ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παγκόσμια διάκριση στα 17 της

παγκόσμια-διάκριση-στα-17-της-742131

Την υπέρβαση έκανε η Ιωάννα Ταστσόγλου στην παρθενική της συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Kickboxing Εφήβων/Νεανίδων, που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 2.250 αθλητών και αθλητριών, από 63 χώρες, στο Ιεσόλο της Βενετίας, στην Ιταλία.

Συνέντευξη

στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η 17χρονη Βολιώτισσα, αθλήτρια της ακαδημίας πολεμικών τεχνών ΙΧΩΡ, με μόλις μερικούς μήνες προετοιμασίας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Kick Light, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση απέναντι σε μεγαθήρια του αθλήματος, στην κατηγορία των 70 κιλών, στην οποία αγωνίστηκε η Ταστσόγλου.

Η αθλήτρια του Μιχάλη Γρηγόρη έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στο άθλημα της χιονοδρομίας, στο οποίο προπονούνταν εντατικά τα τελευταία χρόνια, ανήκοντας στο σωματείο του Γ.Σ. Αλμυρού, ωστόσο η ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες τα τελευταία μόλις… δύο χρόνια, της χάρισε την πρώτη της κορυφαία διάκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 17χρονη αθλήτρια, που φέτος βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι των πανελλήνιων εξετάσεων βρέθηκε στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και μίλησε για την αξέχαστη εμπειρία της ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης στην Ιταλία καθώς και για την κατάκτηση του μεταλλίου, αλλά και τα επόμενα της βήματα τόσο στη χιονοδρομία, όσο και στα νέα της βήματα στον χώρο των πολεμικών τεχνών.

Μιλώντας αρχικά για τη μετάβασή της από το αγαπημένο της σκι στον χώρο των πολεμικών τεχνών σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά έκανα παράλληλα αρκετά αθλήματα. Έκανα μπάσκετ και είχα αρχίσει να τραυματίζομαι σε κρίσιμες στιγμές, κάτι που με πήγαινε πίσω στο σκι, οπότε γράφτηκα στο γυμναστήριο και κάπως έτσι άρχισε η επαφή με τις πολεμικές τέχνες, μέσω και των προτροπών του προπονητή του κ. Μιχάλη Γρηγόρη, που επέμενε ότι θα μπορούσα, βάσει της δύναμης που έχω, να διαγράψω μια καλή πορεία στο kickboxing» και συνεχίζει: «Γενικά, ως άθλημα, το kickboxing είναι πολύ ενδιαφέρον και έχει πολλές πτυχές και τεχνική, στην οποία πρέπει να εστιάσει κάθε αθλητής, κάνοντας πολλή προπόνηση, ώστε να μπορέσει να αγωνίζεται σωστά. Προσωπικά, πρώτη μου επαφή με το άθλημα ήταν το 2016, που ήρθε και η πρώτη μου συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 2017 είχα σταματήσει, ωστόσο φέτος άρχισα ξανά εντατικά, είχα πρωτιές στο πανελλήνιο και συμπεριλήφθηκα στην αποστολή για την Ιταλία, εκεί όπου ήρθε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Kick Light, στα 70 κιλά, την κατηγορία όπου αγωνίζομαι».

Αναφερόμενη στη διοργάνωση της Βενετίας, η Ταστσόγλου τονίζει: «Γενικά ως διοργάνωση, είναι η μεγαλύτερη στο άθλημα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν πολύ οργανωμένα, με τεράστια συμμετοχή, με αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους κοντά στους 100 Έλληνες. Από τη Μαγνησία, ήμουν η μοναδική, ενώ ως χώρα είχαμε πολύ καλή παρουσία κατακτώντας την 5η θέση, έχοντας πλήθος χρυσών, ασημένιων και χάλκινων μεταλλίων. Ως κανονισμοί είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και το ζήτημα των πόντων είναι καθαρά θέμα των κριτών, ανάλογα πώς γίνονται τα χτυπήματα. Γενικά, όταν κάποιος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, το μόνο που σκέφτεται είναι ο αγώνας».

Οσον αφορά στον στόχο της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το γεγονός ότι ήρθε το χάλκινο μετάλλιο, παρθενικό για την ίδια, σημειώνει: «Είχα τη φιλοδοξία να κάνω κάτι καλό για την Ελλάδα. Στο σκι, το άθλημά μου επί σειρά ετών, με το οποίο ασχολούμαι από τριών ετών είναι δύσκολη μια παγκόσμια διάκριση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν, των προπονήσεων, των εξόδων. Παρά το γεγονός ότι το σκι το αγαπώ περισσότερο από το kickboxing, η διοργάνωση στην Ιταλία είναι η σημαντικότερή μου εμπειρία και διάκριση και την είδα ως μια μεγάλη ευκαιρία. Ήταν οι πιο σπουδαίοι αγώνες για εμένα και φυσικά θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Μιχάλη Γρηγόρη για τη στήριξη, ψυχολογική, αθλητική και σε όλα τα επίπεδα, όπως και το φυσικοθεραπευτή μου, Νίκο Καραγκούνη. Άλλωστε, δύο-τρεις μήνες πριν είχα κάποιους τραυματισμούς, που μου στέρησαν τη συμμετοχή στις προπονήσεις και την πιο ομαλή προετοιμασία μου. Η βοήθειά του, όπως και του ιατρικού επιτελείου ήταν καθοριστική. Γενικά, επειδή ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα σε παγκόσμιο ήμουν αποφασισμένη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είχα άγχος και μου βγήκε».

Αλλωστε, όπως τονίζει η 17χρονη πρωταθλήτρια, αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο στον εκλιπόντα παππού της: «Η τρίτη θέση ήταν μια δικαίωση των κόπων μου. Γενικά, ήταν πολύ συγκινητικές ημέρες, καθώς όλα τα παιδιά ήμασταν μια οικογένεια, κάθε φορά που αγωνιζόταν κάποιος, όλοι οι υπόλοιποι χειροκροτούσαν και ιδιαίτερα όταν ακουγόταν ο εθνικός μας ύμνος, απερίγραπτα. Είναι συγκίνηση γενικά, να μπορώ να προσφέρω το ελάχιστο που μπορώ στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στους επόμενους στόχους της στόχους σημειώνει: «Φέτος θα κινηθώ πιο χαλαρά, καθώς παράλληλα με την προετοιμασία μου, θα έχω πανελλήνιες εξετάσεις, με στόχο το ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης. Έχω ήδη κάνει τον προγραμματισμό μου, αλλά σίγουρα στοχεύω να εξελίξω ακόμη περισσότερο και να βελτιωθώ στο άθλημα του kickboxing. Το σκι δεν θα το αφήσω, θα κατεβαίνω σε αγώνες, αλλά χωρίς την εντατική προπόνηση του παρελθόντος. Πλέον, η βάση που έχω θέσει είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις και έπειτα θα έρθουν τα υπόλοιπα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου