ΤΟΠΙΚΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία η αναστολή

με-συντριπτική-πλειοψηφία-η-αναστολή-885806

Αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αποφάσισε η χθεσινή ΓΣ της ΕΠΟ και έτσι για μια ακόμη φόρα παρ’ ότι είχε βγει πρόγραμμα αγώνων από την ΕΠΣΘ, τελικά η έναρξη στο τοπικό μας πρωτάθλημα, που είχε ανασταλεί ξανά στις 16/9, δεν θα γίνει….

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Την αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, αντιδρώντας στον αποκλεισμό όσων σωματείων δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο της ΓΓΑ. Μάλιστα, η Γ.Σ. υπερψήφισε πρόταση, βάσει της οποίας, αν κάποια Ένωση δεν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη απόφαση (δηλαδή συνεχίσει κανονικά τα πρωταθλήματά της), θα ανασταλεί αυτόματα η ιδιότητά της ως μέλος της ομοσπονδίας.

Στην ψηφοφορία υπήρχαν 57 υπέρ, 4 κατά και 4 λευκά, ενώ κατά ψήφισαν οι Ολυμπιακός Πειραιώς, ΕΠΣ Ηλείας, ΕΠΣ Λακωνίας, ΕΠΣ Πειραιά, ενώ λευκό οι Αστέρας Τρίπολης, Βόλος, Ιωνικός και Λαμία.

Η τροπολογία Αυγενάκη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα τα σωματεία των οποίων η αίτηση εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ έχει κατατεθεί, δεν διαφοροποίησε τη στάση της ΕΠΟ, αφού δεν καλύπτονται όλα τα σωματεία που θέλουν να αγωνιστούν.

Το κλίμα που θα υπήρχε στη Γενική Συνέλευση αποτυπώθηκε από το προηγούμενο βράδυ σε δείπνο των εκπροσώπων των Ενώσεων, στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ Μίλτος Καλόγηρος, που σε συναντήσεις με άλλους πρόεδρους κατάλαβε ότι όλοι ήταν υπέρ της αναστολής όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων (Γ’ Εθνική, διοργανώσεις ΕΠΣ, γυναικείο πρωτάθλημα), έως ότου υποχωρήσει ο υφυπουργός αθλητισμού.

Στόχος της ΕΠΟ είναι να αλλάξει ο νόμος και να απαλειφθεί η πρόβλεψη της απαγόρευσης συμμετοχής στα πρωταθλήματα στα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ.

Μπαλτάκος: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις του νόμου για τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών σωματείων στα πρωταθλήματα είπε τα εξής: «Σήμερα (σ.σ. χθες) γίνεται μία Γενική Συνέλευση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 -και αναφέρομαι φυσικά στην ειδική αθλητική αναγνώριση σωματείων. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ, δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί αυτή η Συνέλευση.

Για να αγωνιστεί ένα αθλητικό σωματείο είχαμε τέσσερα στάδια. Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομί, ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο. Για όλα αυτά χρειάζονται 4 στάδια έγκρισης.

Παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού να μειώσει τη γραφειοκρατία, προστίθεται ένα πέμπτο στάδιο αδειοδότησης. Να μπουν τα σωματεία σε ένα Μητρώο! Μα η ΕΠΟ έχει Μητρώο και οι Ενώσεις έχουν επίσης Μητρώο.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει το υπουργείο; Να πατάει ένα κουμπί και να παίρνει τις πληροφορίες ποιος είναι νόμιμος και μπορεί να παίζει την Κυριακή. Γιατί πρέπει να υπάρχει πέμπτο γραφειοκρατικό στάδιο και να έρχεται ο υπουργός και να λέει: «εσύ παίζεις, εσύ δεν παίζεις»;. Ποιο είναι το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας; Γιατί υπάρχει το άρθρο 12 του Συντάγματος; Για να αποτρέψει σκοτεινές καταστάσεις του παρελθόντος που αναφέρει ότι τα σωματεία έχουν αυτονομία. Δεν θα έπρεπε να γίνει συνέλευση με τέτοιο θέμα, διότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το Μητρώο, ούτε η ειδική αθλητική αναγνώριση, ούτε οι άδειες των Περιφερειών λες και ζούμε στο 50′, γιατί φοβόμαστε αυτός τι φρονήματα έχει».

Μπέος: «Περαστικός ο Αυγενάκης»

Στο θέμα της αναστολής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Μελών της ΕΠΟ τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος Αχιλλέας Μπέος εξαπολύοντας πυρά κατά του Λευτέρη Αυγενάκη: «Δεν πρόκειται ποτέ να στερήσω σε καμία ομάδα και σε κανένα παιδί το γήπεδο. Εγώ εκλέγομαι από τον κόσμο και όχι από τον Αυγενάκη. Είναι πολύ άκομψο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας να μιλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Διότι δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα και τις χρόνιες παθογένειες. Για τα πολλά δεινά του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι έχετε τεράστια ευθύνη. Είμαι αντίθετος με το Μητρώο και τις διατάξεις του κ. Αυγενάκη. Υπάρχει στην ημερήσια διάταξη η αναστολή; Να ξέρετε πως οι αναστολές και οι αναβολές διογκώνουν το πρόβλημα. Ακόμα και στη ζωή. Δημόσιες σχέσεις κάνετε εδώ μέσα οι περισσότεροι.

Ξεκίνα το πρωτάθλημα λέω στον πρόεδρο της ΕΠΣ Μαγνησίας. Ποιος Αυγενάκης; Πού είναι το αυτοδιοίκητο της FIFA; Πώς επιτρέπει να κάνει παρέμβαση ένας περαστικός με κάθε σεβασμό. Γιατί περαστικός είναι. Ο κάθε Υπουργός για τα γούστα του τροποποιεί τους Νόμους. Το ποδόσφαιρο είναι υπόθεση της ΕΠΟ.

Δόθηκαν χρήματα από το Στοίχημα και μπράβο στην Κυβέρνηση για αυτό. Όμως τα εικοσιπέντε εκατομμύρια από τα εξήντα πέντε που δόθηκαν πήγαν στο ποδόσφαιρο. Καμία αναστολή δεν πρέπει να δώσετε. Ξεκινήστε τα Πρωταθλήματα. Τι θα γεμίσουν οι φυλακές; Τι κάνατε κάποιο αδίκημα; Δεν είστε εδώ για να κάνετε συναλλαγές. Πάρτε αποφάσεις».

Τζώρτζογλου: «Εκθέτει τη χώρα μας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, είπε στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ: «Εχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος. Συνεχίζει να είναι ημιθανές. Κυρίως δεν είναι ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξένοι διαιτητές, ξένοι ποδοσφαιριστές, επιτροπεία. Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει τουρκική ομάδα, η Τραμπζονσπόρ που έχει περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα απ’ ότι ελληνικές. Το μόνο που έχουμε ελληνικό είναι η νοοτροπία, αυτή η λανθασμένη νοοτροπία. Που ξεκινάει από τους παράγοντες και φτάνει σε αυτόν τον απίθανο τύπο, τον χωριανό μου, τον υφυπουργό. Αυτός ο απίστευτος τύπος, ο Αυγενάκης, απορώ πως αυτοί που είναι απο πάνω του και τον υποθάλπουν. Είναι νεκροθάφτης. Αυτός ο Μιντιομανής τύπος. Δεν πήγε ποτέ του γήπεδο. Στα 30 του πρωτοπήγε σε γήπεδο, σε μία συναυλία του Ρουβά! Είναι ποδοσφαιρικά αναλφάβητος, αγράμματος. Συνεχώς εκτός τόπου και χρόνου. Δυστυχώς ο κ. Αυγενάκης δεν αντιλαμβάνεται το γενικό συμφέρον και τις λαχτάρες των μικρών παιδιών στα χωριά. Ο άνθρωπος αυτός εκθέτει και γελοιοποιεί τη χώρα μας στο εξωτερικό. Είναι ο τύπος του αποφασίζομεν και διατάζομεν. Με υποκρισία. Και τολμώ να πω ότι ανάλογη είναι και η υποκρισία εκείνων που είναι πάνω απ’ αυτόν. Έπρεπε να του πουν πάρε μία κόκκινη κάρτα και πήγαινε σπίτι σου ανέφερε.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ για τις αποφάσεις της ΓΣ έχει ως εξής: «Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που διεξήχθη σήμερα (σ.σ. χθες) στην Αθήνα, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις.

  1. Με 57 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 4 λευκά, να διακοπούν όλα τα Πανελλήνια και Τοπικά Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεση της Ομοσπονδίας στην εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σωματείων στα πρωταθλήματα εάν δεν εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να αναστείλει την ιδιότητα μέλους όποιας Ένωσης δεν εφαρμόσει την παραπάνω απόφαση και δεν διακόψει τα πρωταθλήματά της.
  3. Η ΕΠΟ να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των τεσσάρων σωματείων της ΕΠΣ Δωδεκανήσου που έχουν προσφύγει σε αυτό για την συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ παρακολούθησε δια ζώσης η επικεφαλής Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA κα Χάιντι Μπέχα».

Στην έκτακτη γενική συνέλευση, αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε την ΕΠΣ Πειραιά και την ενδεχόμενη τιμωρία της για την ανακοίνωση του Ι. Σπάθα κατά των Μπένετ-Λαμπαδαρίου. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τ. Μπαλτάκος, που έφερε το θέμα στη ΓΣ, είπε: «Τα σωματεία δεν σχετίζονται με ανακοίνωση αυτή και δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Εισηγούμαι την αφαίρεση του θέματος αυτού».

«Εμείς συνεχίζουμε…»

Την αταλάντευτη απόφαση της Πολιτείας, να συνεχίσει αυτό που νομίζει νοικοκύρεμα στο αθλητικό οικοδόμημα διατράνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σχολιάζοντας την απόφαση περί αναστολής των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, που αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΠΟ λέγοντας: «Αποφάσισαν αναστολή πρωταθλημάτων στην ΕΠΟ. Γονείς, αθλητές, «υγιείς» παράγοντες σωματείων, κατάλαβαν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εμείς συνεχίζουμε, με σεβασμό στα 6.300 νόμιμα σωματεία, που στηρίζουν το νοικοκύρεμα και την τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα».

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος και δικαιωμένος, από το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της FIFA, Χάιντι Μπέχα, δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, κατά τον χαιρετισμό της στη ΓΣ της ΕΠΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου