ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Και άλλες μορφές δράσης

και-άλλες-μορφές-δράσης-461243

Και άλλες μορφές δράσης

Στην απεργιακή συγκέντρωση των φορέων και συνδικάτων στην πλατεία Ελευθερίας συμμετείχε η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού. Ο πρόεδρος, Κων. Πανταζόνας, παραβρέθηκε στη διαδήλωση, για να εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο πακέτο, το οποίο θίγει και τον εμπορικό κόσμο, καθώς εκτός από την υπερφορολόγηση περιλαμβάνεται πλέον και το μέτρο της κατάργησης της Κυριακής αργίας. Όλοι πάντως χθες συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί και με άλλες μορφές δράσης.

Β.Κ.

Τραγικά τα στοιχεία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των δικηγόρων στην απεργία. Τα νέα μέτρα καίνε τους δικηγόρους ακόμη και αυτούς που έχουν εισόδημά έως 6.000 ευρώ, καθώς καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερες από τις ισχύουσες ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά, ενώ όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, το α’ τετράμηνο του 2017 από τους συνολικά 13 αποχωρήσαντες δικηγόρους οι εννέα οδηγήθηκαν στην ανεργία.

Κ. Μ.

Χαμηλά ποσοστά

Αντιθέτως, κανονικά στην υπηρεσία τους, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, πήγαν χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου, παρά την απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τα νέα μέτρα. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν στο Πρωτοδικείο περίπου στο 6,2%, ενώ στην Εισαγγελία ακόμη χαμηλότερο. Και επειδή βέβαια δεν θεωρούμε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι σύμφωνοι με τα νέα μέτρα, γι’ αυτό και αυθορμήτως σκεφτόμαστε ότι η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική στιγμή, μάλλον δεν είναι και πολύ καλή.

Κ. Μ.

Οριστικό διαζύγιο…

Τη σφραγίδα στο οριστικό διαζύγιο, στις σχέσεις συνεργασίας που είχαν αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, έβαλαν χθες οι πρόεδροι των δυο φορέων με τις εκατέρωθεν δηλώσεις τους, με αφορμή τις απουσίες και τις παρουσίες που καταγράφηκαν στη χθεσινή γενική απεργία. Στις βολές του Τρύφωνα Πλαστάρα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, παρά την απόφαση της ΕΣΕΕ για κλείσιμο της αγοράς, απάντησε ο Κώστας Τσέλιος, σημειώνοντας ότι πολλοί κλάδοι που ανήκουν στην ΟΕΒΕΜ, όπως η εστίαση και τα χρυσοχοεία, λειτούργησαν χθες κανονικά, παρά την απόφαση του προεδρείου της ομοσπονδίας για συμμετοχή στην απεργία.

Γ.Λ.

Στοίχημα

Στοίχημα είναι για τη δημοτική αρχή της Αλοννήσου η αποκατάσταση, μέχρι το τέλος του μήνα, των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Ιανουαρίου που σάρωσε το νησί, αφήνοντας ανοιχτές πληγές. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο» δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος βρίσκεται επί ποδός μαζί με τους δύο αντιδημάρχους, προκειμένου να αποκατασταθούν δεκάδες προβλήματα, προς όφελος ντόπιων και επισκεπτών. Η ανθρώπινη θέληση ξεπερνάει ακόμη και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της πολιτείας, σε πείσμα των καθημερινών δυσκολιών που δυσχεραίνουν το έργο των αιρετών.

Γ. Υ.

Επιβίωση

Αναταραχή προκαλούν τα νέα μέτρα σε όλες τις τάξεις των επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδόχων, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον. Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι θετικά, αλλά η αγωνία και το τι μέλλει γενέσθαι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στους επαγγελματίες, οι οποίοι επικεντρώνονται, όπως είναι φυσικό, στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Γ. Υ.

Σε εγρήγορση

Δείχνουν να τελειώνουν τα βάσανα των λατόμων, τουλάχιστον στο Καλαμάκι, με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει εγρήγορση και για τις άλλες δύο περιπτώσεις, σε Νεοχώρι και Συκή από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, γιατί κάθε μέρα που περνά είναι σε βάρος των επί ενός έτους άνεργων λατόμων της περιοχής, που πλέον δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου