονόητο, θα εφαρμόσουν δηλαδή το γράμμα του νόμου ως προς τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε πλήρους απασχόλησης.

Γ.Λ.

Ουσιώδης παρέμβαση Επιμελητηρίου

Σημαντική η χθεσινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, παρέχει βασικές πληροφορίες για την όλη διαδικασία, ειδικό σύμβουλο και νομικό σύμβουλο. Οι επιχειρηματίες πρέπει να αξιοποιήσουν οπωσδήποτε αυτές τις δυνατότητες που τους δίνονται. 310 επιχειρήσεις χθες κρίθηκε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Η υποβολή της αίτησης χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το υπουργείο συνεχίζει να εκδίδει εγκυκλίους…

Κ.Μ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ενώ όλοι οι ΟΤΑ ετοιμάζονται να στείλουν ανακοινώσεις και να ενημερώσουν τους οφειλέτες για τις δυνατότητες που έχουν για τη ρύθμιση οφειλών σε δήμους, το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Αλμυρού φαίνεται να μην έχει καν εικόνα για το ακριβές ύψος αυτών των οφειλών. Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες αγωνιούν για το αύριο… Με τέτοιο «θολό» τοπίο άραγε πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή Αλμυρού;

Κ.Μ.

Μοντέλο

Μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα του Πολιτισμού χαρακτήρισε τη δράση της Μητρόπολης Δημητριάδος και της «Μαγνήτων Κιβωτού» στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, όπως ανέφερε ο ίδιος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές. Ο κ. Γκουντάρας εξήρε τη συμβολή του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στον πολιτισμό, και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ανοίγει δρόμους έμπνευσης και για άλλες περιοχές.

Γ. Υ.

Διακοπές

Την Αλόννησο επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη. Ο δυναμικός εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξε το νησί των Βορείων Σποράδων για ήρεμες διακοπές, ξεκούραση και χαλάρωση, μακριά από τις καθημερινές του υποχρεώσεις. Και δεν είναι ο μόνος.

Γ. Υ.

Δυσκολεύονται

Δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις που τους αναλογούν στην εφορία. Είναι λογικό με τα πενιχρά, πλέον, έσοδά τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, κι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Μέχρι πού θα φτάσει; Άγνωστο.

Γ. Υ.

Σαφάρι

Συνεχίζεται το… σαφάρι σε αναζήτηση ναυαγοσωστών στο Νότιο Πήλιο. «Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο αναζητήσαμε εταιρείες, δεν βρέθηκε ούτε μία», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος που πλέον προσανατολίζεται σε συμβάσεις με μεμονωμένα άτομα προκειμένου, τουλάχιστον για τον Δεκαπενταύγουστο, να υπάρχει φύλαξη σε δημοφιλείς παραλίες.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου