ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Περάσαμε και την Αργεντινή!

περάσαμε-και-την-αργεντινή-420441

Mέσα στην πρώτη δεκάδα σε όλα τα επίσημα ranking της FIFA και της UEFA βρίσκεται πλέον η Εθνική μας ομάδα κατοχυρώνοντας τη θέση της στην ελίτ του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου για πρώτη φορά με τόσο αξιοθαύμαστη συνέπεια και χωρίς πλέον η παρουσία της να μοιάζει με φωτοβολίδα, όπως πολλές από τις επιτυχίες του ποδοσφαίρου μας στο παρελθόν.
Η ήττα μάλιστα της Αργεντινής τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη Βενεζουέλα με 1-0 για την προκριματική φάση του επόμενου Μουντιάλ στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής φέρνει την Εθνική μας πάνω και από την παρέα του Λιονέλ Μέσι στο επόμενο fifa ranking που θα ανακοινωθεί στις 19 Οκτωβρίου!
Ισοβαθμώντας με την Πορτογαλία η Εθνική μας επιστρέφει στο Νο 8 του κόσμου μετά τον Απρίλιο του 2008, όταν για πρώτη φορά ανέβηκε τόσο ψηλά στην επίσημη κατάταξη της FIFA και μάλιστα παρέμεινε για δύο ακόμα μήνες μέχρι και τον Ιούνιο!
 
Νο 8 στον κόσμο
Με το διπλό στη Γεωργία βάλαμε από κάτω τελικά όχι μόνο τους Κροάτες, αλλά και τους Αργεντινούς που ηττήθηκαν από τη Βενεζουέλα και επιστρέψαμε θριαμβευτικά στο παγκόσμιο top-10, αφού όλα δείχνουν ότι θα ανέβουμε δύο θέσεις στην κατάταξη μετά την 11η θέση τον προηγούμενο μήνα.
H Eθνική μας ισοβαθμεί στην όγδοη θέση με την Πορτογαλία μετά την ήττα της από τη Δανία, αφού ο υπολογισμός της FIFA δίνει και στις δύο χώρες 1044 βαθμούς. Απομένει να μάθουμε αν η FIFA θα μας έχει στο Νο8 ή στο Νο9, όταν ανακοινωθεί και επίσημα το FIFA ranking στις 19 Οκτωβρίου.
Το εκπληκτικό βεβαίως είναι ότι περάσαμε πάνω και από τους Αργεντινούς που η ήττα από τη Βενεζουέλα τους αφήνει στους 1030 βαθμούς, πάντα με βάση τον δικό μας υπολογισμό και όχι την επίσημη ανακοίνωση από τη FIFA!
Καλύτερη θέση στην ιστορία της Εθνικής η όγδοη τον Απρίλιο του 2008 πριν από το Euro στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Από πάνω μας βρίσκονται πλέον μόνο Iσπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Ιταλία, Βραζιλία και Αγγλία και Αργεντινή! Και όχι με μεγάλη διαφορά…
 
Νο 6 στην Ευρώπη 
Ισοβαθμώντας με τους Πορτογάλους η Εθνική μας στο επίσημο ranking της FIFA είναι πλέον η έκτη ευρωπαϊκή εθνική ομάδα πίσω από Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία και πάνω από χώρες όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Κροατία και πολλές ακόμα ισχυρές εθνικές ομάδες.
 
Νο 8 στο UEFA ranking 
Mε βάση τα αποτελέσματα στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις (προκριματικά και τελικά Euro 2008, προκριματικά και τελικά Μουντιάλ 2010 και προκριματικά Εuro 2012) και το νέο σύστημα υπολογισμού συντελεστή της UEFA, η Εθνική μας τρέχει με τον όγδοο καλύτερο ευρωπαϊκό συντελεστή τα τέσσερα τελευταία χρόνια! Από πάνω μας είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ρωσία και η Κροατία, παρά το γεγονός ότι τελικά οδηγήθηκε στα μπαράζ από τη δική μας ομάδα! Αυτό είναι το ranking που στην τελική του μορφή θα καθορίσει και τα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της τελικής φάσης στις 2 Δεκεμβρίου στο Κίεβο. Όλα αυτά βεβαίως μένει να επικυρωθούν και επίσημα από την UEFA.
 
Επικεφαλής Ομίλου και για το Euro 2016 
Αυτή τη στιγμή η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται στην πρώτη οχτάδα και αν τελικά αποφασισθεί η πρόταση Πλατινί για το φορμάτ της προκριματικής φάσης του επόμενου Euro (με 24 ομάδες στην τελική φάση) με 13 ομίλους των 4 ομάδων και σύστημα διεξαγωγής α λά Champions League, μας αρκεί να μείνουμε στις πρώτες 13 θέσεις για να είμαστε επικεφαλής ομίλου. Μέχρι τότε θα μετρήσουν βεβαίως και τα αποτελέσματα της τελικής φάσης του Euro 2012 αλλά και της προκριματικής φάσης του επόμενου Μουντιάλ. Είναι πάντως μάλλον απίθανο να χάσουμε τα κεκτημένα μας και το σερί της συμμετοχής μας στα γκρουπ των ισχυρών.
 
Tρεις σερί προκρίσεις σε Euro 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου η Εθνική μας ομάδα μετέχει σε τρεις συνεχόμενες τελικές φάσεις ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Χρειάστηκε να γίνουν πέντε διοργανώσεις μέχρι την παρθενική μας συμμετοχή το 1980 στην Ιταλία και μετά άλλες πέντε διοργανώσεις μέχρι να προκριθούμε (αλλά και να το κατακτήσουμε) στο Εuro της Πορτογαλίας το 2004. Από τότε δεν φαίνεται ότι θα… ξαναλείψουμε, αφού από το 2016 μας διευκολύνει και το γεγονός ότι η τελική φάση διευρύνεται με 24 αντί για 16 ομάδες! Μαζί με εμάς σε σχέση με τις ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2012 ήταν και στα δύο προηγούμενα η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ισπανία. Δεν ήταν και στα δύο προηγούμενα η Αγγλία, η Δανία, η Πολωνία και η Ουκρανία (ετοιμάζεται για την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Euro).
 
Τέσσερις στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις 
Μετά το Euro της Πορτογαλίας απουσιάσαμε μόνο από το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. Απίστευτη επίδοση για μία Εθνική ομάδα που είδε να… περνούν από μπροστά της 16 μεγάλες διοργανώσεις (11 Μουντιάλ και 5 Euro) μέχρι τη συμμετοχή της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης το 1980 στο Euro της Ιταλίας. Με δεδομένο ότι ο προκριματικός μας όμιλος για το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 είναι ίσως ο πιο βατός που είχαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε και ότι από το 2016 το Euro θα διεξάγεται στην τελική του φάση με 24 ομάδες ο μεγάλος στόχος της Εθνικής είναι πλέον το 6 στις 7 τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων που θα μας καθιερώσει στην ποδοσφαιρική ελίτ του πλανήτη.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου