ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προβληματισμός

προβληματισμός-592848

Προβληματισμός

Τις οριστικές αποφάσεις των αγροτών περιμένουν εκτός από την κυβέρνηση και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. «Σε μία περίοδο που η μεταποίηση πλήττεται από την συνεχιζόμενη κρίση, ενδεχόμενα μπλόκα θα δημιουργήσουν πρόβλημα» τόνιζε χθες στη στήλη ο Μιχ. Σπανός, πρόεδρος του Τμήματος στο Επιμελητήριο, εκφράζοντας την προσδοκία να επιλεγούν άλλες μορφές δράσης.

Β. Κ.

Αλλαγές

Από το γραφείο του δημάρχου Βόλου, δεν είχε γίνει αποδεκτή έως και χθες το βράδυ, και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ούτε πρόκειται να γίνει, η παραίτηση Αποστόλη Γαλάτη, που ανέλαβε ο ίδιος όλη την ευθύνη για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην υδροδότηση του δήμου εν μέσω παγετού.

Ο,τι είναι να γίνει όσον αφορά τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές σε αντιδημαρχίες και οργανισμούς.

Ε. Χ.

Ερωτήματα

Στο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που δημοσιεύεται σήμερα, και δείχνει πώς περίπου θα ήταν τα δημοτικά συμβούλια αν εφαρμοζόταν, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της α’ Κυριακής τον Μάιο του 2014, η απλή αναλογική, αποκαλύπτεται γιατί αντιδρούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Η απλή αναλογική έρχεται να αποδυναμώσει τις δημοτικές αρχές και να ενισχύσει κυρίως τις μείζονες μειοψηφίες. Ισχυροί δήμοι δεν θα υπάρχουν για τη λήψη αποφάσεων και πραγματικά γεννώνται ερωτήματα αν θα μπορέσει να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός που απαιτεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου για τη λειτουργία των δήμων…

Ε. Χ.

Δυσκολίες

Μείζον οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού. Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ηλίας Δαλακούρας, τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς παρά μονάχα όποτε κόβεται η παροχή ύδρευσης. Η δημοτική επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει τις πάγιες υποχρεώσεις της, και τώρα αιτείται ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλής στη ΔΕΗ. Το Διοικητικό Συμβούλιο σύντομα θα κληθεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα λόγω ανάγκης.

Κ. Μ.

Ρεκόρ αφίξεων, αλλά…

Είκοσι εφτά και πλέον εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν πέρυσι την Ελλάδα για να κάνουν τουρισμό. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει είναι αισιόδοξος και για το 2017. Ωστόσο, το ρεκόρ αφίξεων που κατέγραψε το 2016 δεν πιστώθηκε και στους τζίρους των καταστημάτων. Στην Ελλάδα ήρθαν πολλοί τουρίστες αλλά η οικονομική τους δυνατότητα ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι αρμόδιοι φορείς ίσως θα πρέπει να εξετάσουν τις ξένες τουριστικές αγορές που προσελκύουν στην Ελλάδα. Τα νούμερα των αφίξεων από μόνα τους δε λένε τίποτα.

Κ. Μ.

Διάσταση απόψεων

Δεν προκύπτει, προς τα παρόν τουλάχιστον, κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των αγροτών της Μαγνησίας, αναφορικά στη στάση που θα τηρήσουν από αύριο που οι συνάδελφοι τους σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας -και όχι μόνο-, βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους αντιδρώντας στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό. Οι μεν αγρότες της περιοχής Βελεστίνου δηλώνουν πως θα σχηματίσουν από αύριο μπλόκο με τα μηχανήματα τους κοντά στον κόμβο του Αερινού, στην ΠΑΘΕ, οι αγρότες του Αλμυρού τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λάρισα, όπου αναμένουν να προβεί σε ανακοινώσεις επί του διεκδικητικού πλαισίου, το οποίο έχει θέσει στην κυβέρνηση ο αγροτικός κόσμος, ενώ οι αγρότες στο Πήλιο που επλήγησαν και από τον πρόσφατο χιονιά αναμένουν τις εξελίξεις μετά την εκκίνηση του φετινού κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων, με το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας δυναμικής κινητοποίησης εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι εξαιρετικά πιθανό.

Γ. Λ.

Ανάπτυξη

Σημαντικό κεφάλαιο με προοπτικές ανάπτυξης αποτελούν για την Ελλάδα η παραδοσιακή χειροτεχνία, η παραδοσιακή διατροφή, η άυλη κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Καίτη Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του κέντρου έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος έως ότου γίνει αντιληπτή από την πολιτεία η σημασία των παραπάνω πεδίων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης σε δύσκολες εποχές.

Γ. Υ.

Δύσκολη

Δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες, χωρίς να εξαιρούνται οι αρτοποιοί, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιβιώσουν με πολύ κόπο και διαρκείς προσπάθειες. Η μείωση στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του καθημερινού τζίρου των επαγγελματιών, οι οποίοι δικαιολογημένα αγωνιούν για το αύριο.

Γ. Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου