ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Είχε τύχη και πέτυχε την έκτη νίκη η Εθνική Ελλάδας 2 – 1 την Μολδαβία

είχε-τύχη-και-πέτυχε-την-έκτη-νίκη-η-εθ-851206

Με ένα τυχερό γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων η εθνική επικράτησε 2-1 της Μολδαβίας στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου και πανηγύρισε την έκτη νίκη της σε επτά παιχνίδια στα προκριματικά του EURO 2008. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση, κατάφερε τελικά να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς και παραμένει στην κορυφή του 3ου ομίλου, με διαφορά πέντε βαθμών από τις Τουρκία, Βοσνία και Νορβηγία που ακολουθούν. Το σκορ είχε ανοίξει στο 30΄ ο Χαριστέας, για να ισοφαρίσει στο 80΄ ο Φρούντζα.
Με τρεις αλλαγές σε σχέση με τον σαββατιάτικο αγώνα κόντρα στην Ουγγαρία παρέταξε την ομάδα ο Οτο Ρεχάγκελ. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου πήρε τη θέση του τιμωρημένου Αγγελου Μπασινά στη μεσαία γραμμή, ο Γιάννης Γκούμας αντικατέστησε τον Γιώργο Ανατολάκη στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Αντώνης Νικοπολίδης επέστρεψε μετά από δύο παιχνίδια κάτω από τα δοκάρια, αντί του Κώστα Χαλκιά.
Η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε στο ξεκίνημα του αγώνα να επιβάλει το ρυθμό της, εν μέρει λόγω των πολλών διακοπών και των φάουλ που έδιναν εύκολα οι παίκτες του Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι και εν μέρει λόγω της προβληματικής κυκλοφορίας της μπάλας στο χώρο του κέντρου. Οι διεθνείς μας επιχείρησαν αρκετές σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή και σε μία από αυτές, στο 22΄, ο Χαριστέας έπιασε την κεφαλιά, αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.
Το Παγκρήτιο λίγο έλειψε να «παγώσει» στο 27΄, όταν οι Μολδαβοί έφυγαν ωραία στην αντεπίθεση και ο Μπουγκαϊόφ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη, όμως ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος απέκρουσε σωτήρια, ενώ το νέο σουτ του Μπουγκαϊόφ από το ύψος της περιοχής απομάκρυνε μάλλον εύκολα ο Γκούμας.
Οπως ακριβώς είχε συμβεί και το Σάββατο κόντρα στην Ουγγαρία, τη μεγάλη ευκαιρία των φιλοξενούμενων ακολούθησε το γκολ για την εθνική μας. Δευτερόλεπτα πριν τη συμπλήρωση του ημιώρου, ο Σεϊταρίδης τροφοδότησε ωραία τον Πατσατζόγλου που βγήκε σε θέση δεξιού έξτρεμ, αυτός απέφυγε με προσποίηση έναν αντίπαλο και με το αριστερό έκανε μία «γλυκιά» σέντρα στην «καρδιά» της περιοχής. Ο Αγγελος Χαριστέας πετάχτηκε ψηλότερα απ΄ όλους και με κεφαλιά νίκησε τον Καλαντσέα, ανοίγοντας το σκορ.
Μετά το γκολ η ελληνική ομάδα φάνηκε να διώχνει το άγχος και απείλησε σε άλλες δύο περιπτώσεις ως το τέλος του ημιχρόνου. Η προβολή του Τοροσίδη στο 35΄, μετά από φάουλ του Καραγκούνη, έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ η κεφαλιά του Γκέκα στο 42΄ «έξυσε» το κάθετο δοκάρι του Καλαντσέα.
Στο δεύτερο μέρος η εικόνα του παιχνιδιού ήταν πολύ κακή, με τη Μολδαβία να μην δείχνει διατεθειμένη να ρισκάρει και να παραμένει «ταμπουρωμένη» στην άμυνα, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και έμοιαζε ανήμπορη να πλησιάσει με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή. Ο Ρεχάγκελ προσπάθησε να… ανακατέψει την τράπουλα, αρχικά αλλάζοντας θέσεις σε Χαριστέα-Αμανατίδη και στη συνέχεια περνώντας στο ματς τους Λυμπερόπουλο και Σαμαρά.
Το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό, καθώς η εθνική δεν δημιούργησε ούτε υποψία ευκαιρίας. Και το σοκ ήρθε στο 80΄, όταν ο Φρούντζα, που είχε περάσει ως αλλαγή, ολοκλήρωσε με δυνατό διαγώνιο σουτ την αντεπίθεση των Μολδαβών και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (στην κλειστή γωνία του Νικοπολίδη που δεν μπόρεσε να αποκρούσει).
Οι διεθνείς μας δεν έδειχναν ικανοί να αντιδράσουν, όμως η τύχη ήταν με το μέρος των πρωταθλητών Ευρώπης. Στο 4ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων κι αφού πέρασε ανεκμετάλλευτο ένα κόρνερ όπου προωθήθηκε και ο Νικοπολίδης, ο Σεϊταρίδης έκανε το γέμισμα από το κέντρο, ο Καλαντσέα έκανε άστοχη έξοδο, ο Γκούμας μπήκε στη φάση διεκδικώντας την κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε και έπεσε στα πόδια του Λυμπερόπουλου, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα και χάρισε στην εθνική μία αγχωτική νίκη που ίσως να μην άξιζε, αλλά είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί πολύτιμη στην προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά της Αυστρίας και της Ελβετίας.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Γκούμας, Πατσατζόγλου (83΄ Γιαννακόπουλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου