ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Βάζουν πλώρη για Λονδίνο!

βάζουν-πλώρη-για-λονδίνο-430079

Το καλοκαίρι για τους δυο Βολιώτες πρωταθλητές της κωπηλασίας, Στέργιο Παπαχρήστο και Τριανταφυλλιά Καλαμποκά περνάει με μια βαλίτσα στο χέρι… Σκληρή προετοιμασία, αγώνες και ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης είναι το πρόγραμμα τους μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Καστοριά, Μόναχο, Λουκέρνη, Καστοριά ήταν η μέχρι σήμερα διαδρομή τους, που θα συνεχιστεί με στάση στην Ολλανδία την επόμενη εβδομάδα για το Παγκόσμιο κάτω των 23 ετών και τελικό προορισμό την Σλοβενία τον Αύγουστο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών που κρίνει και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
 
Το ραντεβού στη Λουκέρνη για το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν μερικές ημέρες έδειξε ότι τόσο ο Στέργιος όσο και η Τριανταφυλλιά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Αργυρό μετάλλιο για τον Παπαχρήστο και τέταρτη θέση για την Καλαμποκά ήταν ο απολογισμός για τους κωπηλάτες του ΟΕΑ/ΝΑΒ, που για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι δίκαια αποτελούν την αφρόκρεμα της ελληνικής και παγκόσμιας κωπηλασίας. Και δεν σταματούν εδώ… Συνεχίζουν… Και το νεαρό της ηλικίας τους, τους επιτρέπει να κάνουν ακόμα μεγαλύτερα όνειρα. Πλέον βάζουν πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
«Δεν ήταν έκπληξη»
Η παρουσία της ελληνική τετρακώπου ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης ήταν εξαιρετική. Ήταν όμως και απόρροια της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται τόσο στον ΟΕΑ/ΝΑΒ παρότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες λόγω ελλιπών εγκαταστάσεων, αλλά και στην εθνική ομάδα. Για τους αθλητές και τους προπονητές τους δεν ήταν έκπληξη η εμφάνιση τους και το αργυρό μετάλλιο.
Άλλωστε η τετράκωπος στο πλήρωμα της οποίας μετέχει ο Βολιώτης, Στέργιος Παπαχρήστος είναι «φτιαγμένη» για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Για τον ίδιο ότι έχουν αρχίσει να σέβονται το ελληνικό πλήρωμα στο εξωτερικό είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την εξέλιξη τους. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν τελική πρόβα πριν τους αγώνες που θα κρίνουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Στόχος μας αρχικά ήταν η πρόκριση στον τελικό. Ήρθε όμως ένα μετάλλιο όπως και στη Νέα Ζηλανδία πίσω από τους Βρετανούς που αποτελούν αναμφίβολα δύναμη στον χώρο. Δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Περισσότερο άγχος είχαμε στην ημιτελική σειρά. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Στον τελικό, αφού είχε επιτευχθεί ουσιαστικά ο στόχος μας, κάναμε μια κούρσα ελεύθερη και τεχνικά πιο σωστή και ήρθε το μετάλλιο.
Μας ικανοποιεί ότι έχει αρχίσει να μας σέβονται στο εξωτερικό και να μας υπολογίζουν πλέον. Τους αναγκάσαμε με τα μετάλλια και την σταθερή μας παρουσία. Αποδείξαμε ότι δεν ήταν τυχαίο το μετάλλιο στη Νέα Ζηλανδία. Η αναγνώριση απ’ όλους είναι μια επιβεβαίωση ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Υποβληθήκαμε τέσσερις φορές φέτος σε ντόπινγκ κοντρόλ. Αυτό αποδεικνύει ότι τους κάνει εντύπωση όλους το γεγονός ότι μια τετράκωπος από την Ελλάδα με νεαρό μέσο όρο ηλικίας κερδίσει βάρκες με περισσότερη εμπειρία και υπερδυνάμεις του χώρου. Φυσικά για όλα αυτά πρέπει να ευχαριστήσουμε τους προπονητές μας, Κώστα Καμένο του ΟΕΑ/ΝΑΒ και τον Ομοσπονδιακό, Τζιάνι Ποστιλιόνε. Και οι οικογένειές μας είναι δίπλα μας και μας έχουν βοηθήσει πολύ». 
 
«Καλύτερα από το αναμενόμενο»
Για την Τριανταφυλλιά Καλαμποκά πάντως και τη συναθλήτριά της Χριστίνα Γιαζιτζίδου που αγωνίστηκαν στο διπλό σκιφ, η «κούρσα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Έδειξαν ότι μπορούν να στοχεύουν σε περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζαν αρχικά. 
«Πήγαμε πάρα πολύ καλά, καλύτερα από το αναμενόμενο. Ήταν πολύ δύσκολος ο αγώνας γιατί ήταν ο τελευταίος πριν την «μάχη» που θα δώσουμε για την πρόκριση για την Ολυμπιάδα και όλα τα πληρώματα έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν. Μείναμε πίσω τέσσερα δευτερόλεπτα από τα μετάλλια, όμως τον στόχο μας που ήταν η πρόκριση στον τελικό, τον πετύχαμε και με το παραπάνω. Η τέταρτη θέση για εμάς είναι κάτι σαν υπέρβαση. Ήμασταν άλλωστε η πιο νεανική βάρκα στον τελικό. Τα υπόλοιπα πληρώματα διέθεταν αρκετή εμπειρία». 
 
Ραντεβού με το βάθρο
Οι αγώνες δεν σταματούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σημαντικότερη διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών που θα κριθούν οι προκρίσεις για την Ολυμπιάδα, ενώ μεσολαβεί και η ίδια διοργάνωση για αθλητές κάτω των 23 ετών.
Οι δυο πρωταθλητές βρίσκονται στην Καστοριά και συνεχίζουν την σκληρή προετοιμασία τους με υψηλούς στόχους για τις επόμενες δυο Παγκόσμιες διοργανώσεις για τις οποίες προσπαθούν να «κλείσουν» ραντεβού στο βάθρο. Διαφορετικοί οι στόχοι για τον καθένα, διαφορετική η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν για να βρεθούν στην κορυφή. Το μυστικό της επιτυχίας όμως είναι το ίδιο, όπως και ο προορισμός: Σκληρή δουλειά και βάθρο. 
Η Τριανταφυλλιά Καλαμποκά προετοιμάζεται για να κατακτήσει για τρίτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο κάτω των 23. Εκεί η κυριαρχία της είναι πλέον δεδομένη: «Τώρα προς το παρών έχουμε το μυαλό μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23. Μέχρι στιγμής έχουμε κατακτήσει σε αυτή την διοργάνωση, δύο χρυσά και ένα αργυρό. Αυτό που θέλω είναι να πάρω τρίτη φορά το χρυσό. Δεν υπάρχει άλλος στόχος. Για το Παγκόσμιο Ανδρών – Γυναικών τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ίσως εκεί να αλλάξουμε και πληρώματα. Προέχει αυτή την στιγμή όμως η διοργάνωση στην Ολλανδία για μένα». 
Από την άλλη ο Στέργιος Παπαχρήστος θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών με το μυαλό του στο Παγκόσμιο της Σλοβενίας: «Στο Παγκόσμιο κάτω των 23 τρέχων μόνος μου στο σκιφ. Είναι περισσότερο μια υποχρέωση για την τελευταία μου χρονιά εκεί. Δεν την υποτιμάω αλλά έχω καιρό να δουλέψω στο σκιφ, αφού οι στόχοι μου πλέον είναι με την τετράκωπο των ανδρών. Θα παραταχθώ με στόχο να δώσω ότι καλύτερο και ότι βγει. Αλλά από κει και πέρα το μυαλό μου θα είναι στην Καστοριά και στην προετοιμασία του υπόλοιπου πληρώματος της τετρακώπου. Θα περιμένω να περάσει ο αγώνας για να επιστρέψω στην Καστοριά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε έτοιμοι ως πλήρωμα για την Σλοβενία, όπου θα διεκδικήσουμε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Μας ενδιαφέρει ο τελικός εκεί κι αν έρθει φυσικά κι ένα μετάλλιο θα είναι καλοδεχούμενο».
 
«Ανύπαρκτη η Πολιτεία»
Ο Στέργιος Παπαχρήστος για ακόμη μια φορά έθιξε το θέμα της ανυπαρξίας της Πολιτείας για τους αθλητές της κωπηλασίας. «Μιλάμε με κωπηλάτες από το εξωτερικό και πραγματικά απογοητευόμαστε. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τέτοιες επιτυχίες όπως εμείς και δουλεύουν σε ιδανικές συνθήκες, ενώ η Πολιτεία είναι δίπλα τους. Εμείς δεν έχουμε στήριξη από πουθενά. Ξέρουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Υπάρχει τεράστια διαφορά με το εξωτερικό, κι όμως εμείς καταφέρνουμε να είμαστε στα μετάλλια. Τουλάχιστον μένουμε ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε αυτό που αγαπάμε και καταφέρνουμε να διακριθούμε».
 
«Καλοκαίρι σημαίνει αγώνες και προετοιμασία»
Οι υποχρεώσεις τους με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, τους αναγκάζουν και αυτό το καλοκαίρι να το περάσουν με μόνιμο αξεσουάρ τα κουπιά τους και πάνω στις αγωνιστικές λέμβους της εθνικής ομάδας. Αλλά οι δυο τους το έχουν συνηθίσει: «Συνεχίζουμε την προετοιμασία στην Καστοριά. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας. Στον Βόλο ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε. Το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε τον επόμενο μήνα. Είναι πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αλλά το έχουμε συνηθίσει κιόλας», σχολιάζει η Τριανταφυλλιά Καλαμποκά, ενώ ο Στέργιος συμπληρώνει ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν θα υπήρξαν όλες αυτές οι διακρίσεις: «Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά. Δεν γίνεται αλλιώς. Στον Βόλο θα έρθουμε για μια μέρα για να μαζέψουμε ρούχα και να φτιάξουμε τις βαλίτσες μας, πριν την αναχώρηση για το Παγκόσμιο των ανδρών… Το καλοκαίρι για εμάς σημαίνει προετοιμασία και αγώνες».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου