ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μαραθώνιος

μαραθώνιος-61540

Μαραθώνιος

«Η πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση των δικηγόρων μοιάζει με το Μαραθώνιο» σχολιάζει στο facebook ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης. Οπως εξηγεί, «για να αντέξει κάποιος τη διαδρομή απαιτείται αντοχή και στρατηγική εξοικονόμησης δυνάμεων. Μόνο που με το συνεχιζόμενο αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών εξαίρεσης από την αποχή, το δεύτερο δεν φαίνεται να υπάρχει».

Κ.Μ.

Το ψηφοδέλτιο

Ο δαίμων του τυπογραφείου το έκανε το θαύμα του για αυτό και επανερχόμαστε στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων ενόψει των εκλογών για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας. Εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ – ΠΑΜΕ το όνομα της γνωστής συνδικαλίστριας Εύη Καρυδάκη. Οχι τίποτα άλλο αλλά πρόκειται και για ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της παράταξης.

Β.Κ.

Από ποια ταμεία;

Φωνάζουν διαβάζω ορισμένοι γιατί ο δήμος ζήτησε κονδύλια για τη φιλοξενία προσφύγων στο Βόλο. Δηλαδή εκείνοι που διαφωνούν, τι προτείνουν, να πληρωθούν οι δαπάνες από τα δημοτικά ταμεία; Εάν προτείνουν κάτι τέτοιο καλό θα είναι να το πούνε δημοσίως. Οχι γκρινιάζοντας και προβοκάροντας το δήμο που πρότεινε η διαχείριση των κονδυλίων να γίνει από τις υπηρεσίες του και όχι από ΜΚΟ.

Β.Κ.

Επέμεινε, αλλά

Χωρίς απάντηση έμεινε το επίμονο ερώτημα του Νίκου Χαυτούρα προς τον κ. Γαργάλα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο για τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι προτάσεις για τους χώρους φιλοξενίας στο Βόλο από τους ανεξάρτητους αλλά και για το πόσο καιρό θα παραμείνουν στην πόλη οι πρόσφυγες. Οσο και εάν περίμενε ο γιατρός απάντηση δεν πήρε.

Β.Κ

Κανένας συγχρονισμός

Με χρονοκαθυστέρηση μίας μέρας και αφού ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας ότι δεν τέθηκε θέμα φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του λιμανιού στο Βόλο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας χθες απέστειλε επιστολή προς τον ΟΛΒ εκφράζοντας την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τόσο δύσκολο ήταν δηλαδή εφόσον αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν επί του θέματος, να το κάνουν εγκαίρως και όχι μετά τη λήξη συναγερμού; Συγχρονιστείτε επιτέλους.

Β.Κ.

Αλλαγή σχεδιασμού

Για τις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών που αναμένονται στο Βόλο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα αξιοποιηθούν τελικά οι ποσότητες των τροφίμων και των ειδών ρουχισμού που συγκέντρωσε η ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας το προηγούμενο διάστημα. Οπως έγινε γνωστό, συγκεντρώθηκαν σχεδόν δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες της Ειδομένης, ωστόσο σε επικοινωνία με τους φορείς της περιοχής και τις οργανώσεις των εθελοντών που προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την απελπιστική κατάσταση, έγινε γνωστό ότι αφενός στις αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια έχουν γεμίσει ασφυκτικά και αφετέρου οποιαδήποτε σκέψη να μεταφερθούν τα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού απευθείας στον καταυλισμό της Ειδομένης πρέπει να εγκαταλειφθεί καθώς οι ορδές των εξαθλιωμένων προσφύγων θα ορμήσουν στα φορτηγά και θα εκτυλιχτούν εικόνες σαν αυτές που παρακολουθούμε κάθε βράδυ από τα δελτία των ειδήσεων. Κατά συνέπεια, για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια της τοπικής ΟΕΒΕΜ, τα είδη που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων, οι οποίοι αναμένονται και στο Βόλο λίαν συντόμως.

Γ.Λ.

Χαριστική βολή στην κατανάλωση

Οι επερχόμενες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κατανάλωση, από τη στιγμή που θα επιβαρυνθούν με δυσβάστακτα, για τα δικά τους οικονομικά δεδομένα, φορολογικά βάρη ακόμη και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ το μήνα. Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας, ο οποίος δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για τις συνέπειες για τον κλάδο που εκπροσωπεί, από το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών. Και δεν είναι μόνο το φορολογικό. Εκκρεμεί το ασφαλιστικό και το ζήτημα των capital controls, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η μαζική φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία.

Γ.Λ.

Επιστρέφει ο εφιάλτης

Καλά είχαμε ησυχάσει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων κοντά δύο με τρεις μήνες καθώς με την αποχή των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών δεν γινόταν κοινοποίηση δικογράφων. Σχεδόν «ξεχάσαμε» την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων. Ομως, φαίνεται ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι Εφορίες Βόλου και Νέας Ιωνίας έδωσαν εντολές. Πέντε προγράμματα πλειστηριασμών αναρτήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου…

Κ.Μ.

Συνεργασία

Υπέρμαχοι της συνεργασίας για το κοινό καλό και την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης στη Μαγνησία δηλώνουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι θέτουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους και υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία, την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων. Με αφορμή τον υπό ίδρυση φορέα και την προσπάθεια προσέλκυσης νέων πτήσεων, τα μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία η συνένωση δυνάμεων και κυρίως συνεργασία, για το κοινό καλό. Κοινή θέση είναι η παραδοχή ότι το αεροδρόμιο και η τουριστική ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ισχύς εν τη ενώσει αποδίδει πάντα καρπούς.

Γ.Υ.

Τα …επιτεύγματα

Θητείες σε Διοικήσεις δημόσιων φορέων, μόνομε προνόμια, χωρίς ευθύνες, μόνο στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχουν. Πρώην εργαζόμενοι στο Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Β. Σποράδων, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να τους αναγνωριστούν οφειλόμενα, υπόθεση την οποία κέρδισαν και στο Εφετείο αλλά ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί. Ποιός δημιούργησε την οφειλή; Ποιος ευθύνεται για τους τόκους που αναγνωρίζει το Δικαστήριο και καλείται να πληρώσει το Δημόσιο; Τα πεπραγμένα διορισμένων Διοικήσεων, πρέπει κάποια στιγμή να κλείνουν με ελέγχους από ανεξάρτητες Αρχές και στον καθένα να αποδίδονται τα εύσημα για τη Διοίκηση που έπραξε ή να καταλογίζονται ευθύνες και ζημίες.

Α.Φ.

Γνωστική ασυμφωνία

Από τη γευστική συμφωνία και το γλυκό ποτό της εξουσίας, οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ έφτασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στη γνωστική ασυμφωνία. Βιώνουν έντονη απόσταση ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και στις πεποιθήσεις τους, και από φλογεροί αντιμνημονιακοί έγιναν συνεπέστατοι μνημονιακοί. Η λατρεία για την καρέκλα της εξουσίας, διαχρονικά οδηγεί σε κυβιστήσεις, ενίοτε και από τον πρόσχαρο παιδονόμο που ακολουθεί τον μικρό Αλέξη στις βόλτες με το τρενάκι, μέχρι και στο Νοσοκομείο για την τοποθέτηση νάρθηκα. Τέτοιο καμένο σενάριο, ούτε ο Λεβέντης δεν θα φανταζόταν.

Α.Φ.

Ποιήματα

Δεκάδες ποιήματα συγκεντρώθηκαν μέσα σε μία μόλις ημέρα. Μαθητές σχολείων του Βόλου στέλνουν τα δικά τους αντιρατσιστικά μηνύματα με στίχους, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, να γράψουν ποιήματα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο και με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα. Τα λόγια των μαθητών μέσα από τους στιχάκια τους έχουν ήδη συγκινήσει τους φιλολόγους που τα αξιολογούν, ενόψει της εκδήλωσης της Δευτέρας, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ε.Χ.

Σε αναμονή

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έστειλε χθες προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δ. Βίτσα, ο δήμος Βόλου. Ο κ. Βίτσας φαίνεται κατ’ αρχήν να έδωσε προφορική έγκριση, αναμένεται όμως το επίσημο έγγραφο με το οποίο ο δήμος θα ενημερώνεται για τις ενέργειες που θα πρέπει στη συνέχεια να δρομολογήσει αλλά και για το πότε θα έρθουν τελικώς οι πρόσφυγες στην πόλη.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου