ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Περιμένοντας την απόφαση

περιμένοντας-την-απόφαση-426462

Βιάστηκαν κάποιοι να “εκδώσουν”απόφαση για αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το Europa League χθες, μεταφέροντας μάλιστα αυτό το αρνητικό κλίμα και στη Μαγνησία, μέχρι βέβαια να έρθουν οι διαψεύσεις και οι διευκρινίσεις…

Όλα ξεκίνησαν όταν σε αθηναϊκά μέσα αναφέρθηκε πως σύμφωνα με πληροφορίες η UEFA

θεωρεί πως τα στοιχεία βάσει των οποίων έχει τιμωρηθεί πρωτοδίκως σε υποβιβασμό η ομάδα του Βόλου είναι επαρκή για να αποφασίσει την αποβολή της από τις διοργανώσεις της και δεν θα περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό ότι από πλευράς Ολυμπιακού Βόλου για σήμερα νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ θα βρεθεί στη Νιόν και απέναντι στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA με τον δικηγόρο από ελβετικό γραφείο Μιχάλη Μιτζίκο… και βέβαια υπήρξε η απορία για το πώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα μπορούσε να πάρει μία τέτοια απόφαση προτού ακούσει την πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου.

Έτσι η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε χθες και ήθελε την UEFA να έχει αποφασίσει για το μέλλον της βολιώτικης ομάδας, αποβάλλοντάς τη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κρίνεται μη ασφαλής.

Πλήρη άγνοια εξέφρασε και o αντιπρόεδρος της UEFA Μάριος Λευκαρίτης και επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία απόφαση αυτή τη στιγμή από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία…

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα συνεδριάσει η πειθαρχική επιτροπή της UEFA και ένα από τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα είναι και του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν αποκλείεται η απόφαση να βγει αυθημερόν. Αυτού του είδους τις υποθέσεις τις χειρίζεται αποκλειστικά η νομική υπηρεσία της UEFA, χωρίς να ενημερώνει την εκτελεστική επιτροπή. Δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση του Δ.Σ. για την επικύρωση οποιαδήποτε απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής…» τόνισε ο κ. Λευκαρίτης, προσθέτοντας: «Εφόσον ο Ολυμπιακός Βόλου τιμωρηθεί με αποκλεισμό, διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στην επιτροπή εφέσεων της UEFA και εφόσον δεν ικανοποιηθεί μπορεί να πάει στο CAS. Εάν πάντως τιμωρηθεί με αποκλεισμό πριν από τα παιχνίδια με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα παίξει κόντρα στην γαλλική ομάδα, ακόμη και εάν προσφύγει στην επιτροπή εφέσεων της UEFA…».

Στη συνέχεια πάντως έγινε γνωστό πως δεν υπήρξε καμία διαρροή από την UEFA αλλά η όλη φημολογία προέκυψε από τον επιθεωρητή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και την εισήγησή του που δεν είναι δεσμευτική για την Πειθαρχική Επιτροπή.

«Καταστρατηγούνται βασικές αρχές»

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Βόλου, Μιχάλης Μιτζίκος, που σήμερα θα είναι απέναντι στην ΠΕ της ΟΥΕΦΑ αναφέρθηκε στις φήμες περί αποβολής της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Καταστρατηγούνται βασικές αρχές, θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιτροπής της UEFA», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μιτζίκος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ Fm για την φημολογούμενη αποβολή του Ολυμπιακού Βόλου από το Europa League και τόνισε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις ούτε από την ΕΠΟ ούτε από τα ποινικά δικαστήρια, ενώ υποστήριξε πως οι διοικούντες την ομάδα της Μαγνησίας θα καταθέσουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και υπομνήματα έτσι ώστε να γίνει κανονικά η εκδίκαση από την επιτροπή της UEFA στην οποία έδειξε την εμπιστοσύνη του.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μιχάλης Μιτζίκος:

Για τη διαρροή της απόφασης της UEFA περί αποκλεισμού του Ολυμπιακού Βόλου από το Γιουρόπα Λιγκ: «Μένω έκπληκτος με τις διαρροές, γιατί δεν νομίζω να έρχονται από την UEFA, αφού δεν έχει εκδικαστεί τίποτα. Ούτε από την ελληνική δικαιοσύνη, δηλαδή τα ποινικά δικαστήρια. Και η ΕΠΟ θα έπρεπε να περιμένει τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης και τα τακτικά δικαστήρια. Υπάρχει πρόβλημα με το τάιμινγκ. Ο Ολυμπιακός Βόλου έλαβε φαξ χθες να δώσει απάντηση αν θα παραστεί Τετάρτη 10/8 στην εκδίκαση, έχοντας ουσιαστικά 1,5 μέρα για να προετοιμαστεί με υπομνήματα, με παραστάσεις κλπ. Αυτό είναι ανήκουστο και έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε πει και ο Μισέλ Πλατινί κατά την παρουσία του στην Ελλάδα ότι δηλαδή δεν πρόκειται να επέμβει η UEFA πριν τελεσιδικήσει το θέμα στην ελληνική δικαιοσύνη. Στην Τουρκία για παράδειγμα το θέμα είναι στα ποινικά δικαστήρια».

Για το πού θα στηριχθεί η υπερασπιστική γραμμή του Ολυμπιακού Βόλου:«Θα είμαστε τυπικοί στις προθεσμίες. Όλα θα κατατεθούν εγκαίρως. Στο διαδικαστικό έχουν καταστρατηγηθεί όλα τα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου ή εγκαλουμένου για να προετοιμάσει τη δικογραφία του. Μιλάμε για ώρες, ούτε καν μέρες ή εβδομάδες. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε κανονισμούς του 2011 για αδικοπραξίες που έχουν συμβεί το 2008 και το 2009. Ο ίδιος ο κανονισμός της UEFA, το άρθρο 5 πχ λέει πως δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αναδρομικά εάν δεν είναι προς όφελος του εγκαλουμένου. Από το σύνολο του φακέλου, κάθε ώρα που περνάει και λαμβάνω γνώση, βρίσκω κενά».

Για την απουσία αποδείξεων από το φάκελο, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου: «Εδώ έχουμε αντιστρέψει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι ο κ. Μπέος που πρέπει να αποδείξει πως είναι αθώος, αλλά οι αρχές να αποδείξουν πως είναι ένοχος ο κ. Μπέος και ο Ολυμπιακός. Βασικές αρχές έχουν καταστρατηγηθεί. Τουλάχιστον αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις που έχω. Και αυτά όλα θα εξηγηθούν αύριο. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια αναστολή της διαδικασίας και να περιμένουμε την απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου στην Ελλάδα. Προκαλεί μεγάλη απορία να υπάρξει απόφαση πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση από την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη».

Για τους λόγους μιας τέτοιας απόφασης :«Ίσως να σχετίζεται με αυτό που λέμε όλοι χαμηλόφωνα, πως ο Ολυμπιακός Βόλου έχει κληρωθεί με την Παρί Σεν Ζερμέν, μια γαλλική ομάδα πολύ γνωστή και πολύ δυνατή. Αυτά πρέπει να λέγονται. Και ο Ολυμπιακός όμως, είναι μια πραγματική πολεμική μηχανή που έχει κατατροπώσει τους πάντες και τα πάντα. Επί της ουσίας της υπόθεσης, εγώ έχω εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας τη σύσταση της επιτροπής της UEFA. Συμμετέχει ο ανακριτής στο καντόνι της Λωζάννης, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και αποτελεί εγγύηση. Επιφυλάσσομαι διότι δεν γνωρίζω την ακριβή σύνθεση».

Για τις μελλοντικές κινήσεις της ομάδας:«Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου ακόμη κι αν υπάρξει αρνητική απόφαση. Υπάρχουν τα ένδικα μέσα είτε στο πλαίσιο της UEFA, είτε εκτός αυτού».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου