ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η UEFA ερευνά ρατσιστικά κρούσματα

η-uefa-ερευνά-ρατσιστικά-κρούσματα-260770

Σημαντικό υλικό από δύο αγώνες τoυ EURO στα χέρια των αρχών

Ερευνα σχετικά με ρατσιστικές συμπεριφορές που φέρονται να σημειώθηκαν σε δύο αγώνες της πρώτης εβδομάδας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ξεκινά η UEFA.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μαρτυρίες Ισπανών φιλάθλων που αναφέρουν πως στους αγώνες Ισπανίας-Ιταλίας και Ρωσίας-Τσεχίας υπήρξαν ρατσιστικά σχόλια κατά του Μάριο Μπαλοτέλι και του Θίοντορ Γκέμπρε Σελασιέ.

Παρά το γεγονός πως οι επίσημες ομοσπονδίες Ιταλών και Τσέχων δεν κατήγγειλαν τέτοιου είδους ενέργειες, η UEFA ανακοίνωσε πως: «Με βάση πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές που λάβαμε σήμερα (σ.σ. 11/6/12) όσον αφορά ρατσιστικά περιστατικά στους δύο αγώνες, η UEFA ξεκινά περαιτέρω έρευνες».

Φωτογραφίες και υλικό των δύο αγώνων, βρίσκονται στα χέρια των Αρχών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που αναζητούν τα άτομα που φέρονται να ενεπλάκησαν στην ιστορία. Ο Πιάρα Πουάρ, επικεφαλής της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού στην UEFA, δήλωσε πως το υλικό είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει αρκετά τις έρευνες.

Οι Ισπανοί φίλαθλοι που ανέδειξαν το θέμα, ανέφεραν πως είδαν και άκουσαν συμπατριώτες τους να επιτίθενται λεκτικά κατά του Μπαλοτέλι. «Μια ομάδα περίπου 200 ανθρώπων, έκανε ήχους μαϊμούς όποτε ο Μπαλοτέλι ερχόταν σε επαφή με την μπάλα», δήλωσε ο Τόμας Χέρτσογκ εκπρόσωπος των Ευρωπαίων φιλάθλων, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των Ισπανών θεατών αντέδρασε θετικά, απομονώνοντας τους υβριστές και προσπαθώντας να τους σταματήσει.

Παρά το γεγονός πως το θέμα δείχνει να είναι υπαρκτό, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας Σέζαρε Πραντέλι δήλωσε πως τίποτα δεν υπέπεσε στην αντίληψή του.

Κάτι τέτοιο δεν δείχνουν να ασπάζονται όμως αρκετοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές που αντιμετώπισαν κι εκείνοι ρατσιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια προπόνησής τους στο γήπεδο της Βίσλα Κρακοβίας.

Γενικότερα, πριν από την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πολλοί ήταν εκείνοι που φοβόντουσαν κρούσματα ρατσισμού από τους Ουκρανούς, ωστόσο δεν εξέφραζαν τον ίδιο προβληματισμό για τους Πολωνούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Εμάνουελ Ολισαντέμπε που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Πολωνίας, έχοντας καταγωγή από τη Νιγηρία. Ο παλαιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, πήγε στη Βαρσοβία σε μικρή ηλικία προκειμένου να αναδείξει το ποδοσφαιρικό ταλέντο του.

Οπως ανέφερε, στην αρχή της σταδιοδρομίας του όντας άγνωστος ακόμη, βίωσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον ρατσισμό. Ωστόσο, έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που εκπροσώπησε την Πολωνία σε επίπεδο εθνικής ομάδας, οδηγώντας την μάλιστα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 σκοράροντας οκτώ γκολ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρσοβία, ανέφερε πως «δεν έχουμε την απαραίτητη παιδεία γύρω από το ζήτημα και θα έλεγα πως πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε σφαιρικά το θέμα του ρατσισμού. Οταν ήρθα εδώ, νόμιζα πως ο κόσμος με αγαπάει με τον τρόπο που τον αγαπάω εγώ. Οσο όμως ο χρόνος περνάει, αντιλαμβάνεσαι πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Από τη στιγμή που ο Ολισαντέμπε άρχισε να αγωνίζεται για την Πολωνία, 12 χρόνια πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτή τη στιγμή στη χώρα, αγωνίζονται 130 Αφρικανοί ποδοσφαιριστές για επαγγελματικές ομάδες ωστόσο η μαρτυρία του Ολισαντέμπε για το πώς ζει ένας άνθρωπος τον χυδαίο ρατσισμό είναι σοκαριστική.

Αναφερόμενος στην έντονη επίθεση που δεχόταν στο ξεκίνημα της καριέρας του, ακούγοντας ανθρώπους να κάνουν σαν μαϊμούδες και να πετούν μπανάνες είπε: «Στην αρχή το θεωρώ στενάχωρο. Πολύ στενάχωρο. Σκέφτομαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν πως είναι τόσο διαφορετικοί από εμένα; Σε κάνουν να θες να νιώσεις όχι απλώς διαφορετικός, αλλά κατώτερος. Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω επακριβώς με λόγια».

Το περίεργο της όλης υπόθεσης, είναι ότι όλα σταμάτησαν όταν με τα γκολ που έβαζε βοηθούσε την Πολωνία να προκριθεί έπειτα από 16 χρόνια σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα γκολ έκαναν τους ρατσιστές να σιωπήσουν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου