ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επί της ουσίας

επί-της-ουσίας-842363

Επί της ουσίας

Οι δύο εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΜ πάντως δεν φάνηκε να συμμερίζονται ούτε το στιλ της αντίδρασης που επέλεξε να «προβάρει» ο κ. Γρηγορίου, ούτε φυσικά αποχώρησαν από τη συνάντηση, αφού αυτό που προέχει είναι όχι οι κορώνες, αλλά να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας ακόμη και εάν υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά στα οποία οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλες. Ετσι μετά το oneman show η συζήτηση έγινε επί της ουσίας. Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Β.Κ.

Μέτωπα

Δεκάδες ανοιχτά μέτωπα… με οικόπεδα – ζούγκλες μέσα σε κατοικημένες περιοχές έχει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βιολέτα Καντόλα. Παρά τις μεγάλες ανάγκες της υπηρεσίας για να… ξεχορταριάσει το Βόλο, διαθέτει μόλις τέσσερα μηχανήματα κι αυτά όχι πάντα «ετοιμοπόλεμα» λόγω βλαβών. Η κατάσταση δεν σώζεται ούτε με τις εργολαβίες για αυτό και μετά από ιεράρχηση, προτεραιότητα δίνεται δίπλα από σχολεία και κατοικημένες περιοχές.

Ε.Χ.

Η αρχή…

Τι ήταν να μιλήσει ο Στέλιος Λημνιός και να καταφερθεί εναντίον των έξι, για ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, για την απόλυση Δημ. Κουτσιφέλη; Αρχισαν τα πυρά… Στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, η Φωτεινή Κοκκινάκη, πέρασε στην αντεπίθεση: «Ξεχάστηκε να αναφερθεί ότι ο αντιδήμαρχος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από ένα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο όπου βγήκαν στην φορά ενέργειες του, που άγγιζαν τα όρια της διαφθοράς….Και για να μην τρελαθούμε να προσέχουν κάποιοι τις στροφές γιατί από την πολύ ανοιχτή αριστερή στροφή, βγήκαν στην άκρα δεξιά».

Το εξώδικο

Με εξώδικο απάντησε ο Στέλιος Λημνιός, ζητώντας από τη Φωτεινή Κοκκινάκη να ανακαλέσει εντός τριών ημερών τις κατηγορίες «που δεν τεκμηριώνονται με κανένα στοιχείο» και θίγουν την τιμή και την υπόληψή του, προειδοποιώντας μάλιστα με τη λήψη μέτρων.

Η δήλωση

Σε νέα της ανάρτηση η Φωτεινή Κοκκινάκη, υποστηρίζει ότι δεν υπονοεί οικονομική διαφθορά για να απαντήσει στο εξώδικο… «Διαφθορά είναι και η ανοιχτή αριστερή στροφή των 180 μοιρών, που κάνει κάποιος, φθάνοντας στο σημείο να επικροτεί ενέργειες και αποφάσεις που δήθεν ανοίγουν δρόμους για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΜΒ, προτρέποντας κατά κάποιο τρόπο να λειτουργήσει το Δημόσιο, όπως κάποιες «σοβαρές» ιδιωτικές επιχειρήσεις που αποδίδουν ευθύνες σε στελέχη τους για πράξεις τους ή παραλείψεις τους που τις ζημιώνουν και απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Κι εδώ ήταν η αναφορά μου», εξήγησε η δημοτική σύμβουλος.

Οι νέες αιχμές

Αφησε όμως και νέες αιχμές. «Στις ενέργειές σου κατά τη διάρκεια της θητείας σου ως αντιδημάρχου (απασχόληση ανασφάλιστου προσωπικού στα απορριμματοφόρα με 450 ευρώ σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα όπως είναι γραμμένα στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του συμβουλίου) όπου ένα δημοτικό συμβούλιο με μία επεισοδιακή συνεδρίαση, την 10η του 2003 του πρώην Δ.Ν.Ιωνίας , θέμα 20 να ασχοληθεί μαζί σου και τελικά να σε «εξαναγκάσει» σε παραίτηση», συνεχίζει η Φωτεινή Κοκκινάκη αφήνοντας και νέες κατηγορίες να αιωρούνται κατά όσων «θεωρούν το δημόσιο τσιφλίκι τους και ενεργούν ως ιδιώτες». Οι τόνοι της αντιπαράθεσης δείχνουν ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Ε.Χ.

Προτεραιότητα στον πολίτη

Από το 2010 θεσμοθετήθηκε ο συμπαραστάτης του δημότη, ένας θεσμός μέσω του οποίου εισάγεται στην τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση – αυθαιρεσία των οργάνων, των δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών. Πρόκειται για θεσμό ανάλογο με το δημοτικό συνήγορο του πολίτη, που εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της δυτικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης. Ο θεσμός σε επίπεδο δήμου Βόλου, ενεργοποιείται μόλις φέτος, με προκήρυξη του ασκούντα καθήκοντα δημάρχου, Θάνου Θεοδώρου. Ο συμπαραστάτης του δημότη θα αναδειχθεί μέσα από μυστική ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Και δείχνει την προτεραιότητα που δίνει ο δήμος Βόλου, στον ίδιο τον πολίτη.

Ε.Χ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Το χθεσινό επεισόδιο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης Γιάννη Γρηγορίου, που επιτέθηκε φραστικά στους βουλευτές του κόμματος Μάκη Μπαλλή και Κατερίνα Παπανάτσιου δεν ξέρουμε αν εκφράζει την πλειοψηφία των επαγγελματιών, τους οποίους εκπροσωπεί ο κ. Γρηγορίου, ωστόσο δείχνει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στις τάξεις του κλάδου μετά την ψήφιση του δυσβάσταχτου πακέτου των φορολογικών και των ασφαλιστικών μέτρων. Πάντως ο Μάκης Μπαλλής χαρακτήρισε στημένο το επεισόδιο, ενώ ο παριστάμενος πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών επέλεξε να τοποθετηθεί σε ήπιους τόνους.

Γ.Λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου