ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απολύσεις με παρασκήνιο

απολύσεις-με-παρασκήνιο-810903

Στη δίωρη στάση εργασίας που διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη έξω από το εργοστάσιο του Λεβεντέρη στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, στρέφει την προσοχή του το Εργατικό Κέντρο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίδρασης απέναντι στη συνεχιζόμενη απαξίωση του εναπομείναντος προσωπικού, όπου υπήρξαν και νέες αιφνιδιαστικές απολύσεις. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος είναι ξεκάθαρος: στόχος της διοίκησης της εταιρείας δεν είναι το κλείσιμο του τοπικού εργοστασίου, καθώς υπάρχουν παραγγελίες και αντικείμενο παραγωγικής δραστηριότητας. Οπως εκτιμά, μέσα από τις απολύσεις επιδιώκεται να απαλλαγεί η εταιρεία από «κοστοβορους» εργαζόμενους και στη θέση τους να προσλάβει φτηνό εργατικό δυναμικό, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχει αρχίσει η κρίσιμη διαβούλευση με τους θεσμούς για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά. Από τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της ερχόμενης Τρίτης, έξω από το εργοστάσιο, θα φανεί αν η τοπική κοινωνία έχει τις απαραίτητες αντιστάσεις ώστε να αποτρέψει μια εξέλιξη που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει αναπόφευκτη.

Γ.Λ.

Αιχμές

Αιχμές κατά της σημερινής δημοτικής αρχής ότι έταζε στα χωριά που αντιδρούν στη χλωρίωση «λαγούς με πετραχήλια» προεκλογικά και τώρα έχει τις τοπικές κοινωνίες απέναντί της, άφησαν στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, τόσο ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς όσο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης.

«Εγώ γάνιασα να βρω υποψηφίους στα χωριά. Κάτι τους υποσχεθήκατε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιαντάς.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πάντως, Αποστόλης Γαλάτης υπογράμμισε ότι το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε προεκλογικά ήταν προσωπικό φυλλάδιο συγκεκριμένου υποψηφίου που δεν είχε την έγκριση της παράταξης.

Ε.Χ.

Συστάσεις

Ακόμη και με βερμούδα παρουσιάστηκαν χθες για να καταθέσουν ως μάρτυρες ή για να δικαστούν πολίτες στη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος να προχωρήσει σε συστάσεις για την εμφάνιση των πολιτών, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμήθηκε ότι έδειχνε ασέβεια απέναντι στο δικαστήριο. Οι πολίτες δέχτηκαν την κριτική χωρίς να διαμαρτυρηθούν όπως ήταν φυσικό. Με τέτοια ζέστη συνειδητοποίησαν καθυστερημένα ότι η ενδυμασία τους δεν συμφωνούσε με τον τόπο στον οποίο βρίσκονταν. Αρκετοί από αυτούς -αν όχι όλοι- δεν είχαν ξαναβρεθεί και σε δικαστική αίθουσα.

Κ.Μ.

Φόβος από τις επανειλημμένες επιθέσεις

Από κάθε έλεγχο φαίνεται να έχει ξεφύγει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον καλλικρατικό δήμο Αλμυρού. Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν άλλες δύο επιθέσεις ζώων σε πολίτες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Η δημοτική αρχή Αλμυρού πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν μπορεί οι πολίτες να φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο πάρκο…

Κ.Μ.

Επιβίωση

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων που βρίσκονται μακριά από το εμπορικό κέντρο. Τα προβλήματα επιβίωσης είναι προφανή σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αντικειμενική δυσκολία από την πλευρά των καταναλωτών να διαθέσουν χρήματα για οτιδήποτε άλλον, πέραν των απολύτως αναγκαίων. Η οικονομική δυστοκία από τη μια και τα τεφτέρια από την άλλη, καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των επαγγελματιών οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των μικρών συνοικιακών μαγαζιών.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου