ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Στεφανίδη

παγκόσμια-πρωταθλήτρια-η-στεφανίδη-366724

Πιστή στο ραντεβού της με το βάθρο των νικητών η Κατερίνα Στεφανίδη και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που γίνεται στο Λονδίνο.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στη διοργάνωση στο άλμα επί κοντώ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε με το πρώτο άλμα τα 4.65, όπως και με τη πρώτη προσπάθεια πέρασε και τα 4.75. Η Στεφανίδη πέρασε και με τη πρώτη προσπάθεια το ύψος στο 4.82, επίδοση που της έδωσε το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο Λονδίνο. Η Στεφανίδη είχε μία αποτυχημένη προσπάθεια στα 4.89, ωστόσο η ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν σταμάτησε συνέχιζε να ανεβάζει τον πύχη στα 4.91 όπου πέρασε με τη πρώτη και αυτό το ύψος πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Η προσπάθεια στα 4,65μ.

Η προσπάθεια στα 4,75μ.

Η προσπάθεια στα 4,82μ.

Ποια είναι η «βασίλισσα» των αιθέρων που δοξάζει την Ελλάδα

H Kατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στο Χολαργό.

Από μικρή της άρεσε ο αθλητισμός και στα 10 της χρόνια αρχίζει να καταπιάνεται με το επί κοντώ έπειτα από παρότρυνση του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού, Παναγιώτη Συμεωνίδη.

Το άστρο της λάμπει από νωρίς. Καταφέρνει και σπάει όλα τα εθνικά σχολικά ρεκόρ, κερδίζει το χρυσό στη Γυμνασιάδα του 2006, με την πρώτη της διεθνή εμπειρία να έρχεται στα 15 της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα (το 2005) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, στο Μαρακές, όπου κέρδισε με καλύτερο αλμα 4,30 μ.

Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έρχεται δεύτερη με άλμα στα 4.25, ενώ το 2008 κερδίζει το χάλκινο με 4.25 στο World Junior Championship στο Μπίντκος της Πολωνίας.

Μάλιστα την ίδια χρονιά κερδίζει υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκινά να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς.

To 2011 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4.40, ενώ την ίδια χρονιά καταφέρνει
Η ‘βασίλισσα των αιθέρων’ εν δράσει
να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Pac-10 με ένα άλμα στα 4.28μ., την ώρα που παίρνει την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40.

Έρχεται δεύτερη στους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν, στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45μ.

Ακολουθούν επιτυχίες σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να φτάσουμε στον Ιούλιο του 2012 που υπερβαίνει τα 4.51μ. στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια, άλμα που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τις ηλικίες κάτω των 23 ετών.

To 2013 γνωρίζει τον Μίτσελ Κρίερ, επίσης αθλητή του επί κοντώ που άρχισε να την συμβουλεύει για την προπόνησή της. Εμενε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο οποίο πήγε για αγώνες και δεν άργησαν να καταλάβουν ότι είναι πλασμένος ο ένας για τον άλλο.

Μαζί με τον μετέπειτα σύζυγό της συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και το 2014 βελτιώνει το προσωπικό της ρεκόρ και στον ανοιχτό στίβο υπερβαίνοντας τα 4.57μ., ενώ πετυχαίνει νέο ατομικό ρεκόρ στα 4.60 στο Ντάιμοντ Λίγκ της Νέας Υόρκης, όπου κατακτά την 4η θέση.

Η Στεφανίδη πανηγυρίζει κρατώντας την ελληνική σημαία

Η πρώτη φορά που εκπροσωπεί την Ελλάδα ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση με άλμα στα 4.55μ για να ακολουθήσει το άλμα στα 4.65μ στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης, όπου βελτίωσε την προσωπική της επίδοση και κατετάγη τρίτη.

Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4.71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.

Οι επιδόσεις της, την βοήθησαν να είναι στην λίστα των αθλητών που κέρδισαν χορηγία από την ΕΟΕ με στόχο την Ολυμπιάδα του 2016. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4.60, ενώ παίρνει την τρίτη θέση στο Μπέρμιγχαμ με 4.57.

Το 2015 κερδίζει στα Millrose Games με 4.60μ. ενώ βελτιώνει το ατομικό της ρεκόρ με 4.77. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ., ενώ
Με τον σύζυγο και προπονητή της, Μίτσελ Κρίερ
στις 17 Μαρτίου του 2016 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, με άλμα στα 4.80.

Για να φτάσουμε στο 2016 που ήταν χρονιά-ορόσημο για την ίδια, καθώς πηγαίνει στο Ρίο και στις 20 Αυγούστου γράφει ιστορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες με καλύτερο άλμα στα 4.85 μέτρα.

Με… κεκτημένη ταχύτητα από τη μεγάλη της επιτυχία στη Βραζιλία η Στεφανίδη παίρνει την πρώτη θέση στο επί κοντώ για το 2016 στη σειρά των «Diamond League» της IAAF, ενώ στις 4 Μαρτίου 2017 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με άλμα στα 4.85.

Περισσότερα σε λίγο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου