ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αιχμηρός

αιχμηρός-808592

Αιχμηρός

Λακωνικό αλλά αιχμηρό το σχόλιο που έκανε χθες ο Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών μετά τις αιχμές που άφησε για το πρόσωπό του, ο Αλ. Δούρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΒ. «Είναι γνωστή η εμπάθεια στο πρόσωπό μου τόσο στο δημοτικό συμβούλιο παλαιότερα όσο και μέσα στον εργασιακό περιβάλλον του Νοσοκομείου. Ψευδολογεί εναντίον μου και με συκοφαντεί χωρίς να σέβεται καμία δεοντολογία. Εγώ μίλησα με το θεσμικό ρόλο που μου δίνει η ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας που είναι το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τους γιατρούς. Οι πολίτες έχουν κρίση και γνωρίζουν πόσο απαραίτητος είναι ο μαγνήτης, διότι καθημερινά υφίστανται την ταλαιπωρία. Κανείς δεν μπορεί να τους παραπλανήσει πλέον».

Β.Κ

Η πλειοψηφία

Στο 80% υπολογίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας το ποσοστό των συναδέλφων του που δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς ως προς την εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεών τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αύριο λήγει η σχετική προθεσμία και εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα περάσει το κατώφλι της τοπικής ΔΟΥ ή του ΟΑΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ληξιπρόθεσμων οφειλετών θα μεταθέσει για αργότερα την καταβολή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών κάνοντας κάποια ρύθμιση ή απλά θα προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα των οφειλετών του δημοσίου από τους οποίους προσδοκά το κράτος να εισπράξει κάποτε, ένα μέρος των συγκεκριμένων οφειλών. Στο μεταξύ θα καλλιεργούνται προσδοκίες ότι θα πιαστούν οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί του χρόνου ο κόφτης των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου.

Γ.Λ.

Κεσάτια στα πρατήρια

Μπορεί και να προσεγγίζει το 30%, το ποσοστό της πτώσης στην ζήτηση καυσίμων στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου και στην κορύφωση – υποτίθεται – της τουριστικής κίνησης με τους αδειούχους να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, στην περιοχή μας η ζήτηση καυσίμων είναι περιορισμένη για δύο λόγους, σύμφωνα με έμπειρους εκπροσώπους των πρατηριούχων: από τη μια η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων, από την άλλη η μείωση στην κίνηση ξένων επισκεπτών λόγω και του δραματικού περιορισμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση σε πολλά πρατήρια, τα οποία πολύ δύσκολα θα αντέξουν μετά το Φθινόπωρο, αν δεν αναστραφεί η σημερινή εικόνα.

Γ.Λ.

Από …μηδενικής βάσης η ενημέρωση

Καμία ενημέρωση δεν είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος για τα έγγραφα που οι τοπικοί φορείς έστειλαν και αφορούσαν στο κτιριολογικό των δικαστηρίων είτε για την οριστική λύση του ζητήματος, είτε για την προσωρινή. Τα έγγραφα που είχαν σταλθεί «σκάλωσαν» σε γραφεία και διευθύνσεις. Τώρα η ενημέρωση πρέπει να αρχίσει πάλι από την αρχή!

Κ.Μ.

Μεγάλη κινητοποίηση

Μέσα σε σχεδόν δύο μήνες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατάφεραν να διεκδικήσουν και να εντάξουν στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα 7,2 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών στη Θεσσαλία από τις πρόσφατες θεομηνίες. Οι υπηρεσίες κατέγραψαν γρήγορα τις ζημιές και συνέταξαν τα τεχνικά δελτία παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό. Η χθεσινή ανακοίνωση για τα έργα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό συνοδεύτηκε από ανακούφιση.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου