ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εχει παρασκήνιο

εχει-παρασκήνιο-466110

Εχει παρασκήνιο

Ενα σκοτεινό παρασκήνιο που θέλει να ακυρώσει κάθε θετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, περιέγραψε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής, όταν ρωτήθηκε από τη στήλη για την απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά στους συμβασιούχους δημοτικούς υπαλλήλους. Φωτογράφισε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ως κύρια υπεύθυνη αυτής της προσπάθειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανένας συμβασιούχος να επιστρέψει δεδουλευμένα. Μίλησε για εμπόδια που τίθενται ως προς τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων από την αντιπολίτευση και αρκετούς αιρετούς, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει στο τέλος θετική έκβαση, έτσι ώστε αφενός να μη χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι, και αφετέρου οι δήμοι να μην αποδυναμωθούν από προσωπικό, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Γ.Λ.

Είναι θλιβερό

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε χθες η προσέλευση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στα δικαστήρια Βόλου όπου επρόκειτο να δικαστούν οι δέκα δάσκαλοι για έκθεση ανήλικου μαθητή σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία που αφορά στην καταγγελλόμενη κακοποίηση 10χρονου μαθητή με φερόμενους ως θύτες τρεις συμμαθητές του την ώρα λειτουργίας του σχολείου. Αλήθεια, σε μία τόσο σοβαρή δίκη, που αφορά τόσο θλιβερά καταγγελλόμενα περιστατικά, όποια και να είναι η εξέλιξη που μπορεί αυτή να έχει, είναι δυνατόν να χωρούν συντεχνιακές λογικές; Για ποιο επίπεδο Παιδείας μιλάμε όταν εκπαιδευτικοί της πιο ευαίσθητης βαθμίδας Εκπαίδευσης, της Α’ Βάθμιας, μπορεί να αισθάνονται «νικητές» ή «ηττημένοι» μέσα από μία τέτοια υπόθεση;

Κ. Μ.

Ραγδαίες εξελίξεις

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Εστίασης Μαγνησίας, αλλά και συντονιστής των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΕΒΕΜ, Γιάννης Γρηγορίου, δεν απεργεί στις 17 Μαΐου 2017 και διαχωρίζει τη θέση του από την ΟΕΒΕΜ. Ο λόγος; Όπως υποστηρίζει, θεωρεί ότι για την απεργία δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία σκόπιμα για να αποτύχει. Πόσο καιρό δηλαδή μπορεί να προετοιμάζεται μία απεργία για να είναι οργανωμένη; Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι ραγδαίες.

Κ. Μ.

Περί εισφορών

Εφιάλτης είναι για τους ξενοδόχους το νέο φορολογικό και το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι οι εισφορές των επαγγελματιών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, είναι πλέον ανάλογες με τα έσοδά τους. Σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα που ξημέρωσε για τους ξενοδόχους και τους υπόλοιπους επαγγελματίες, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, αναρωτήθηκε αν οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα συνοδεύονται από την αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή απλά θα σηματοδοτήσουν μια ακόμη υποχρέωση, που θα προσθέσει επιπλέον έξοδα για τους επαγγελματίες.

Γ. Υ.

Ερώτημα

Εξαγγέλθηκε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών. Η εξαγγελία έρχεται να δώσει διέξοδο στους γονείς που εργάζονται και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους ή δεν μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς. Ως εδώ καλά…

Το ερώτημα είναι: σε ποια νηπιαγωγεία θα ενταχθούν προνήπια και νήπια; Υπάρχουν οι υποδομές; Στον Βόλο, τα περισσότερα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε νοικιασμένα κτίρια με στοιχειώδεις χώρους για τον προαυλισμό και κάποια χωρίς καν αυλή.

Το μέτρο πρέπει να συνοδευτεί αφενός από υποδομές αφετέρου από προσλήψεις για να είναι αποτελεσματικό και προς όφελος των μαθητών και των γονιών τους.

Ε.Χ.

«Νταντά»

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα με ποσοστά εφήβων που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο.

Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του: όταν γονείς θεωρούν ότι το διαδίκτυο είναι η νταντά για τα παιδιά τους προκειμένου εκείνοι να εργάζονται ανενόχλητοι με τις ώρες ή να ασχολούνται με τα προβλήματα που γεννά η κρίση, θεωρώντας ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή, τότε τα πράγματα φεύγουν εκτός ελέγχου.

«Το διαδίκτυο δεν είναι νταντά των παιδιών», το μήνυμα που έστειλε χθες από τον Βόλο η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της μονάδας εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κ. Άρτεμις Τσίτσικα.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου