ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Χάβι Γκράθια ξέρει…

ο-χάβι-γκράθια-ξέρει-431967

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Χάβι Γκράθια είναι αυτός που έχει επωμισθεί το έργο να παρουσιάσει τη νέα ομάδα του Ολυμπιακού ακόμη πιο κοντά στο ισπανικό μοντέλο και στις 14 μέρες προετοιμασίας έχει δείξει ότι ξέρει…

Με το που ήρθε στο Βόλο ο Χάβι Γκράθια έδειξε πως είναι ένας φιλόδοξος προπονητής που ήρθε στη χώρα μας για να φτιάξει το όνομά του, οπότε το κίνητρό του είναι τεράστιο και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φύγει ως αποτυχημένος.

Ο 41χρονος Ισπανός είναι λάτρης του γρήγορου και επιθετικού ποδοσφαίρου και μαζί με τον συνεργάτη του Χουάν Σόλα δείχνουν στις προπονήσεις ότι αυτό θέλουν να εφαρμόσουν στον Ολυμπιακό…

Με τον ερχομό του Χάβι Γκράθια στο Βόλο στην Ισπανία αρκετά ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς μαζί του, ενώ ο Ισπανός δημοσιογράφος Ισμαέλ Ματάου αποκρυπτογράφησε τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού Βόλου, λέγοντας πως ο προπονητής από την Παμπλόνα αποφάσισε να «ανοίξει τα φτερά του» για να περάσει τις ιδέες του στον Ολυμπιακό Βόλου, μια ομάδα που ταιριάζει γάντι στο ισπανικό στυλ.

Ο 41χρονος τεχνικός φημίζεται για την πειθαρχία του και την άριστη σχέση με όλους τους ποδοσφαιριστές. Το σύνθημά του: «Ένας για όλους και όλοι για έναν», ενώ σε κρούσματα απειθαρχίας είναι αμείλικτος. Οι Ισπανοί τον αποκαλούν «παιδαγωγό», «επαγγελματία με το όλα του», «κύριο εντός και εκτός γηπέδων».

Το αγαπημένο του σύστημα: «Αρέσκεται να παίζει 4-2-3-1. Δεν είναι της άποψης του ταμπουρωνόμαστε πίσω και αν βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία τότε πάμε για το γκολ. Του αρέσει να βλέπει την ομάδα του να έχει επιθετικές βλέψεις και αυτό το μότο ακολούθησε σε όσες ομάδες δούλεψε. Το 4-2-3-1 το εφάρμοσε στην Βιγιαρεάλ Β΄, ενώ το πρώτο γύρο η ομάδα έδειχνε να πετάει στην Σεκούντα. Όταν το παραπάνω σύστημα δεν δουλεύει το γυρνά σε 4-4-2 σε ευθεία με στόχο να δώσει μια επιπλέον ώθηση στην γραμμή κρούσης».

Έμφαση στο nouvelle vague: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός το ότι σε όσους συλλόγους εργάστηκε έριχνε το βάρος στους πιτσιρικάδες. Ένα σημαντικό στοιχείο για εκείνον είναι να μπορεί να δημιουργήσεις από την αρχή την ομάδα που θα αναλάβει και δεν τα περιμένει όλα στο πιάτο. Έχει προωθήσει πολλά ταλέντα στην Βιγιαρεάλ. Τέσσερις νεαροί παίκτες του Γκραθία υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια. Ο Μάρκο Ρουμπέν, ο Χαβιέ Ματίγια, ο Χοσέ Καταλά και ο Νίκι Νίλσεν.

Η γενική φιλοσοφία του: «Οι αντεπιθέσεις είναι η αδυναμία του Γκραθία. Έτσι έπαιζε και ο Ολυμπιακός Βόλου πέρσι και αυτό θα είναι το και το φετινό σήμα κατατεθέν του. Στον Ισπανό αρέσει να αναπτύσσεται η ομάδα του από τα πλάγια. Γι’ αυτό στις συγκεκριμένες θέσεις θέλει γρήγορους μεσοεπιθετικούς, που χτυπάνε από τις πτέρυγες και δημιουργούν αναστάτωση στις αντίπαλες άμυνες. Ζητάει από τους παίκτες του να πιέζουν ψηλά και να μην κρατάνε άσκοπα την μπάλα. Θέλει να κάνει η ομάδα του παιχνίδι και να μην περιμένει τον αντίπαλο. Απεχθάνεται τις γιόμες ακόμα και αν έχει κλειστεί πίσω και επιθυμεί την διάσπαση της αντίπαλης άμυνας με την μπάλα κάτω».

Ο Γκράθια στις μέρες που είναι στο Βόλο έχει κερδίσει τους πάντες με τη δουλειά του, ενώ στην Ισπανία τελευταία του ομάδα ήταν η δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ (στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας). Το ντεμπούτο του στη Σεγκούντα Ντιβισιόν το έκανε στον πάγκο της Κάντιθ, ενώ η πιο σημαντική στιγμή του μέχρι τώρα είναι το γεγονός ότι κατάφερε να οδηγήσει την Ποντεβέδρα (σύλλογος της Γ’ Κατηγορίας της Ισπανίας) σε δύο τελικούς μπαράζ για την άνοδο.

Ως προπονητής έχει συνεργαστεί με τους Μανουέλ Πελεγκρίνι, Χοακίν Καπαρός, ενώ ως παίκτης «βγήκε» από τις φημισμένες ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Επίσης, έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια στη Βιγιαρεάλ (1999-2002) υπό τις οδηγίες του Βίκτορ Μουνιόθ, ενώ η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από το εφηβικό τμήμα του συλλόγου.

Μέχρι στιγμής ο Χάβι Γράθια και ο Χουάν Σόλα δείχνουν πως γνωρίζουν καλά το πώς θα εφαρμόσουν το ισπανικό μοντέλο που επιδιώκει ο Ολυμπιακός και έχοντας στην ομάδα ως τώρα τους Ισπανόφωνους Μανουέλ Ρόκα, Νοέ Ακόστα, Ντάνι Θιφουέντες, Χαβιέ Ουμπίντες, Βιθέντε Μόνχε, Χουάν Μαρτίν, Αλεχάντρο Ματίας Κάσχιο δείχνει πως είναι θέμα χρόνου η ομάδα να αρέσει και πάλι στο πανελλήνιο…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου