ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Ψωμιάδη

νέα-στοιχεία-για-την-υπόθεση-ψωμιάδη-247768

Εταιρίες που χρησιμοποιούνταν ως βιτρίνα, μεταξύ των οποίων και μία offshore, με ιδρυτή του πατέρα του Μ. Ψωμιάδη που έχει πλέον πεθάνει, αγορές ακινήτων, ακόμη και ένα ιπποφορβείο συνθέτουν το παζλ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μ. Ψωμιάδη και των μελών της οικογενείας του, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Μέσα στις 70 σελίδες του πορίσματος ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος τους της κακουργηματικής κατηγορίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τη δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε διερευνήσει και την υπόθεση των στημένων αγώνων, για την οποία είναι προφυλακισμένος ο άλλοτε μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ. Το εισαγγελικό πόρισμα που «καίει» τόσο το Μ. Ψωμιάδη όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, περιγράφει τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από το 2000 μέχρι σήμερα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι ουδέποτε αυτά τα 12 χρόνια ο Μ.Ψωμιάδης υπέβαλε δήλωση στην εφορία!

Βασικός κορμός της υπόθεσης φαίνεται ότι είναι η υπεξαίρεση ποσού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ , την περίοδο που πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν ο κ.Ψωμιάδης.

Η υπόθεση αυτή, για την οποία εκκρεμεί η δίκη του στα ποινικά δικαστήρια, έγινε η αφετηρία για την εισαγγελική λειτουργό προκειμένου να φτάσει σε πλειάδα τραπεζικών λογαριασμών ή τραπεζικών επιταγών με συνδικαιούχο κυρίως τον Σταύρο Ψωμιάδη.

Ακολούθησε ο εντοπισμός σειράς εταιρειών (ανάμεσα στις οποίες και μια off shore) που ενώ εμφάνιζαν ζημιές αγόραζαν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Ιδρυτής μάλιστα της off shore εμφανίζεται να είναι ο πατέρας του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, και σε αυτήν, όπως προέκυψε, ανήκει το σπίτι της οικογένειας στο Ψυχικό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη φοροδιαφυγή φέρεται να είχε ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρος ο οποίος εμφανίζεται υποκρύπτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για ένα έτος δήλωσε εισοδήματα 7.000 ευρώ και ο έλεγχος φέρεται να εντόπισε διαφορά ύψους δυο εκατ. ευρώ.

Το «παράδειγμα» βέβαια φαίνεται πως είχε δώσει ο ίδιος ο Μάκης Ψωμιάδης ο οποίος από το 2000 ως σήμερα εμφανίζεται να μην έχει υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση. Η σύζυγος, η κόρη και τα ξαδέλφια του επιχειρηματία φέρονται να εμπλέκονται είτε επειδή ήταν συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, είτε επειδή συμμετείχαν ως μέλη διοικητικών συμβουλίων στις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για να ξεπλένονται τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως άλλωστε αναφέρει η εισαγγελέας, οι δραστηριότητες αυτές εκτείνονταν μέχρι και τον ιππόδρομο, αφού ο Στ. Ψωμιάδης είχε ιπποφορβείο για το οποίο όμως δεν είχε ούτε άδεια και ούτε είχε κάνει έναρξη στην εφορία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου