ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Παζλ» υποψήφιων προπονητών

παζλ-υποψήφιων-προπονητών-426462

Το θέμα προπονητή είναι το πρώτο θέμα για τον Ολυμπιακό που τέλειωσε πετυχημένα την προηγούμενη περίοδο και σχεδιάζει την επόμενη που θα ξεκινήσει επίσημα στις 20 Ιουνίου, αφού τον Ιούλιο θα υπάρχει η ευρωπαϊκή συμμετοχή. Στις 20 Ιουνίου ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του στην Ευρώπη και ο νέος προπονητής θα ξεκινήσει την προετοιμασία της νέας περιόδου.
 
Το ζητούμενο τώρα είναι ποιος θα είναι ο νέος προπονητής και ενώ ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει κάνει κάποιες συζητήσεις, να έχει δεχθεί κάποιες προτάσεις με ονόματα τεχνικών ήδη αρκετά από αυτά άρχισαν να γίνονται γνωστά.
Μεχμέτ Μπαζντάρεβιτς, Χουάν Μανουέλ Λίγιο, Χοσέ Λουίς Όλτρα, Χοσέ Σεγκούρα, Ντιντιέ Ολέ Νικολά, αλλά και Έκτορ Ραούλ Κούπερ ήταν τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν για τον πάγκο του Ολυμπιακού, χωρίς ωστόσο κάτι επίσημο…
 
 
Λίγιο και Ολτρα
 
Ο 45χρονος Ισπανός προπονητής Χουάν Μανουέλ Λίγιο που τελευταία του ομάδα ήταν η Αλμερία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο λέγεται ότι βρέθηκε στον Βόλο, παρακολούθησε στις 17 Απριλίου από τις εξέδρες του Πανθεσσαλικού το παιχνίδι των ερυθρολεύκων με τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν προέκυψε συμφωνία και έτσι ο Ολυμπιακός φαίνεται να ξεκίνησε επαφή με τον 42χρονο Χοσέ Λουίς Όλτρα, που ήταν μάλιστα αυτός που διαδέχτηκε στον πάγκο της Αλμερία τον Λίγιο.
Ο Ολτρα ανέλαβε την Αλμερία στα τέλη Νοεμβρίου αντικαθιστώντας τον Λίγιο και οδήγησε την ομάδα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ισπανίας αλλά στις 5 Απριλίου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας από την διοίκηση του ισπανικού συλλόγου. Ο Χοσέ Λουίς Όλτρα στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Καστεγιόν, τη Μούρθια, την Λεβάντε και την Τενερίφη, ενώ το όνομά του “παίζει” και για τον πάγκο της Λα Κορούνια.
 
Μπαζντάρεβιτς
 
Στο Βόλο πάντως είχε ακουστεί πολύ νωρίτερα για τις επαφές μετά από πρόταση με τον 50χρονο Βόσνιο προπονητή Μεχμέτ Μπαζντάρεβιτς και συζήτηση για καλοκαιρινή συνεργασία.
Ο Μπαζντάρεβιτς είναι μια από τις μεγαλύτερες δόξες του βοσνιακού ποδοσφαίρου (αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή), στέλεχος της πάλαι ποτέ ενιαίας Γιουγκοσλαβίας (54 συμμετοχές-4 γκολ) με ποδοσφαιρική και προπονητική θητεία στη Γαλλία.
Έγινε ευρύτατα γνωστός αγωνιζόμενος στη Ζελέσνιτσαρ του Σεράγεβο, που υπό τις οδηγίες του Ιβιτσα Οσιμ κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1985. Φόρεσε επίσης τη φανέλα της γαλλικής Σοσό και της ελβετικής Νιμ, ενώ έμεινε στην ιστορία για τη… ροχάλα που είχε ρίξει στον Τούρκο διαιτητή Γιουσούφ Ναμόγλου σε παιχνίδι της Γιουγκοσλαβίας με τη Νορβηγία, κάτι που του στοίχισε τη μη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 1990.
Την προπονητική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε στη Σοσό και εν συνεχεία στην Ιστρ, την οποία ανέβασε στην πρώτη κατηγορία το 2004. Επόμενος σταθμός του η Τυνησία και η Ετόιλ με την οποία έφτασε το 2005 στον τελικό του αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ και εν συνεχεία το 2006 το Κατάρ και η Αλ Ουάκρα.
Τον Δεκέμβρη του 2007 ο μέντοράς του, ο Ιβιτσα Όσιμ, τον σύστησε στην Γκρενόμπλ, η οποία υπό την καθοδήγησή του κέρδισε την άνοδό της και αυτή στην πρώτη κατηγορία. Η συνεργασία των δυο ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη…
 
Σεγκούρα
 
Στην Ισπανία γράφτηκε ότι ο μοναδικός Ισπανός προπονητής που κατέκτησε πρωτάθλημα εκτός Ισπανίας θα επιστρέψει στην ίδια χώρα για να αναλάβει ομάδα με το ίδιο όνομα! Ο Χοσέ Σεγκούρα Ρίους είναι αυτός ο Ισπανός προπονητής που έχει πανηγυρίσει κατάκτηση του Ελληνικού Πρωταθλήματος το 2008 με τον Ολυμπιακό Π.
Ο Χοσέ Σεγκούρα ξεκίνησε την καριέρα του στην Βαρκελώνη. Εργάστηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ως βοηθός του Λορένθο Σέρα Φερέρ και ως σκάουτερ και βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα με προπονητή τον κ. Φερέρ.
Από το καλοκαίρι του 2006 και για ένα χρόνο διετέλεσε βοηθός προπονητή του Σέρα Φερέρ στην ΑΕΚ. Από το καλοκαίρι του 2007 ο κ. Σεγκούρα ανέλαβε την θέση του βοηθού προπονητή στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Τάκη Λεμονή και από τις 11 Μαρτίου του 2008 ανέλαβε την θέση του προπονητή της ομάδας. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το νταμπλ το 2008 και αντικαταστάθηκε με τη λήξη της σεζόν από τον Ερνέστο Βαλβέρδε και στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα αναπληρωματικών της Λίβερπουλ!
 
Νικολά
 
Μια πρόταση για Γάλλο προπονητή φαίνεται να δέχθηκε ο Ολυμπιακός και έτσι εξετάζεται η περίπτωση του Ντιντιέ Ολέ Νικολά.
Ο 50χρονος τεχνικός έχει εργασθεί σε Βαλενσιέν, Σατορού, Νιμ, Κλερμόντ και τελευταία του ομάδα που ήταν στον πάγκο της ήταν στην Ελβετία η Ξαμάξ και το όνομά του προτάθηκε στον Ολυμπιακό Βόλου.
 
 
Κούπερ
Ενα όνομα που ακούστηκε και μετά το διαζύγιο με Τσιώλη και που έπαιξε και για τους “αιώνιους”, αυτό του Κούπερ που τελευταία του ομάδα ήταν ο Άρης, ήρθε ξανά ως πόθος στην επικαιρότητα. Το βιογραφικό του Έκτορ Ραούλ Κούπερ είναι τεράστιο:1993-95 Ουρακάν, 1995-97 Λανούς, 1997-99 Μαγιόρκα, 1999-01 Βαλένθια, 2001-03 Ίντερ, 2004-06 Μαγιόρκα, 2007-08 Μπέτις, 2007-08 Πάρμα, 2008 Εθνική Γεωργίας και τελευταία του ομάδα ήταν ο Άρης.
Το 1998 ο Κούπερ ήταν φιναλίστ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Μαγιόρκα (ηττήθηκε από τη Λάτσιο),
ενώ ήταν νικητής του Σούπερ Καπ Ισπανίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα.
Το 2000 ήταν φιναλίστ Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια (3-0 η Ρεάλ), όπως και το 2001 πάλι φιναλίστ Τσάμπιονς Λίγκ με τη Βαλένθια (ήττα στα πέναλτι από Μπάγερν), ενώ το 2002 ήταν δευτεραθλητής Ιταλίας με την Ίντερ, χάνοντας το σκουντέτο την τελευταία αγωνιστική.
 
Ξένος
 
Επίσημα οι επαφές για προπονητή ενόψει της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν μετά την συζήτηση με τον Κατσαβάκη και το σίγουρο είναι πως και επισήμως οι "ερυθρόλευκοι" αλλάζουν οριστικά σελίδα στον πάγκο επιλέγοντας λύση από τη διεθνή αγορά…
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου