ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δύσκολες μέρες

δύσκολες-μέρες-420104

Δύσκολες μέρες

Στην ανεργία οδηγείται ένας στους δύο νομικούς που εγκαταλείπει τη δικηγορία. Η εικόνα στα οικονομικά του κλάδου το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017 φαίνεται ότι έχει αλλάξει ραγδαία. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, παρενέβη και ζήτησε από τον ΕΦΚΑ παράταση στη προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Προς επίρρωση, επικαλείται τα στοιχεία ανεργίας, τα οποία είναι δραματικά για έναν κλάδο που κάποτε ανθούσε.

Κ. Μ.

Επιστήμη

Η επιστήμη δεν γίνεται με συνειρμούς. Έτσι και για την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού στις θάλασσές μας δεν μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα μέσω… συνειρμών. Η επιστήμη επιβάλλει στοιχεία. Όποιος τα έχει μπορεί να τα παρουσιάσει και να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο. Αλλιώς ο καθένας κρίνεται για όσα λέει, τι λέει, πού τα βασίζει και από ποιο μετερίζι μιλά.

Ε.Χ.

Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά…

Ιδιαίτερη δραστηριότητα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε θέματα που αφορούν στον τουρισμό. Ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει Σχολή Τουρισμού στη Θεσσαλία, έχει κάνει σύμπραξη με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την ψηφιοποίηση των μοναστηριών, συνεχίζει τις ενέργειες για τη στήριξη του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου. Το θέμα είναι, γιατί ενώ οι αρμόδιοι φορείς δραστηριοποιούνται για την ανάπτυξη του τουρισμού, αυτό δεν γίνεται συγκροτημένα και προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Κ. Μ.

Συγκρατημένοι

Συγκρατημένοι ως προς τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τις φετινές αφίξεις τουριστών ήταν χθες, στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στον Βόλο για τις προοπτικές ανάπτυξης εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όσο και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων. Ο μεν κ. Ρέτσος, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν νοιάζονται πλέον για τα ρεκόρ στις αφίξεις, αλλά για το αν αυτοί οι αριθμοί μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, που εκτιμά ότι η περιοχή, πέραν του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, δεν θα πρέπει να προσδοκά εντυπωσιακά ποσοστά πληροτήτων.

Γ.Λ.

Αλλη Ελλάδα

«Δεν αντέχουμε το περιβάλλον που έχει διαμορφώσει για τον τουρισμό η κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κώστας Λεβέντης, με αφορμή τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ανάδειξης των προβλημάτων της άλλης Ελλάδας, που αγωνίζεται να ορθοποδήσει κόντρα στα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες της Μαγνησίας». Δεν υπήρξε κανείς στην αίθουσα που να διαφωνήσει μαζί του.

Γ. Υ.

Αύξηση

«Όταν μια οικονομία είναι οχτώ χρόνια σε ύφεση και έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της, σαφώς όταν έχεις ένα τομέα που πάει καλά, πρέπει να αναφέρεις κάποια ρεκόρ, για να σηματοδοτήσει τη θετική εξέλιξή του», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό. Παράλληλα ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στα έσοδα. Τα περισσότερα χρήματα που φέρνει ο τουρισμός στη χώρα είναι εκείνα που θα βοηθήσουν την οικονομία μας. Οπότε η στόχευση είναι πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό με το συνάλλαγμα». Διαφορετική προσέγγιση, που θέτει το θέμα στη σωστή του βάση.

Γ. Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου